07 Dhjetor 2021

Shkalla e papunësisë në zonën e OECD-së bie për të katërtin muaj radhazi

Prishtinë, 14 tetor - Shkalla e papunësisë në zonën e Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD) ka rënë për të katërtin muaj radhazi.

Norma ra 0.1 pikë përqindje në 6 për qind në bazë mujore në gusht, njoftoi OECD në një deklaratë për media. Megjithatë, mbetet 0.7 pikë përqindje mbi normën para-pandemike në shkurt 2020, shtoi deklarata.

Numri i të papunëve në të gjithë zonën ra me 1 milion në 39.7 milionë, që është 4.3 milionë më shumë se niveli para pandemisë.

Në pjesën e Eurozonës, norma ishte 7.5 për qind për qind në gusht, pak më e ulët nga 7.6 për qind sa ishte në korrik.

"Janë regjistruar rënie prej 0.3 pikë përqindjeje ose më shumë në Greqi (në 13.2 për qind, nga 14.2 për qind në korrik), Finlandë (në 7.2 për qind, nga 7.8 për qind), Spanjë (në 14.0 për qind, nga 14.5 për qind), Letoni (në 7.1 për qind, nga 7.5 për qind) dhe Lituania (në 7.2 për qind, nga 7.5 për qind)", thuhet në deklaratë.

Jashtë zonës së euros, rëniet më të mëdha ishin në Kolumbi (në 12.7 për qind, nga 13.6 për qind), Kore (në 2.8 për qind, nga 3.3 për qind), Kanada (në 7.1 për qind, nga 7.5 për qind) dhe SHBA (në 5.2 për qind, nga 5.4 për qind).

Vendet e tjera regjistruan ndryshime të vogla ose asnjë ndryshim: Australia (deri në 4.5 për qind, nga 4.6 për qind), Japonia (2.8 për qind), Meksika (deri në 4.1 për qind, nga 4.2 për qind), Polonia (me 3.4 për qind) dhe Turqia (në 12.1 për qind), thuhet në deklaratë.

Të dhënat më të fundit treguan se shkalla e papunësisë në SHBA ra më tej në shtator 2021 (me 0.4 pikë përqindje, në 4.8 për qind) dhe Kanada (me 0.2 pikë përqindje, në 6.9 për qind).

Papunësia tek të rinjtë u rrit lehtë në 12.5 për qind ​​nga 12.4 për qind nga një muaj më parë.

"Shkalla e papunësisë në zonën e OECD-së për gratë dhe burrat shënoi rënie të lehtë në 6.2 për qind (nga 6.3 për qind në korrik) dhe 5.8 për qind (nga 5.9 për qind)", thuhet në deklaratë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 dhjetor 2021

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim shqyrton Projektligjin për tregtinë me produkte të naftës dhe karburante të ripërtërishme, dërgimin e Forcës së Sigurisë së Kosovës jashtë vendit, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Ambasada Franceze, Aleanca Franceze e Prishtinës dhe Espace Campus France, në bashkëpunim me Universitetin e Prishtinës dhe Universitetin AAB organizojnë hapjen e Panairit Universitar Francez në Kosovë i cili do tu mundësoj studentëve kosovarë të zbulojnë programet akademike të ofruara nga 30 universitete dhe 16 webinare nga Franca. (Universitetin AAB, ora 10:00)

- Ministri i  MMPHI Liburn Aliu raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me raportin e auditimit të përformancës "Mbledhja, trajtimi dhe asgjësimi i mbeturinave komerciale”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)  

- VentureUP në partneritet me Sustainability Leadership Kosova dhe financuar nga UNDP organizon ditën e garës finale e eko-startup-eve të Programit Green Hub. (Amfiteatri i objektit të Administratës Qendrore të Universitetit të Prishtinës, ora 10:00)

- Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes shqyrtimin raportin me propozim-amendamente për Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Deminim Humanitar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 12:00)

- Të rinjte e iniciatives “Hajde në shkollë” organizojnë forum teatrin që ka për qëllim vetëdijësimin dhe parandalimin e braktisjes së shkollimit në mesin e të rinjve në komunën e Klinës. (Shtëpia e kulturës “Jehona e Dukagjinit” në Klinë, ora 14:00)

- Kosovo 2.0 dhe Fondacioni 17  organizojnë diskutimin lidhur me mobilizimin e komunitetit për ruajtjen dhe rikthimin e hapësirave të përbashkëta publike, me fokus në historinë e tri kinemave që i shpëtuan privatizimit. (Kino Armata, ora 17:00)

- OJQ “Zëri i Romëve, Ashkalive dhe Egjiptianëve” organizojnë diskutimin "Le të flasim" i cili synon të sjellë vëmendjen dhe ndërgjegjësimin tek audienca në lidhje me diskriminimin racor, martesat e hershme, gjuhën e urrejtjes në institucionet publike dhe rrugën e edukimit mbi dy dekada. (Kino Armata, ora 19:00)