17 Tetor 2021

Kosova do të kursente para me mbylljen e hershme të Kosova A

Prishtinë, 25 mars - Sot Zyra ndërlidhëse e Komisionit Evropian prezantoi rezultatet e raportit për mbylljen e termocentralit të vjetër Kosova A. Konkluzionet e studimit vërtetojnë se kostoja për mbylljen e hershme të Kosovës A është patjetër më e ulët sesa funksionimi i tij deri në vitin 2017. Mbyllja e hershme do të kushtonte €28.4 ndërsa funksionimi i termocentralit deri në vitin 2017 do të kërkonte mbi €1.1 milard. 


Termocentrali Kosova A është burim i ndotjes së konsiderueshme dhe me rrezik për shëndetin në Kosovë në përgjithësi dhe për komunat e afërta në veçanti. Vetëm në Obiliq 30% e popullsisë vuan nga sëmundjet kronike të frymëmarrjes. Termocentrali lëshon mbi 100.000 tonë të pluhurit në vit dhe në bazë të disa studimeve kjo sasi është deri 180 herë më e lartë se sa që duhet të jetë kur merren parasysh limitet e BE-së.


Në verën e vitit 2009, Kryeministri Thaçi deklaroi se do ta përshpejtonte datën e mbylljes së termocentralit Kosova A deri më 2015, si pjesë e një çasjeje të integruar në sektorin e energjisë. Për ta arritur këtë, Qeveria ka kërkuar nga Komisioni Evropian që ta bënte një studim për të vlerësuar koston e mbylljes së termocentralit Kosova A, si dhe të propozonte mënyrën më të mirë për të shkuar përpara me qëllim të zvogëlimit të pasojave sociale (ripunësimit) dhe të ndërprerjes së mundshme të furnizimit të Kosovës me energji. 


Raporti i cili u prezantua sot vërteton se kostoja e mbylljes është shumë më e ulët se sa kostoja për ta mbajtur funksional termocentralin prej 2010 deri më 2017. Mbyllja e cila do të fillonte në vitin 2010 ka një kosto prej €28.4 milionë. Kjo shumë mund të shpërndahet mbi 10 vite dhe të ndahet në detyra, disa prej të cilave mund të tërheqin përkrahjen e donatorëve.

 

Përveç kësaj, 330 njerëz nga personeli i termocentralit mund të angazhohen gjatë tërë procesit të çmontimit dhe mbylljes, duke zbutur kështu disa prej pasojave sociale nga mbyllja e hershme.
Raporti po ashtu mori parasysh se Kosova do të kishte nevojë të importonte rrymë për të plotësuar nevojat prej mbylljes së Kosovës A deri në hapjen e termocentralit Kosova e Re. Konkluzionet tregojnë se një strategji e përgatitur mirë e importimit do t’ia mundësonte Kosovës që të blinte rrymë me çmime nën shumën që po shpenzohet tani për blerje urgjente (për të kompensuar mungesat dhe po ashtu defektet dhe rëniet për shkak të natyrës së paqëndrueshme të Kosovës A). 


Raporti po ashtu ka shqyrtuar opsionin tjetër – koston e përgjithshme që nevojitet për ta vazhduar punën e termocentralit midis 2010-2017. Duke marrë parasysh ndikimin në ambient, shëndet, importimin e mundshëm të rrymës dhe koston operacionale, kjo vlerësohet në mbi €1.1 miliard.
Informatat shtesë dhe një përmbledhje e shkurtër e konkluzioneve janë bashkëngjitur në këtë komunikatë shtypi. 


Termocentrali Kosova A do të duhet të mbyllet. Duke e nënshkruar Traktatin i Komunitetit të Energjisë Kosova është zotuar të zbatojë standardet e BE-së për ambientin. Po ashtu ajo është zotuar që ta mbyll termocentralin e vjetër Kosova A më së voni deri në vitin 2017, pasi që njësitë e mbetura të Kosovës A kurrë nuk do të ishin në gjendje të plotësonin standardet e BE-së lidhur me ndotjen.
Konkluzionet e studimit të realizuar nga Komisioni Evropian mbështesin vendimin e Qeverisë të vitit të kaluar për ta filluar më herët mbylljen. Fillimi i menjëhershëm (në 2010), me synimin për ta mbyllur njësinë e fundit më 2015 do të ishte më i lirë se sa funksionimi i termocentralit në periudhën 2010-2017. 


Me qëllim të uljes së pasojave sociale nga mbyllja e hershme, është hartuar një strategji e veçantë me një plan për rizhvillimin e shkathtësive të fuqisë punëtore të Kosovës A dhe mundësi për ripunësim. 


Përgatitja e studimit për mbylljen është vazhdimësi e përkrahjes së mëhershme të BE-së për të arritur standardet e BE-së për ambientin, duke përfshirë kushtet lidhur me ndotjen nga termocentralet me djegie të lartë.

Përmbledhje e shkurtër e konkluzioneve dhe e rekomandimeve të raportit:

- Njësitë e termocentralit Kosova A janë amortizuar plotësisht dhe do të nevojiteshin investime të mëdha (ekonomikisht fare e parealizueshme) për t’i afruar ato me standardet e kërkuara për ambient.

 

- Zgjidhja më e volitshme ekonomike është mbyllja sistematike e një termocentrali të vjetër dhe të  mirëmbajtur dobët me prodhim të reduktuar deri më 2015 dhe me aktivizimin sa më të hershëm të njësive të reja prodhuese dhe riaftësimin e që të dyja njësive të Kosovës B.

 

-  Kostoja e përgjithshme që nevojitet për çmontimin dhe mbylljen e termocentralit Kosova A për ta arritur nivelin e fushës ngjyrë kafeje të dekontaminimit (për shfrytëzim industrial) vlerësohet të jetë rreth €28.4 milionë.
- Mbi 330 njerëz nga personeli i termocentralit mund të angazhohen gjatë tërë procesit të çmontimit dhe mbylljes (rreth 30 inxhinierë, mbi 100 punëtorë të kualifikuar dhe mbi 200 punëtorë të pakualifikuar).
- Vlerësohet se nevojiten rreth 10 vite duke filluar nga 2010 për mbylljen dhe çmontimin e termocentralit.


- Procesi i planifikimit për mbylljen dhe çmontimin e termocentralit Kosova A duhet të fillojë më së voni nga mesi i vitit 2010 duke marrë parasysh gjithnjë procesin e mbylljes pa i rrezikuar ato njësi që do të jenë në funksion deri në fund të vitit 2015. 


- Kostoja që nevojitet për ta vazhduar punën termocentrali në periudhën 2010-2017, duke marrë parasysh ndikimin në ambient, shëndet, importin e mundshëm të rrymës dhe koston operacionale mund të jetë mbi €1.1 miliard.


- Duhet të hartohet Plani për menaxhimin e kërkesës për të përcaktuar dhe realizur të gjitha masat e mundshme për kursimin e energjisë për ta kufizuar shtimin e pakontrolluar të kërkesës për energji.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 17 Tetor 2021 - Kryetari i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, Kreshnik Radoniqi voton në qendrën e votimit 1703C në Pejë ku me pas do të japë deklaratë për media për fillimin e votimit në Republikën e Kosovës. (Shkolla fillore “Lidhja e Prizrenit” në Pejë, ora 7:00)  

- Kandidati i PDK-së për kryetar të Komunës së Vushtrrisë, Ferit Idrizi voton në Shkollën “Mustafë Venhari”. (Vushtrri, ora 8:00)

- Kandidati i LDK-së për kryetar të Komunës së Fushë Kosovës, Burim Berisha voton në shkollën fillore "Bajram Curri". (Fshati Sllatinë e Madhe të Komunës së Fushë Kosovës, ora 8:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban konferencën e parë për media lidhur me hapjen e qendrave të votimit. (Qendra mediale në ndërtesën e KQZ-së, ora 8:00)

- Kandidati i PDK-së për kryetar të Komunës së Drenasit, Ramiz Lladrovci voton në Shkollën “Xhevë Lladrovci”, në fshatin Gllanasellë. (Fshati Gllanasellë në Drenas, ora 9:30)

- Kandidati i PDK-së për kryetar të Komunës së Prishtinës, Uran Ismaili, voton në Shkollën Fillore “Ismail Qemali”, në kryeqytet. (Shkolla 'Ismail Qemajli' në Prishtinë,  ora 9:30)

- Kandidati i PDK-së për kryetar të Komunës së Shtimes, Naim Ismajli voton në Shkollën e Mesme "Naim Frashëri", në Qendrën e Votimit 2201E/05d. (Shtime, ora 9:30)

- Kandidati i PDK-së për kryetar të Komunës së Klinës, Esat Raci voton në fshatin Jashanicë e Ulët, në Klinë. (Fshati Jashanicë e Ulët, ora 9:30)

- Kryetari i Partisë Demokratike të Kosovës, Memli Krasniqi, voton në Shkollën Fillore "Hasan Prishtina", në Qendrën e Votimit 1909 E. (Prishtinë, ora 9:45)

- Kandidati i LDK-së për kryetar të Komunës së Vushtrrisë, Xhafer Tahiri voton në shkollën fillore “Nazmi Zhegrova”. (Fshati Stanoc i Poshtëm, ora 10:00)

- Familja Jashari dhe Kryetari i Skenderajt Bekim Jashari në mënyrë të organizuar do të bëjnë homazhe në Kompleksin Memorial "Adem Jashari", në Prekaz, pastaj do t’iu drejtohen kutive të votimit. (Prekaz, shkolla fillore "Ilir Lushtaku", në Prekaz të Poshtëm, ora 10:00)

- Kandidati i LDK-së për kryetar të Komunës së Istogut, Ilir Ferati dhe voton në shkollën fillore “Martin Camaj”. (Gurrakoc, ora 10:00)

- Kandidati i PDK-së për kryetar të Komunës së Mitrovicës, Bedri Hamza voton në Shkollën “Anton Zako Çajupi”. (Mitrovicë, ora 10:00)

- Kryetari i LDK-së, Lumir Abdixhiku voton në shkollën fillore "Faik Konica" në Prishtinë. (Shkolla Faik Konica, ora 10:00)

- Kandidati i PDK-së për kryetar të Komunës së Prizrenit, Shaqir Totaj voton Shkollën e Mesme "Remzi Ademaj" në qendrën e votimit 2001A. (Prizren, ora 10:00)

- Kandidati i Nismës Socialdemokrate për kryetar të Malishevës, Ekrem Kastrati, do të votojë në fshatin Turjakë. (Shkolla “Fehmi Agani” në fshatin Turjakë, ora 10:00)

- Kandidati i LDK-së për kryetar të Komunës së Suharekës, Dr. Ardian Shala voton në shkollën fillore "Edit Durham". (Fshati Mushtishtë, ora 10:00)

- Kandidati i PDK-së për kryetar të Komunës së Istogut, Ali Nimanaj voton në Gjimnazin “Haxhi Zeka”. (Istog, ora 10:00)

- Kandidati i PDK-së për kryetar të Komunës së Lipjanit, Hyzer Rizani voton në Shkollën Fillore “Katër Dëshmorët”, qendra 1326/02D. (Fshati Krojmir, ora 10:00)
     
- Kandidatja e LDK-së për kryetare të Komunës së Ferizajt, znj. Sibel Halimi voton në Shkollën e mesme të bujqësisë “Zenel Hajdini”. (Frizaj, ora 10:00)

- Kandidati i PDK-së për kryetar të Komunës së Skenderajt, Fadil Nura voton në fshatin Qirez, në Skenderaj. (Fshati Qirez, ora 10:00)

- Kandidati i PDK-së për kryetar të Komunës së Vitisë, Bekim Azizi voton në Shkollën Fillore “Dëshmorët e 5 Prillit” në fshatin Smirë, në Viti. (Fshati Smirë, ora 10:00)

- Kandidati i LDK-së për kryetar të Komunës së Lipjanit, Imri Ahmeti voton në  shkollën fillore "7 Marsi", në fshatin Potorovc të Komunës së Lipjanit. (Fshati Potorovc, ora 10:00)

- Kandidati i PDK-së për kryetar të Komunës së Kamenicës, Muhamed Kallaba voton në fshatin Roganë. (Kamenicë, ora 10:00)

- Shefi i Misionit të Vëzhgimit të Zgjedhjeve të Bashkimit Evropian Lukas Mandl jep detaje për procesin zgjedhor. (Fakulteti i Filologjisë, ora 10:30)

- Kandidati i LDK-së për kryetar të Komunës së Vitisë, Sokol Haliti voton në shkollën fillore "Ahmet Hajdari". (Fshati Begunc të Komunës së Vitisë, ora 10:30)

- Kandidati i PDK-së për kryetar të Komunës së Rahovecit, Bejtullah Deliu, voton në Shkollën "Xhelal Hajda". (Rahovec, ora 10:30)

- Presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani, në zgjedhjet lokale do të votojë në qendrën e votimit në Fakultetin Teknik. (Fakultetin Teknik në Prishtinë, ora 11:00)

- Kandidati për kryetar të Komunës së Prizrenit nga Lëvizja Vetëvendosje!, prof. dr. Mytaher Haskuka, do të votojë në shkollën e mesme të lartë teknike “11 Marsi”. (Prizren, ora 11:00)

- Kandidati i LDK-së për kryetar të Komunës së Prishtinës, Përparim Rama voton në Fakultetin Ekonomik qendra 1913E. (Fakulteti ekonomik, ora 11:00)

- Kandidati i PDK-së për kryetar të Komunës së Malishevës, Isni Kilaj voton në fshatin Lubizhdë në Malishevë. (Fshashti Lubizhdë në Malishevë, ora 11:00)

- Kandidati i LDK-së për kryetar të Komunës së Gjilanit, Lutfi Haziri voton në shkollën fillore "Abaz Ajeti". (Gjilan, ora 11:00)

- Kandidatja e PDK-së për kryetare të Komunës së Deçanit, Ardiana Qorraj voton në Shkollën e mesme të ulët "Lidhja e Prizrenit", në Qendrën e votimit 0101X/04R. (Fshati Carrabreg i Ulët,  ora 11:00)

- Kandidatja e LDK-së për kryetare të Komunës së Deçanit, znj. Hyri Dobrunaj voton në Gjimnazin “Vëllezërit Frashëri”. (Deçan, ora 11:00)

- Kandidati i LDK-së për kryetar të Komunës së Podujevës, Ekrem Hyseni voton në shkollën fillore "Luigj Gurakuqi”. (Fshati Batllavë, ora 11:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban konferencën e dytë për media lidhur me pjesëmarrjen në votime dhe ecurinë e procesit zgjedhor. (Qendra mediale në ndërtesën e KQZ-së, ora 11:30)  

- Kandidati i LDK-së për kryetar të Komunës së Prizrenit, Anton Quni voton në  shkollën fillore "Avdyl Frashëri". (Prizren, ora 11:30)

- Kandidatja e PDK-së për kryetare të Komunës së Podujevës, Floretë Zejnullahu, voton në Shkollë Fillore "Ali Ajeti”, në Qendrën e Votimit 1830e/01. (Fshati Lladofc në Podujevë, ora 11:30)

- Kandidatja për kryetare të Komunës së Gjakovës, Arbënesha Kuqi, voton në Shkollën Fillore "Yll Morina". (Gjakovë, ora 12:00)

- Kandidati i LDK-së për kryetar të Komunës së Pejës, Gazmend Muhaxheri voton , në shkollën fillore "Lidhja e Prizrenit". (Pejë, ora 12:00)

- Kryetari i Nisma Socialdemokrate, Fatmir Limaj, do të votojë në shkollën fillore “Faik Konica”. (Shkolla 'Faik Konica' në Prishtinë, ora 12:00)

- Shefi i Misionit të Vëzhgimit të Zgjedhjeve të Bashkimit Evropian Lukas Mandl jep detaje për procesin zgjedhor. (Shkolla “Sveti Sava”, Mitrovicë Veriore, ora 13:30)

- Kandidati i LDK-së për kryetar të Komunës së Mitrovicës Dr. Armend Agolli voton në shkollën fillore “Migjeni” në Tavnik. (Mitrovicë, ora 13:30)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban konferencën e tretë për media lidhur me pjesëmarrjen në votime dhe ecurinë e procesit zgjedhor. (Qendra mediale në ndërtesën e KQZ-së, ora 15:30)

- Misioni vendor për vëzhgimin e zgjedhjeve “Demokracia në Veprim” organizon konferencën për media, ku do të shpalosen të gjeturat kryesore lidhur me mbarëvajtjen e procesit zgjedhor deri në mbylljen e vendvotimeve. (Zyrat e Institutit Demokratik të Kosovës, ora 19:00)

- Kandidati i LDK-së  për kryetar të Komunës së Gjilanit, Lutfi Haziri, mban konferencë për media. (Selia e LDK-së, ora 19:01)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban konferencën e katërt për media lidhur me pjesëmarrjen në votime dhe mbylljen e vendvotimeve. (Qendra mediale në ndërtesën e KQZ-së, ora 19:30)

- Partia Demokratike e Kosovës mban konferencë për media lidhur me mbarëvajtjen e procesit zgjedhor. (Selia qendrore e PDK-së, ora 19:30)