17 Maj 2021

IFC ndihmon financimin e agrobiznesit te vogël në Kosovë

Prishtinë, 24 mars - IFC-ja, anëtare e Grupit të Bankës Botërore, po ndihmon duke ofruar mundësi financimi për fermerët dhe agrobizneset e vogla në Kosovë nëpërmjet një investimi të ri në Agjencionin për Financim në Kosovë (AFK), një nga institucionet kryesore të mikrofinancës në Kosovë. Kjo nismë është pjesë e një përpjekjeje nga IFC-ja për të nxitur rritjen dhe krijimin e vendeve të punës në mbarë vendin.

Bujqësia përbën gati 30 për qind të prodhimit të brendshëm bruto të Kosovës. Por, ky sektor aktualisht merr shumë pak shërbime nga sektori financiar, duke kufizuar kështu fondet e disponueshme dhe mundësitë e rritjes për bizneset e vogla dhe fermerët.  

IFC-ja po krijon partneritet me Departamentin e Sektorit Privat në kuadër të Programit Global të Bujqësisë dhe Sigurisë së Ushqimit (GAFSP) për t’i dhënë AFK-së një kredi në vlerë prej 1 milion euro. Kjo është pjesë e një strategjie më të gjerë të këtyre dy institucioneve për të mbështetur investimet e sektorit privat në sektorin bujqësor të Kosovës, duke ofruar mundësi për financime për ndërmarrjet mikro dhe të vogla.  

“IFC-ja do të na ndihmojë të përmirësojmë dhe të rrisim shërbimet tona të huadhënies për sipërmarrësit dhe fermerët në Kosovë,” tha Vahdet Anadolli, Drejtor Ekzekutiv i Agjencionit për Financim në Kosovë. “Kredia e IFC-së është një vlerësim i madh për punën që AFK-ja e ka bërë gjatë këtyre viteve të fundit.”  

IFC do të mbështesë kompaninë ndërsa ajo rrit portofolin e saj të financave bujqësore, duke ndihmuar t'u tregojë huadhënësve të tjerë se si metodologjitë e përmirësuara dhe vlerësimet e rrezikut mund të hapin mundësi të reja biznesi në sektorin e bujqësisë.

"Me këtë investim ne riafirmojmë angazhimin tonë të fortë për të rritur mundësinë e financimit, për të krijuar vende pune dhe për të rritur prodhimin ekonomik," tha Ary Naïm, Menaxheri Rajonal i IFC-së për Evropën Qendrore dhe Juglindore. "Mbështetja e agrobizneseve të vogla dhe fermerëve është me përparësi të madhe për ne, veçanërisht në ditët e krizës të shkaktuar nga COVID-19."

Agjenconi  për Financim në Kosovë ka një kohë të gjatë që është partner i IFC-së dhe i Departamentit të Sektorit Privat të GAFSP-së në ofrimin e fondeve për sektorin e agrobiznesit në Evropën Juglindore.

Kalendari

Ngjarjet e datës 17 Maj 2021

- Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës organizojnë javën e gjashtë Globale e Sigurisë Rrugore. (Pallati i Rinisë dhe Sporteve, para New Born, ora 10:00)

- Mbahet seanca gjyqësore kundër të pandehures Dragana Janiçeviç për Kultivimi i bimës së hashashit, shkurres së kokainës ose bimëve të kanabisit. (Gjykata Themelore në Ferizaj, ora 10:00)

- Kuvendi i Kosovës mban seancë të jashtëzakonshme në të cilën do të diskutohet prezantimi i Programit të Qeverisë së Republikës së Kosovës për vitet 2021-2025. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka do të vizitojë Shërbimin e Urgjencës, i cili është furnizuar me dy autoambulanca të reja. (Shërbimi i Urgjencës në Prizren, ora 10:30)

- Mbahet seanca gjyqësore kundër të pandehurit Visar Krasniqi për Keqpërdorimi dhe mashtrimi ne prokurorimin publik. (Gjykata Themelore në Ferizaj, ora 11:00)

- Rrjeti i OJQ-ve Avonet mban konferencë për media në të cilën do të prezantoj projektin “Hapësirat e gjelbëra dhe shtatorja e Presidentit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës Joe Biden”. (Objekti e Galerisë, ish-objekti i TMK-së, rruga “Ramadan Rexhepi” Ferizaj, ora 11:00)  

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj organizon aktivitetin 3 ditor “Open Doors”, për të rinjtë e Kosovës dhe më gjerë, të cilët ende nuk kanë bërë zgjedhjen e profesionit të tyre. (Objekti i Universitetit, ora 11:00)

- Organizata Kosovo Center for Peace mban konferencë për medie në lidhje me raportin e Departamentit Amerikan. (Xhamia “Bedri Kamberi” në Prishtinë, ora 11:00)

- Kolektivi për Mendim dhe Veprim Feminist do të mbajë protestë kundrejt neglizhimit të sigurisë së vajzave dhe mungesën e politikave të mirëfillta të edukimit, të cilat janë duke e mirëmbajtur patriarkalitetin i cili po rezulton të jetë i dhunshëm për vajzat brenda dhe jashtë institucioneve shkollore. (Pranë Ministrisë së Ministrisë së Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, ora 12:00)

- BIRN dhe Internews Kosova mbajn konferencë në të cilën do të prezantohet Raporti “Përkëdhelja e korrupsionit” i cili ka në fokus analizimin e politikës ndëshkimore në rastet e korrupsionit të shqiptuara nga gjykatat e Kosovës gjatë vitit 2020 dhe gjithashtu analizimin e përformancës së gjyqësorit në trajtimin rasteve të korrupsionit. (Pallati i Drejtësisë, Objekti A, Salla e Konferencave, ora 13:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit në të cilën do të shqyrtohet kërkesa për interpelancë me ministrin e Ministrisë së Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati në lidhje me “Uljen e shtesave të pensionistëve, stafit shëndetësor dhe institucioneve të sigurisë”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 13:00)

- Nën organizimin e Drejtorisë së Administratës, do të mbahet dëgjimi publik për “Draft-Rregulloren për Organizimin dhe Bashkëpunimin e Komunës me fshatrat, Vendbanimet dhe Lagjet Urbane në territorin e Komunës së Prizrenit”. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal në Shtëpi të Bardhë, ora 13:00)  

 

- Drejtori I Përgjithshëm mbajn një Konferencë për shtyp. (Drejtoria e Doganës, Prishtinë, ora 18:00)