18 Gusht 2022

Njohja e fuqisë së medias mundëson mbrojtjen e konsumatorit

Prishtinë, 27 shkurt - Instituti INDEP organizon sot tryezën 'Media dhe mbrojtja e konsumatorit' në të cilën do te diskutojë forma se si media mund te mbuloje me shume çështjet qe lidhen me mbrojtjen e konsumatorit.

Ndikimi i medias në botën e sotme është vendimtar, pasi media është burimi kryesor i informacionit dhe kontribuon drejtpërdrejt në jetën e njerëzve. Kështu, media lëviz masat dhe krijon lëvizje shoqërore.

Ndërkohë, avancimi i bërë me mbrojtjen e konsumatorit është për tu befasuar nga lëvizjet e fundit në treg.

Të prekur nga kriza ekonomike, pandemia COVID-19 dhe lufta e fundit në Ukrainë, mbrojtja e klientit nuk është më shqetësimi - kryesor në treg.

Inflacioni, rritja e çmimeve, mungesa e ofertës dhe humbja e vendeve të punës kanë kontribuar në një trajtim më pak serioz të ankesave të klientëve.

Në Kosovë, Ligji për Mbrojtjen e Konsumatorit dhe ligjet përkatëse që mbrojnë të drejtat e konsumatorëve ndjekin acquis të BE-së, por që nuk zbatohenInstitucioneve u mungojnë rregulloret shoqëruese dhe kapacitetet njerëzore.

Puna e institucioneve është e lidhur me idenë e të drejtave të konsumatorëve dhe me formimin e organizatave të konsumatorëve, të cilat i ndihmojnë konsumatorët të bëjnë zgjedhje më të mira në treg dhe të ndjekin ankesat ndaj bizneseve.

Në të kaluarën, pasqyrimi mediatik i temave të caktuara ka kontribuar në një interes shumë më të lartë të publikut dhe duke vënë në qendër të vëmendjes shumë çështje. Aktualisht, fokusi i mediave është kryesisht i lidhur me politikën, ndërsa çështjet sociale trajtohen shume pak.

Sigurimi që mbrojtja e konsumatorëve të shndërrohet në një nga top storjet mediatike sipas INDEP garanton zbatimin më të mirë të ligjeve që mbrojnë konsumatorët në Kosovë.

Në këtë kuptim INDEP vlerëson se mediat përmbushin rolin e tyre si vëzhgues, ndërsa qytetarët rrisin nivelin e besimit në media.

Njohja e fuqisë së medias mundëson shtyrjen përpara të agjendave që përfitojnë të gjithë, me një theks të veçantë në mbrojtjen e konsumatorit.

Një fokus nga media në mbrojtjen e konsumatorit mund të përmirësojë me shpejtësi reagimin institucional dhe të përmirësojë përvojën e klientit.

"Media dhe mbrojtja e konsumatorit" do të diskutojë mënyrat se si media mund të zgjerojë mbulimin e tyre për mbrojtjen e konsumatorit dhe ndikimin që media ka në sjelljen e konsumatorëve dhe strategjinë biznesit për qasjen ndaj tyre.

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 gusht 2022

 - Mbahet seanca në rastin e falsifikimit të tenderit 800 mijë euro për rinovimin e objektit të PSRK-së ndaj të akuzuarit Tahir Sopa, përfaqësues i firmave “NBT ING SHPK” dhe “NPN Bajramaj”. (Pallati i Drejtësisë, ora 9:30)

- Komuna e Rahovecit mbant dëgjimi publik për buxhetin e vitit 2023 më bashkësit lokale, lagjet urbane dhe përfaqesues të shkollave. (Shtëpia e Kulturës 'Mensur Zyberaj' në Rahovec, ora 10:00)

- Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës mban konferencë për media e cila ndërlidhet me shpalljen e grevës së përgjithshme. (Zyrat e BSPK-së, ora 13:00)

- Fondacioni Shtatëmbëdhjetë organizon hapjen e programit Rezidenca 17. (Shtëpia e Hivzi Sulejmanit në lagjen Taslixhe, ora 18:00)