27 Janar 2023

Evropa dhe Azia Qendrore angazhohen të sigurojnë sisteme bujqësore të sigurta

Lodz, 16 maj - Vendet e Evropës dhe Azisë Qendrore janë të bashkuara në mbrojtjen e prodhimit, furnizimeve dhe tregtisë ushqimore, edhe gjatë kohës së luftimeve.

Për disa ditë rresht mbi 50 anëtarë të FAO-s diskutuan në Sesionin e Tridhjetë e tretë të Konferencës Rajonale për Evropën në Lodz, Poloni, rrugët dhe qasjet e mundshme për realizimin e këtij qëllimi dhe për përmirësimin e të ushqyerit dhe furnizimeve me ushqim në rajon dhe në mbarë botën.  

Nevoja për një platformë neutrale për të debatuar sfidat aktuale në ushqim dhe bujqësi – ndër sektorët më të prekur nga kriza e Ukrainës – ishte e madhe, e reflektuar nga numri rekord i vendeve dhe delegatëve pjesëmarrës në konferencë.  

"Ndikimet e luftës në Ukrainë për të siguruar ushqim në mbarë botën duhet të trajtohen urgjentisht dhe të parandalohet përshkallëzimi i mëtejshëm - siguria globale e ushqimit varet nga kjo", tha Drejtori i Përgjithshëm i FAO-s QU Dongyu në fjalën e tij përmbyllëse. Ai shtoi se adresimi i kësaj sfide është i mundur vetëm përmes “veprimeve dhe politikave të përbashkëta dhe të koordinuara, duke përfshirë mbështetjen e FAO-s si dhe nëpërmjet udhëzimeve të dhëna në raportin e Konferencës Rajonale”.   

Temat kryesore të diskutuara këtë javë ishin pasojat sociale dhe ekonomike të pandemisë dhe luftës në Ukrainë (me vendime të miratuara në Konferencën Rajonale për këtë çështje dhe rikonfirmimin e veprimeve e mëparshme të Këshillit të FAO-s); rritja e çmimeve të ushqimit bazë, vajit bimor, plehrave dhe produkteve tjera bujqësore; tregtia agroushqimore; ndryshimet klimatike dhe ndikimet e saj; bujqësia e gjelbër; kequshqyerja dhe dietat jo të shëndetshme.  

Një numër rekord vendesh dhe zyrtarësh morën pjesë në Konferencën Rajonale në Lodz, prej të cilëve 26 ministra dhe zyrtarë të nivelit të lartë përgjegjës për bujqësinë dhe fushat përkatëse të pranishëm fizikisht, si dhe përfaqësues të Bashkimit Evropian, organizatave ndërkombëtare dhe shoqërisë civile, përkatësisht më shumë se 350 persona, duke përfshirë pjesëmarrjen fizike dhe online në konferencë. Zbigniew Rau, Ministër i Jashtëm i Polonisë u zgjodh kryesues i takimit.  

“Transformimi i suksesshëm i sistemeve agroushqimore efikase, gjithëpërfshirëse, elastike dhe të qëndrueshme në rajon do të kërkojë angazhimin tuaj për të marrë pronësinë, angazhimin në udhëheqjen politike dhe më e rëndësishmja, për të ndjekur paqen”, theksoi drejtori i përgjithshëm i FAO.  

Konferencat rajonale janë thelbësore për të siguruar efektivitetin e punës rajonale të FAO-s në shërbim të anëtarëve dhe në përcaktimin e fushave prioritare të punës së Organizatës për dyvjetorin e ardhshëm. Raporti i konferencës do të prezantohet në seancën e ardhshme të Këshillit të FAO-s në qershor.

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 janar 2023

 - Mbahet dita e dytë e konferencës Ndërkombëtare për Siguri Siguri Kinernetike “Cyber Zero” në të cilën diskutohet sulmet online dhe kërcenimet në sigurinë kibernetike. (Klan Arena, ora 9:00)
    
- Bordi i Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale raporton në Komisionin për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti lidhur me vendimin për lirimin nga obligimi për rentën minerare për ndërmarrjen “Ferronikeli”. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 10:00)
    
- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione takohet me përfaqësues të OJQ-së “Zëri i Romëve, Ashkalinjve dhe Egjiptasve”. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 10:00)
    
- Ministri i Financave Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, raporton në Komisionin për Buxhet, Punë dhe Transfere, lidhur me vendimin për rritjen e vlerës së faturave të tatimit në pronë. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 13:30)
    
- Në Akademinë e Kosovës për Siguri Publike (AKSP) mbahet ceremonia e diplomimit të gjeneratës së 42 të kadetëve të Shërbimit Korrektues të Kosovës (SHKK). Merr pjesë ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu etj. (Ndërtesa e re e Fakultetit të Sigurisë Publike në AKSP, Vushtrri, ora 13:30)
    
- Universiteti Publik “Kadri Zeka” në Gjilan do të nderojë me çmimin “Doctor Honoris Causa” anëtarin e Parlamentit Evropian, Lukas Mandl. (Teatri i Qytetit, Gjilan, ora 15:00)