05 Dhjetor 2021

Komuna e Obiliqit e shqetësuar për ndotjen nga KEK-u

Prishtinë, 30 nëntor - Gjatë tri viteve të fundit në Qendrën e Mjekësisë Familjare në  Komunën e Obiliqit ka patur mbi 40.000 vizita për sëmundje respiratorike dhe mbi 500 vizita për sëmundje malinje.

Pasi që kjo situatë është shumë shqetësuese Komuna e Obiliqit ka organizuar një konferencë për media përmes së cilës apelon tek KEK-u dhe institucionet përgjegjësë që ta marrin shumë seriozisht këtë çështje dhe të marrin masa për parandalimin e kësaj katastrofe shëndetësore që ka ndikim jo vetëm në Obiliq por edhe në komunat përreth,përfshirë edhe Prishtinën në të cilën banojnë një e treta e popullatës së Kosovës.

Në konferencën e sotme për media Kryetari i komunës së Obiliqit pohoi se ”Kjo gjendje është me të vërtetë alarmante,ne kërkojmë urgjentisht nga KEK-u  që të marrë masa ashtu që jeta e qytetarëve të mos rrezikohet më”.

Poashtu Kuvendi Komunal ka formuar një komision për hartimin e një strategjie për mbrojtjen e mjedisit në raportin Komunë-KEK-Qeveri .Strategjia pritet të diskutohet në mbledhjen e radhës të caktuar për mesin e muajit dhjetor.

Përveç nevojes për intervenim shumë të shpejtë komuna paralajmëron institucionet qëndrore që gjatë procesit të koncesionimit të projektit Kosova e Re të kenë kujdes të posaçëm në aspektet ambientaliste.

Në të kundrëten komuna dhe qytetarët e Obiliqit do të reagojnë ashpër ndaj çfarëdo lëshimi në aspektin ambientalist në kuadër të këtij projekti.

Ndotja nga KEK-u është një problem serioz jo vetëm për Komunën e Obiliqit por për mbarë Kosovën prandaj ftojmë institucionet kompetente edhe njëherë që urgjentisht të fillojnë të marrin masa në këtë drejtim.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 5 dhjetor 2021

- Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit dhe Zyra e UNICEF-it shënojnë Ditën Ndërkombëtare të Vullnetarizmit me moton “Volunteer Now For Our Common Future”. (Galeria Kombëtare të Kosovës, ora 11:30)

- Qendra për Art dhe Komunitet Artpolis organizon protestën me moton “Boll Ma - Asnjë grua e vajzë më pak, asnjë vdekje më shumë”, kundër dhunës dhe vrasjeve të vajzave dhe grave, dhe mungesës së përgjigjes së duhur institucionale. (Plateja e sheshit “Zahir Pajaziti”, ora 12:00)