18 Tetor 2021

Situata e romëve e vështirë në të gjithë Evropën Lindore

Stokholm, 19 shkurt - Komisioneri i Këshillit evropian për të drejtat e njeriut Thomas Hammarberg kërkon ndalimin e dëbimit të romve në Kosovë.

 

Sipas UNHCR-it Suedia po kthen më së shumti refugjat në Kosovë. Ndërkohëqë ministri për migrim Tobias Billstrom hedh poshtë kërkesën e Këshillit evropian.

Tobias Billstrom sqaron më tutje se nuk është qeveria ajo që merr vendim për këto çështje por janë Enti shtetëror për Migrim dhe Gjykatat e Migrimit.

"Askush nuk dyshon se situata e romëve mund të jetë shumë e vështirë në të gjithë Evropën Lindore, pikërisht për këtë shkak është shumë e rëndësishme që të ketë një rregullativë të sigurt ligjore me të cilën shqyrtohen secili rast individualisht. Por unë nuk e shoh se si një ligj në këtë fushë mund të ndihmojnë dikujt", thot Billström.

Komisioneri për të drejtat e njeriut në Këshillin evropian Thomas Hammarberg ka vizituar këto ditë dy kampe refugjatësh në Kosovë ku shumë nga banorët e këtyre kampeve kanë pësuar nga helmimet e plumbit.

"Kjo s´është asgjë më pak se skandaloze dhe këto gjëra po ndodhin pjesërisht në prezencë të ndërkombëtarve", tha Hammarberg. Ai shfaqi mendimin e tij se Suedia duhet ti ndalojë dëbimet e romve në Kosovë

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 Tetor 2021

 - Ministri i Financave, Punës dhe Transfereve dhe Auditorja e Përgjithshme e ZKA-së raportojnë para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me shqyrtimin e Raportit Vjetor të Auditimit për vitin 2020. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Fondacioni Kosovar Trashëgimia Kulturore pa Kufij, CHwB Kosova organizon Ilucidare Playground: “Guralec: Moving Rocks” dhe Konferencën “Përtej mureve dhe bindjeve”. Kinema Jusuf Gërvalla në Pejë