26 Shtator 2021

MEM kërkon rritjen e aksioneve të qeverisë në TC “Kosova e Re”

Prishtinë, 23 korrik - Komiteti Drejtues i Projektit të Termocentralit “Kosova e Re” ka mbajtur sot  takimin e radhës ku diskutoi për hapat e shpejta që duhet të ndërmerren për finalizimin e përgatitjeve për pakon tenderuese te këtij Projekti.

Ministrja e Energjisë dhe Minierave, Justina Shiroka-Pula, në cilësinë e kreut të KD-së ka njoftuar anëtarët e Komitetit Drejtues mbi punën që është bërë javët e fundit në Hartimin e Konceptit të Modelit Tregut.

Dje me 22 korrik është finalizuar Koncepti i Modelit të Tregut të Energjisë Elektrike i hartuar nga Grupi Punues i Qeverisë për Tregun e Energjisë.

Ky dokument i rëndësishëm me gjithë vonesat e deritanishme, për shkak të domosdoshmërisë së konsultimeve me faktorët e BE-së, Traktatit të Komunitetit të Energjisë, është finalizuar dhe miratuar nga të gjithë akterët relevantë (MEF, MEM, KOSTT, ZRrE, USAID, BB, ECLO Këshilltarët PËC dhe HË të Transaksionit Kosova e Re, Këshilltarët e Transaksioneve te Distribucionit dhe Furnizimit – IFC dhe Deloitte).

Për këtë çështje Ministrja Pula dhe përfaqësues të institucioneve të tjera të lartpërmendura janë takuar disa herë me përfaqësuesit e Komisionit Evropian.

Përfundimi me sukses i këtij aktiviteti mundëson hartimin i Draft Kërkesës për Propozim e cila sot ishte në agjendën e KDP-së. 

Në takimin e KDP që u mbajt sot u shqyrtua draft kërkesa për propozim (KpP) e prezantuar nga Këshilltarët e Transakcionit.

Pas diskutimeve të pjesëmarrësve lidhur me këtë çështje u vendos që Draft Kërkesa t’i dërgohet komunitetit të donatorëve (USAID, Banka Botërore, ECLO, KfW) për mendimin e tyre.

Opinioni i tyre do të pritet deri me 30 korrik 2010. Ndërkohë KDP do të rishikojë këtë dhe do ta plotësojë me kërkesën për analizën e pjesëmarrjes së Qeverisë me aksione në korporatat GenCo dhe MineCo.

“Propozimi i Këshilltarëve të Transakcionit i prezantuar sot për pjesëmarrjen me aksione ishte nën nivelin e pretendimeve tona, prandaj në këtë periudhë të rishikimit MEM do të propozojë që në Draft Kërkesën për Propozim të parashikohet pjesëmarrja më e lartë e Qeverisë në aksionet e këtyre korporatave të përbashkëta.”

Qeveria do ta shqyrtojë dhe miratojë këtë dokument në javën e parë të Gushtit. Pas kësaj Draft Kërkesa për Propozime do t’i dorëzohet investitorëve potencial.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 Shtator 2021

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti pret me ceremoni shtetërore Kryeministrin e Republikës së Shqipërisë, Edi Rama, dhe anëtarë të kabinetit qeveritar të Shqipërisë. (Sheshi "Skënderbeu", ora 8:50 - Mediet të jenë të pranishme më së largu, ora 8:10)

- Me rastin e fillimit të vitit të ri shkollor 2021-22 kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka së bashku me drejtoreshën e Drejtorisë Komunale të Arsimit, Xhemile Thaçi Vezgishi do të marrin pjesë në përurimin e rekuizitave të sallës së edukatës fizike në shkollën "Dëshmorët e Kabashit" në Korishë. (Korishë, ora 9:00)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka së bashku me drejtoreshën e Drejtorisë Komunale të Arsimit, Xhemile Thaçi Vezgishi do të marrin pjesë në zbulimin e emrit të ri të shkollës "Lekë Dukagjini" në "Gani Saramati". (Objekti i shkollës, ora 9:30)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti dhe Kryeministri i Republikës së Shqipërisë, Edi Rama, mbajnë konferencë për media në ora 10:20 - Mediat e akredituara duhet të jenë më së largu në ora 10:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti mban dëgjim publik lidhur me projektligjin për identifikimin elektronik dhe shërbimet e besuara në transaksionet elektronike. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 10:00)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka së bashku me drejtoreshën e Drejtorisë Komunale të Arsimit, Xhemile Thaçi Vezgishi do të marrin pjesë në zbulimin e emrit të ri të shkollës "Abdyl Frashëri" në "Rexhep Hyseni". (Objekti i shkollës, ora 10:15)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka së bashku me drejtoreshën e Drejtorisë Komunale të Arsimit, Xhemile Thaçi Vezgishi do të marrin pjesë në përurimin e rekuizitave të sallës së edukatës fizike në shkollën "Dëshmorët e Zhurit" në Zhur. (Zhur, ora 11:15)

- Konstituohet Komisioni Ad hoc për përzgjedhjen e kandidatëve për anëtarë të Bordit të RTK-së. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 12:00)

- Kuvendi i Sociologjisë në kuadër të Departamentit të Sociologjisë në Universitetin e Prishtinës organizon promovimin e librit të Gëzim Selacit, "Legjitimiteti politik në Kosovë". (Biblioteka Kombëtare e Kosovës, ora 12:00)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka së bashku me drejtoreshën e Drejtorisë Komunale të Arsimit, Xhemile Thaçi Vezgishi do të marrin pjesë në përurimin e rekuizitave ndërtimit të shkollës së re “Zef Lush Marku” në Velezhë. (Velezhë, ora 12:00)

- Drejtoresha e Drejtorisë së Turizmit dhe Zhvillimit Ekonomik në Komunën e Prizrenit, Sevil Liman Kazaz do të bëjë prezantimin e raportit të punës 4 vjeçar të kësaj drejtorie. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal, ora 14:00)