28 Nëntor 2021

Ndahen mbi 40 milionë euro për zbatimin e Pakos së Ringjalljes Ekonomike

Prishtinë, 25 gusht - Ministri i Financave, PunÑ‘s dhe Transfereve Hekuran Murati sot nÑ‘ Mbledhjen e 31-tÑ‘ tÑ‘ QeverisÑ‘ ka propozuar ndarjen e 40.13 milionë euro për implementimin e masave nga Pakoja e Ringjalljes Ekonomike. Mjetet në fjalë ndahen nÑ‘ katÑ‘r kategori të Pakos, pÑ‘rkatÑ‘sisht Masa 1 - Mbështetja e Punësimit, Masa 2 – Ringjallja e EkonomisÑ‘ dhe Prodhimit, Masa 3 – Mbështetja e Familjes dhe Masa 4 – MbÑ‘shtetja pÑ‘r Publiken.

Përmes Masës 1 - Mbështetja e PunÑ‘simit, Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve synon krijimin e vendeve të reja të punës, duke mbështetur në mënyrë të drejtpërdrejtë punëkërkuesit. NÑ‘ zbatim tÑ‘ kësaj mase janë ndarÑ‘ mjete nÑ‘ vlerÑ‘ prej 15 milionÑ‘ euro për Masën 1.1 – Rikthimi në punë i atyre që kanë humbur vendin e punës gjatë pandemisë, Masën 1.2 – Mbështetja për të punësuarit e formalizuar, dhe Masën 1.3 – Mbështetja e punësimit të grave. Pandemia ka nxjerrë në pah rëndësinë e punës së deklaruar dhe pagesës së rregulltë të kontributeve pensionale, si dhe nën-përfaqësimin e grave në tregun e punës. Andaj, duke synuar ndÑ‘rtimin e njÑ‘ ekonomie tÑ‘ qÑ‘ndrueshme dhe gjithÑ‘pÑ‘rfshirÑ‘se, zbatimi i kÑ‘tyre masave do tÑ‘ ketÑ‘ njÑ‘ rÑ‘ndÑ‘si kyçe nÑ‘ formalizim dhe rritje ekonomike. 

Vlen tÑ‘ theksohet se afati i aplikimit për Masën 1.1, 1.2 dhe 1.3 bÑ‘het nÑ‘ mÑ‘nyrÑ‘ elektronike përmes platformës EDI tÑ‘ ATK-sÑ‘ dhe do të jetë i hapur deri më 15 Tetor 2021.

MÑ‘ tutje, nÑ‘ zbatim tÑ‘ Masës 2.1 – Subvencionimi i kredive investive, Qeveria ndau 10.43 milionÑ‘ euro për subvencionimin e kredive investuese të bizneseve prodhuese e përpunuese. Kjo masë ka për synim rritjen e investimeve të reja në zgjerimin e kapaciteteve të bizneseve, e cila rrjedhimisht ndikon edhe në rritjen e punësimit dhe eksportit.  Gjithashtu, duhet cekur se këto mjete janë siguruar nga emetimi i “Bonove të Diasporës”, instrument financimi ky që ka pasur për qëllim kanalizimin e kapitalit të diasporës drejt investimeve për ndërtimin dhe zhvillimin e ekonomisë së vendit.

PÑ‘rmes masÑ‘s 3 – MbÑ‘shtetja e Familjes, Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve synon krijimin e një shoqërie të barabartë dhe ngritjen e mirëqenies së qytetarëve në vendin tonë. PÑ‘r kÑ‘tÑ‘ arsye, nÑ‘ zbatim tÑ‘ kÑ‘saj mase janÑ‘ ndarÑ‘ mjete financiare në shumën prej 12 milionë euro për MasÑ‘n 3.1 – Mbështetja për familjet që kanë humbur familjarin, MasÑ‘n 3.4 – Kuponë ushqimi për familjet në nevojë, dhe MasÑ‘n 3.5 – Pagesa për lehonat dhe shtesat për fëmijë. Përgjithësisht, Masa 3 paraqet një hap jetik në përpjektjet tona për zbutjen e varferisë, si dhe ndihmën ndaj familjeve që kanë humbur më të dashurit në luftën me virusin COVID-19.

SÑ‘ fundi, nÑ‘ zbatim tÑ‘ masÑ‘s 4.1 u ndanÑ‘ 2.7 milionë euro si mbështetetje e stafit mjekësor në sektorin publik me pagë shtesë prej 10% të pagës së rregulltÑ‘ bruto, jo më pak se 60 euro, për muajt gusht, shtator dhe tetor të vitit 2021. Zbatimi i kÑ‘saj mase Ñ‘shtÑ‘ tejet i rÑ‘ndÑ‘sishÑ‘m nÑ‘ vazhdÑ‘n e luftimit tÑ‘ pandemisÑ‘, veçanÑ‘risht tani kur vendi Ñ‘shtÑ‘ nÑ‘ fazÑ‘n e vaksinimit masiv.

Deri më tani, MFPT ka marrë vendime për operacionalizim dhe ndarjen e mjeteve financiare për një sërë masash nga Pakoja e Ringjalljes Ekonomike, tÑ‘ cilat nÑ‘ mÑ‘nyrÑ‘ tÑ‘ drejtpÑ‘rdrejtÑ‘ reflektojnÑ‘ objektivat e QeverisÑ‘ sÑ‘ RepublikÑ‘s sÑ‘ KosovÑ‘s dhe Planit QeverisÑ‘s 2021-2025. Së shpejti, MFPT do të vazhdojë me shpalojen e kritereve për operacionalizimin e masave të tjera të Pakos.

Për informata mÑ‘ tÑ‘ detajuara rreth Pakos sÑ‘ Ringjalljes Ekonomike, ju lutem referohuni tek vegëza në vijim: https://mf.rks-gov.net/desk/inc/media/D3A6FA8F-6A6A-42AA-A090-52062568DC47.pdf 

Kalendari

Ngjarjet e datës 28 Nëntor 2021

- Për nder të Ditës së Flamurit, Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti së bashku me Presidenten e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani, dhe me kabinetin qeveritar, bëjnë homazhe dhe vendosin lule te varrezat e dëshmorëve në Kompleksin Memorial "Adem Jashari". (Prekaz, ora 9:00)

- Komuna e Skenderajt bën nderime tek shtatorja e Komandantit Legjendar Adem Jashari. (Skenderaj, ora 9:00)

- Komuna e Rahovecit dhe Organizata e Veteranëve të Luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës organizon ngritjen e flamurit kombëtar te Kompleksi memorial në Gradish. (Gradish, ora 9:00 - Kompleksi përkujtimor “Maja e Shkodranit”, ora 9:40 - Kulla e Heronjve në Opterushë, ora 10:20)

- Me rastin e Festave të Nëntorit, një grup i të rinjve dhe ish-pjesëtarë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës do të vendosin një Flamur me imazhet e udhëheqësve të luftës së UCK-së të cilët po mbahen në Hagë. (Rruga "Fehmi Lladrovci", tek rrethi afër hyrjes kryesore të QKUK-së, ora 9:00)

- Komuna e Skenderajt homazhe tek Kompleksi Memorali Adem Jashari. (Prekaz, ora 9:15)

- Me rastin e Festave të Nëntorit Komuna e Skenderajt organiyon maratonën Vrapimi i Nëntorit. (Kompleksi Memorial Adem Jashari në Prekaz, ora 9:30)

- Për nder të Ditës së Flamurit, Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti së bashku me Presidenten e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani, dhe me kabinetin qeveritar, bëjnë homazhe dhe vendosin lule të Shtatorja e Ismail Qemalit. (Prishtinë, ora 10:00)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti së bashku me Presidenten e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani, dhe me kabinetin qeveritar, bëjnë homazhe dhe vendosin lule të shtatorja e Zahir Pajazitit. (Prishtinë, ora 10:20)

- Komuna e Rahovecit dhe Organizata e Veteranëve të Luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës bën homazhe  te varrezat e Dëshmorëve. (Rahovec, ora 10:40)

- Komuna e Rahovecit dhe Organizata e Veteranëve të Luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës organizojnë programin festiv për nder të 28 Nëntorit. (Shkolla e muzikës “Vihuela” në Rahovec, ora 11:00)

- Komuna e Gjilanit organizon homazhe te varrezat e dëshmorëve. (Kompleksi i varrezave të dëshmorëve në Gjilan, ora 11:00)

- Komuna e Gjilanit organizon inagurimin e projektit të galerisë së qytetit. (Gjilan, ora 11:30)

- Partia Socialdemokrate do të mbaj aktivitet pranë Teatrit Kombëtar. (Sheshi "Skënderbeu", ora 13:00)

- Komuna e Gjilanit organizon inagurimin e projektit të tregut dhe parkut në Zheger. (Fshati Zhegër, ora 13:00)

- Nën patronatin e kryetarit të komunës z. Smajl Latifi në bashkëpunim me shoqatat e dala nga lufta e UÇK-së organizon turnir në futboll të vogël. (Palestra Sportive “Mizahir Isma”në Rahovec, ora 12:00)

- Komuna e Skenderajt organizon natën finalen e festivalit tradicional Rapsodia Shqiptare. (Qendra e Kulturës Hasan Prishtina, ora 16:00)

- Komuna e Gjilanit organizon koncert festiv nga ansambli i këngëve dhe valleve për nder të Ditës së Flamurit . (Teatri i qytetit të Gjilanit, ora 17:00)