19 Tetor 2021

Mali i Zi po përballet me një rënie të natalitetit

Podgoricë, 30 mars  – Mali i Zi është duke u përballur me një rënie të natalitetit, për herë të parë pas gati gjysmëshekulli.

Sipas të dhënave të qendrës për promovimin e shëndetësisë të Institutit Publik të Shëndetësisë, nga 21 komuna në Malin e Zi, në nëntë prej tyre vërehet rënie të natalitetit natyror.

Mali i Zi ka një popullsi prej 650 mijë banorësh, dhe u takon vendeve me popullsi shumë të plakur.

Drejtoresha e QPSH, Agima Lalevic, ndër të tjera tha se nataliteti më i ulët është shënuar në qytetin verior Plevle, 120 për qind, si dhe në Cetinë 85 për qind.

“Mali i Zi nuk është ballafaquar me humbjen e popullsisë siç ka ndodhur me Kroacinë e Serbinë dhe disa vende të Bashkimit Evropian.

Megjithatë, shqetëson fakti se nga gjysma e shekullit të kaluar, rënia e natalitetit ka arritur në 60 për qind, ndërsa numri i të lindurve, gati 25 për qind është më i vogël”, thotë Lalevic.

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 Tetor 2021

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 10:00)

- Shefi i Misionit për Vëzhgimin e Zgjedhjeve nga BE Lukas Mandl dhe Udhëheqësja e Delegacionit të Anëtarëve të Parlamentit Evropian Viola von Cramon-Taubadel mbajnë konferencë për shtyp lidhur me për zgjedhjet lokale në Kosovë. (Hotel Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin "Transparenca dhe llogaridhënia në universitetet publike në Kosovë - Mos - Informimi i Publikut 3". (Swiss Diamond Hotel, ora 11:00)

- Komisioni Evropian do ta publikojë paketën vjetore të zgjerimit, përfshirë Raportet e Vendeve ku do te mbahet konferencë për shtyp nga Komisioneri për Fqinjësi dhe Zgjerimi, Oliver Varhelyi. (Transmetimi në faqen e Zyrës së BE-së në Facebook, ora 17:15)

- Teatri i Prishtinës Dodona shfaq “Bob Vatsoni bie nga kati i nëntë por nuk vdes plotësisht”. (Teatri Dodona, ora 17:30)

- Shefi i Zyrës së BE-së, Tomas Szunyog i dorëzon raportin e Komisionit Evropian Kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti me ç'rast do të mbajnë edhe një konferencë te përbashkët për shtyp, ora 18:30)