07 Maj 2021

Publikohet Indeksi i Harmonizuar i Çmimeve të Konsumit

Prishtinë, 12 prill - Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar “Indeksin e Harmonizuar të Çmimeve të Konsumit” (IHÇK) për muajin mars 2021, viti bazë 2015=100. 

Inflacioni mujor i matur nga indeksi i harmonizuar i çmimeve të konsumit ishte 0.4% në muajin mars 2021. 

Indeksi i tërësishëm i harmonizuar i çmimeve të konsumit është më i lartë në një mesatare prej 0.4% në muajin mars 2021, krahasuar me muajin shkurt 2021. Kjo kryesisht është shpjeguar me ngritjen e çmimeve të konsumit te nëngrupet e COICOP-it: vajra dhe yndyra (2.8%); pemë (3.8%); pije alkoolike (1.6%); këpucë (3.1%); karburante dhe lubrifikantë për pajisjet e transportit personal (4.7%); me një ndikim të përbashkët të këtyre nëngrupeve prej 0.5 për qind në IHÇK.

Ndërsa, rënie e çmimeve vërehet te nëngrupi i COICOP-it, perime (-1.5%), me një ndikim të këtij nëngrupi prej (-0.1 për qind) në IHÇK.

Norma vjetore e inflacionit, e matur në muajin mars 2021, me muajin mars 2020, ishte 1.2%. 

Indeksi i tërësishëm i harmonizuar i çmimeve të konsumit është më i lartë në një mesatare prej 1.2 për qind në muajin mars 2021, krahasuar me muajin mars 2020. Kjo kryesisht është shpjeguar me ngritjen e çmimeve të konsumit në këtë periudhë te nëngrupet e COICOP-it: bukë dhe drithëra (2.5%); qumësht, djathë dhe vezë (2.5%); vajra dhe yndyrat (10.3%); ujë, pije joalkoolike, lëngje nga pemë dhe perime (1.3%); pije alkoolike (2.5%); duhan (4.6%); furnizim me ujë dhe shërbime të ndryshme, që kanë të bëjnë me vendbanimin (1.5%); gaz (3.2%); lëndë djegëse të ngurta, dru zjarri, pelet etj., (3.9%); pajisje shtëpiake (3.4%); produkte farmaceutike (3.5%); karburante dhe lubrifikantë për pajisjet e transportit personal (3.6%); shërbime për transport (4.2%) - “ngritje e çmimeve të biletave të transportit ajror”, shërbimet telefonike dhe të telefaksit (20.3%); pajisje audio-vizuele, fotografike për përpunimin e informatave (2.7%); shërbime hoteliere (1.0%); kujdes personal (1.0%); dhe shërbime financiare (4.2%), me një ndikim të përbashkët të këtyre nëngrupeve prej 2.0 për qind në IHÇK.

Ndërsa rënie e çmimeve vërehet te nëngrupet e COICOP-it: pemë (-12.9%); perime (-5.7%); energjia elektrike (-10.8%) - zbritja e çmimit të energjisë elektrike ka ardhur nga zbatimi i Ligjit për Rimëkëmbje Ekonomike, Covid -19, Nr. 07/L-016, neni 15, për periudhën janar - maj 2021 - me një ndikim të përbashkët të këtyre nëngrupeve prej (-0.8 për qind) në IHÇK.

Për më shumë informata lidhur me Indeksin e Harmonizuar të Çmimeve të Konsumit për muajin mars 2021, vizitoni:

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 Maj 2021

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu me rastin e përvjetorit të aprovimit të Konventës së Stambollit takohet me mbrojtësit e viktimave. (Pallati i Drejtësisë, ora 9:30)

- Lëvizja FOL organizon tryezë diskutimi me ç’rast publikon raportin “Realizimi i Planit të Punës së KPK-së dhe PSh-së për vitin 2020”. (Hotel Sirius, ora 10:00)
    
- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur dhe Peticione shqyrton Propozim-vendimit e Avokatit të Popullit lidhur me zgjedhjen e 5 zëvendësve të Avokatit të Popullit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)
    
- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu me rastin e përvjetorit të aprovimit të Konventës së Stambollit viziton Qendrën për Mbrojtjen e Grave dhe Fëmijëve. (Strehimorja, Ulpianë, ora 10:45)
    
- KDI mban konferencë për medie ku do të shpalosën të gjeturat e hulumtimit mbi transparencën e komunave të Kosovës në prokurim publik, për vitin 2020. (Zyret e KDI-së, ora 11:00)
    
- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu me rastin e përvjetorit të aprovimit të Konventës së Stambollit takohet me Njësitin Kundër Dhunës në Familje-Policia e Kosovës. (Drejtoria e Përgjithshme e Policisë së Kosovës, ora 11:45)
    
- Ambasadori i BE-së në Kosovë, Tomas Szunyog, do ta ndajë çmimin “Evropiani i Vitit 2021”, i cili jepet për të gjashtën herë radhazi nga BE-ja. (Shtëpia e Evropës, ora 13:00)