03 Dhjetor 2022

BE ofron shtëpi për familjet e zhvendosura dhe socialisht të cenueshme

Prishtinë, 29 shtator – Ndërtimi i dy ndërtesave të reja të banimit të financuara nga BE-ja për 34 familje që kanë jetuar në qendrën kolektive të Padalishtes në komunën e Graçanicës për më shumë se 20 vjet, ka hyrë në fazën e dytë ku familjet pritet të shpërngulen në shtator të vitit 2023.

Përveç ndërtimit aktual të dy ndërtesave të reja në fshatin Suhadoll, projekti i BE-së për sigurimin e strehimit për familjet e zhvendosura dhe socialisht të cenueshme në Graçanicë ka përfunduar tashmë rinovimin e 22 apartamenteve në vlerë prej 2.5 milionë euro, dhe për këtë arsye do të përmirësohen jetët e 56 familjeve.

“Pas një jete kaq të gjatë në kushte shumë të vështira, 34 familje që banojnë në qendrën kolektive në Graçanicë më në fund do të kenë shtëpi”, tha ambasadori i BE-së në Kosovë, Tomas Szunyog.

“Jam krenar që BE-ja është në gjendje të ndihmojë dhe shpresoj që autoritetet lokale do të vazhdojnë të kujdesen për nevojat e tjera të kësaj popullate të cenueshme”. 

Këshilli Danez për Refugjatët po zbaton këtë projekt të financuar nga BE-ja. Sipas Drejtoreshës së Këshillit Danez për Refugjatë në Kosovë, Kristen Stec, punimet e ndërtimit kanë filluar në korrik të vitit 2022 dhe përfundimi është planifikuar në gusht 2023.

“Përveç dy ndërtesave, punimet përfshijnë edhe ndërtimin e zonave rekreative dhe një qendre komunitare me hapësirë ​​mësimi dhe lojërash për fëmijët, një kafene dhe hapësirë ​​për bizneset e vogla vendase, si dhe përmirësimin e infrastrukturës lokale,” ka shtuar ajo.

Projekti zbatohet në bashkëpunim me Ministrinë e Kosovës për Komunitete dhe Kthim, e cila po kontribuon me 100,000 euro shtesë për punimet e ndërtimit dhe Komunën e Graçanicës.

“Ky projekt kontribuon shumë në misionin e bashkisë sonë për të përmirësuar kushtet e jetesës dhe socio-ekonomike për personat e pafavorizuar dhe të zhvendosur dhe do t'i japë një shtysë komunitetit të Suhadollit. Dëshiroj të falënderoj sinqerisht Bashkimin Evropian dhe Ministrinë për Komunitete dhe Kthim për financimin e këtij projekti dhe Këshillin Danez për Refugjatë për zbatimin e tij”, tha kryetarja e Graçanicës, Ljiljana Šubarić.

Nga viti 2002 e tutje, BE-ja në Kosovë ka investuar më shumë se 77 milionë euro për të mbështetur proceset e kthimit, riintegrimit dhe në përmirësimin e jetesës së komuniteteve jo-shumicë. Më konkretisht, nga viti 2016 deri në vitin 2022, BE-ja investoi EUR 6 milionë në ndërtimin e banesave sociale për të siguruar strehim për personat e zhvendosur që jetojnë në qendrat kolektive në komunat e Shtërpcës dhe Graçanicës.


 


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 dhjetor 2022

- Komuna e Prishtinës do të bëjë testimin e radhës të Sistemit të Alarmit Publik me tinguj të njëtrajtshëm dy herë nga 30 sekonda. (Prishitnë, ora 12:05)

- Ndihmës administratorja e Agjencisë së Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar për Europë dhe Euroazi, Ambasadorja Erin E. McKee, do të vizitojë Kosovën ku do të takohet me akterë të ndryshëm duke përfshirë përfaqësues të Qeverisë, shoqërisë civile, sektorit privat, bartës të rinj të ndryshimeve etj. (Lokalet e Royal Beverages, Velekincë, Komuna e Gjilanit, ora 13:30)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu e shoqëruar nga kryetari i Komunës së Podujevës Shpejtim Bulliqi, do të mbajë tubim me vajza e gra. (Teatrin e Qytetit "Avdush Hasani", ora 14:00)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu e shoqëruar nga kryetari i Komunës së Podujevës Shpejtim Bulliqi do të vizitojë Qendrën e Handikos-it në Podujevë. (Objekti i Qendrës në Podujevë, ora 15:30)

- Në kuadër të Festivalit Ndërkombëtar të Filmit do të shfaqen filma vendor dhe të huaj, ku do të ketë diskutime me me autorët pjesmarrës! (Kino Armata, ora 17:00)
 
- Mbahet ceremonia e mbylljes së Festivalit Ndërkombëtar të Filmit më ç'rast do të behët edhe ndarja e çmimeve. (Kino Armata, ora 19:00 )