07 Shkurt 2023

Komuna e Gjilanit monitoron pyjet përmes Dronit

Gjilan, 16 dhjetor - Me avancimin e teknologjisë janë krijuar kushtet për monitorimin e pyjeve përmes dronit.

Komuna e Gjilanit duke parë nevojën për një monitorim dhe kujdes më të mire të pyjeve ka pa të arsyeshme të furnizohet me një dron i cili do të shërben për mbikëqyrjen sa më efikas të hapësirave pyjore.

Drejtoria e Bujqësisë dhe Sektori Pylltarisë me kompetencat e deleguara monitoron mbi 20.000 hektarë pyje në pronësi shtetërore dhe private.

Udhëheqësi sektorit të Pylltarisë në Komunën e Gjilanit thotë se dronin që kemi marë do të jetë një lehtësim dhe ndihmesë e madhe për Sektorin e Pylltarisë i cili do të përdoret për monitorimin dhe kapjen e prerësve ilegal të pyjeve ,në sezonin  veror për identifikimin dhe parandalimin e zjarreve dhe destinime të tjera që shërbejnë në sektorin e Pylltarisë.

Droni i takon teknologjisë së avancuar e cila ka fushëveprim deri në 10 Km vijë ajrore, gjirimi dhe fotografimi terrenit.

Shpresojmë se shembulli Komunës së Gjilanit do të jetë prioritet edhe për komunat të tjera
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 shkurt 2023

 - Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport, shqyrton Projektligjin pÑ‘r Agjencinë e Kosovës për Akreditim. (Kuvendi i Kosovës, salla N303, ora 10:00)
    
- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti, shqyrton Planin e Performancës për vitin 2023, të Zyrës së Rregullatorit të Energjisë. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 11:00)
    
- Kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni, së bashku me përfaqësuesit e grupeve të qytetarëve organizon ceremoninë për nënshkrimin e Agjendës së Kontratës Sociale për Gjilanin, që është zotim i përbashkët nëpërmjet zyrtarëve të Komunës dhe qytetarëve për të përmirësuar komunikimin, bashkëpunimin dhe veprimet kolektive. (Shkolla e Mesme e Muzikës, Gjilan, ora 12:00)
    
- Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, raporton në Komisionin për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim. Temë diskutimi është plani Hapësinor i Parkut Kombëtar “Bjeshkët e Nemuna”. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 13:00)

- Kryetari i Komunës së Preshevës, Shqiprim Arifi, do të dorëzojë Kallëzim Penal në Prokurorinë Speciale në Prishtinë, për keqpërdorimin e mjeteve të Qeverisë së Kosovës nga ana e Këshillit Kombëtar Shqiptar. (Ndërtesa e Prokurorisë, ora 14:00)  
    
- Një delegacion i ambasadorëve të shteteve të QUINT-it në selinë e OSBE-së në Vjenë të Austrisë, vizitojnë Akademinë e Kosovës për Siguri Publike. I pranishëm do të jetë dhe ministri i Punëve të Brendshme, Xhelal Sveçla. (Akademia për Siguri Publike, Vushtrri, ora 14:25)