19 Qershor 2021

Kosova shënon Ditën Botërore të Mjedisit

Prishtinë, 5 qershor - Ministria e Mjedisit Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës në bashkëorganizim me  Ministrinë e Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë,  Komunën  e Prishtinës,  OJQ-të  mjedisore si Let’s Do it Kosova, Green Art Center, ATRC, Pamkos, Let Center dhe shoqërinë civile, do të shënojnë këtë ditë, si një ndër festat më të rëndësishme të kalendarit Mjedisor.

Edhe UN-Habitat Kosova në bashkëpunim me Komunën e Mitrovicës Jugore, organizojnë kremtimin e Ditës Botërore të Mjedisit, në një turne me biçikleta në Mitrovicën e Jugut.

Gjithashtu do të paraqesin Udhëzuesin për Planin e Mobilitetit të Qëndrueshëm Urban, me theks në shtigjet e biçikletave në Mitrovicën e Jugut dhe Mitrovicën e Veriut.

Ndërkaq Green Art Center organizon promovimin e energjisë së ripërtrijshme dhe ndarjen e mbeturinave te riciklueshme në burim.

Kjo është dita më e rëndësishme ndër të gjitha ditët mjedisore, ku theksi vihet në nxitjen e ndërgjegjësimit dhe të veprimit në mbarë botën për të mbrojtur mjedisin tonë.

Dita Botërore e Mjedisit konsiderohet si “dita e njerëzve” për të ndërmarrë një veprim në mbrojtje të Tokës apo për të sjellë një ndryshim.

Ky veprim sipas Green Art Center mund të jetë në nivel vendor, kombëtar apo global dhe mund të jetë veprim individual apo dhe në grup të gjerë.

Dita e parë Botërore e Mjedisit u festua në vitin 1974 dhe, përgjatë viteve, kjo ditë ka arritur të shndërrohet në një platformë të gjerë globale, duke u festuar gjerësisht në më shumë se 100 vende të botës.

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 Qershor 2021 - Pishina e Gërmisë hap dyert për sezonin veror 2021. (Gërmia, Prishtinë, ora 10:00)    

- Qendra Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës (QKRMT) dhe forumZFD promovojnë librin “Përtej dhimbjes, drejt guximit: Rrëfime për traumën e dhunës seksuale në luftë”. (Biblioteka Kombëtare, ora 11:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës në të cilen do të shqyrtojë dhe miratojë rekomandimit për caktimin lartësisë së Shpenzimeve të Fushatës për zgjedhjet lokale 2021. (Selia e KQZ-së, ora 11:00)

- Kryetari i LDK-së, Lumir Abdixhiku, bën homazhe te varri i veprimtares Nekibe Kelmendi, në 10 vjetorin e vdekjes. (Varri i Nekibe Kelmendi, ora 12:00)

- Komuna e Mitrovicës do të bejë përurimin e rrugës së asfaltuar në fshatin Kovaqicë të Shalës së Bajgores. (Fshati Kovaqicë, ora 14:00)