27 Janar 2023

MBPZHR dhe IFC diskutojnë me fermerët për sigurimet bujqësore

Prishtinë, 21 prill - Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural (MBPZHR) në bashkëpunim me Koorporatën Ndërkombëtare Financiare (IFC) anëtare e Grupit të Bankës Botërore do të organizojnë një takim me fermerët e Kosovës.

Temë e këtij takimi është: “Sigurimi i Bujqësisë - Rritja e bujqësisë në Kosovë duke menaxhuar me rreziqet e motit”.

Qëllimi i kësaj ngjarje është që fermerët të informohen rreth Programit të Sigurimeve Bujqësore në Kosovë si dhe për mbështetjen që është dukë iu ofruar Ministria e Bujqësisë përmes Programit të Pagesave Direkte, duke subvencionuar 75% të primit të sigurimit për fermerët.

Përgjatë këtij takimi do flasin për rëndësinë e sigurimeve të bujqësisë, mbështetjen nga MBPZHR, procedurën e rimburisimit dhe blerjen e policave te sigurimit, dhe mbështetjen që është duke ofruar IFC.

Nga viti 2017, kur projekti i IFC-së për Sigurime Bujqësore ka filluar të zbatohet në Kosovë, janë krijuar 15 produkte të sigurimeve bujqësore.

Nga to, 12 produkte të sigurimeve indeks janë zhvilluar për kulturat bujqësore sic janë: mjedra, molla, kumbulla, rrushi, dredhza, speci, arra, fafulja, misri, qërshia, vishnja dhe dardha.

Gjerësa, tri produktet e sigurimeve tradicionale (që ofrojnë mbrojtje kundër breshrit) janë zhvilluar për mollën, specin dhe rrushin e verës.

Produktet e reja tradicionale pritët të zhvillohen për boronicën, dredhzën, mjedrën, vishnjen, qërshinë, kumbullën, pjetrin dhe shalqirin.

Tani, Ministria e Bujqësisë, është duke mbuluar 75% të shpenzimeve të sigurimeve bujqësore për produktet ekzistuese.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 janar 2023

 - Mbahet dita e dytë e konferencës Ndërkombëtare për Siguri Siguri Kinernetike “Cyber Zero” në të cilën diskutohet sulmet online dhe kërcenimet në sigurinë kibernetike. (Klan Arena, ora 9:00)
    
- Bordi i Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale raporton në Komisionin për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti lidhur me vendimin për lirimin nga obligimi për rentën minerare për ndërmarrjen “Ferronikeli”. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 10:00)
    
- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione takohet me përfaqësues të OJQ-së “Zëri i Romëve, Ashkalinjve dhe Egjiptasve”. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 10:00)
    
- Ministri i Financave Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, raporton në Komisionin për Buxhet, Punë dhe Transfere, lidhur me vendimin për rritjen e vlerës së faturave të tatimit në pronë. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 13:30)
    
- Në Akademinë e Kosovës për Siguri Publike (AKSP) mbahet ceremonia e diplomimit të gjeneratës së 42 të kadetëve të Shërbimit Korrektues të Kosovës (SHKK). Merr pjesë ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu etj. (Ndërtesa e re e Fakultetit të Sigurisë Publike në AKSP, Vushtrri, ora 13:30)
    
- Universiteti Publik “Kadri Zeka” në Gjilan do të nderojë me çmimin “Doctor Honoris Causa” anëtarin e Parlamentit Evropian, Lukas Mandl. (Teatri i Qytetit, Gjilan, ora 15:00)