31 Korrik 2021

BB dhe FMN formojnë grup këshillimor për rimëkëmbjen e qëndrueshme

Washington, 16 qershor - Banka Botërore (BB) dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) kanë formuar një grup të nivelit të lartë këshillues për rritjen e qëndrueshme dhe gjithëpërfshirëse, me synimin për të mundësuar një rimëkëmbje të fortë dhe për të vendosur një rrugë për zhvillimin e gjelbër, elastik dhe gjithëpërfshirës gjatë dekadës së ardhshme.

Sipas një deklarate të FMN-së, grupi këshillues i përbërë nga ekspertë nga institucionet kërkimore, sektori privat dhe qeveritë do të punojë në sfida të shumta të ndërlidhura me të cilat përballet bota, veçanërisht në përkeqësimin e varfërisë dhe pabarazisë.

Grupi i ri këshillues do të punojë në përcaktimin e agjendës për një transformim të qëndrueshëm bazuar në perspektivat dhe modelet e reja të rritjes dhe zhvillimit.

"Të varfrit dhe më të rrezikuarit janë goditur më rëndë nga COVID-19, si dhe ndryshimet klimatike dhe sfidat e tjera. Unë shpresoj që ky Grup i Këshillimit i Nivelit të Lartë të ofrojë ide të reja për veprim me ndikim si në nivel vendi ashtu edhe globalisht", tha Presidenti i Grupit të Bankës Botërore, David Malpass.

Kristalina Georgieva, drejtoresha menaxhuese e FMN-së, shtoi se "përmes analizës së politikave dhe propozimeve praktike, Grupi Këshillues i Nivelit të Lartë do të luajë një rol kryesor në këtë përpjekje dhe unë pres këtë bashkëpunim të rëndësishëm".

Grupi këshillues së pari do të informojë mbi proceset dhe takimet që do të zhvillohen në vitin 2021 deri në Samitin e G20 në Romë (tetor) dhe COP26 në Glasgow (nëntor).

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 Gusht 2021

- Nën organizimin e Presidentes së Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani mbahet ceremonia e dorëzimit të medaljes post-mortem për Beau Biden më ç'rast me një fjalë rasti do t’iu drejtohet Presidentja Osmani, gjithashtu përmes një video-mesazhi edhe Presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Joe Biden, si dhe me një fjalë rasti ambasadori i Shteteve të Bashkuara në Kosovë Philip S. Kosnett. (Oborri në hyrje të objektit të Kuvendit ora 18:30 - Mediat duhet të jenë të pranishme në Presidencë, ora 17:45)