03 Gusht 2021

Klubi i Prodhuesve informohet nga ZRrE-ja për hapjen e tregut të energjisë

Prishtinë, 19 janar - Anëtarët e Bordit dhe ekzekutivi i Klubit të Prodhuesve të Kosovës u takuan me Drejtorin Menaxhues të Zyrës së Rregullatorit të Energjisë, Petrit Pepaj.

Gjatë takimit u bisedua mbi gjendjen e përgjithshme të prodhuesve në vend gjatë periudhës së pandemisë, mirëpo u diskutua edhe mbi problemet që prodhuesit janë duke hasur me furnizim të rregullt të energjisë, sidomos gjatë kohëve të fundit.

Qëllimi i takimit ishte informimi në lidhje me hapat që ZRrE-ja planifikon te ndërmarr në hapjen e tregut të energjisë në Kosovë, më saktësisht krijimit të mundësive të daljes së konsumatorëve në treg të hapur sipas parimeve dhe afateve të vendosura në Ligjin për Energjinë Elektrike.

Klubi i Prodhuesve kërkoi nga ZRrE që të ndërmarrin të gjitha veprimet e nevojshme ligjore për shtyrjen e serishme të këtij afati deri në krijimin e rrethanave të cilat do të mundësonin liberalizimin e tregut të energjisë elektrike. Duke pasur parasysh se në Kosovë ende nuk janë krijuar kushtet për liberalizim të tregut ku furnizim me energji elektrike ende ofrohet nga vetëm një operatorë.

Kështu, ekziston mundësia reale që operatori në fjalë të abuzojë me pozitën dominuese, ku një situatë e tillë krijon mundësinë që konsumatorët komercial të përballën me rrethana të cilat e ulin fuqinë e tyre negociuse si konsumatorë, kështu duke paguar potencialisht për tarifa të energjisë elektrike, më të larta se mesatarja e tarifave të rregulluara.

Kjo gjendje shkel parimet e ekonomisë së tregut me konkurrencë të lirë, që është bazë e rregullimit ekonomik të Republikës së Kosovës, dhe dëmton rëndë konsumatorin e veçanërisht prodhuesin vendor.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 Gusht 2021

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare në të cilën mbahet debat parlamentar lidhur me punën njëqind ditore të Qeverisë së Republikës së Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)

- Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit dhe Zyra e UNICEF-it në Kosovë shënojnë hapjen e Muajit të Rinisë me mundësi të punës praktike për 900 të rinj. (Parku i Gërmisë tek fusha e basketbollit, pranë Qendrës Rekreative, ora 10:00)

-  Komisioni për Mbikëqyrjen e Financave Publike shqyrton raportin e auditimit për pasqyrat financiare vjetore të Kompanisë “Telekomi i Kosovës” me të ftuar Kryeshefin ekzekutiv dhe Kryesuesin e Bordit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 10:00)

- ATRC në bashkepunim me CSGD organizojnë tryezën e diksutimit në të cilën do të shpalosen rezultatet e raportit të “Hate O Meter” i cili është hulumtim mbi Gjuhën e Urrejtjes në Mediat Kosovare . (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çeku raporton para Komisionit për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 11:00)

- Kryetari i PDK-së Dega në Prizren, Shaqir Totaj mban konferencën e radhës për media. (Sheshi Shatërvan, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 14:00)