25 Shtator 2022

Mali i Zi notë proteste Beogradit për serbët në shtetet fqinje

Podgoricë, 13 mars - Qeveria e Malit të Zi i dërgoi një notë të ashpër proteste Beogradit në lidhje me strategjinë e tij për mbajtjen dhe forcimin e lidhjeve mes Serbisë dhe serbëve etnikë në shtetet fqinje, njoftoi media malazeze.

Sipas saj, Podgorica këtë strategji e sheh si akt të përzierjes në punët e brendshme të Malit të Zi.

Strategjia e përpiluar nga qeveria serbe, kërkon që serbët të shpallen si popull shtetformues në Malin e Zi, sipas modelit të serbëve në Bosnje-Hercegovinë.

''Çdo aktivitet politik nga jashtë, me qëllim ndryshimin e Kushtetutës së Malit të Zi, siç është rasti me dokumentin e qeverisë serbe, është përzierje e drejtpërdrejtë në punët e brendshme të shtetit sovran të Malit të Zi dhe është në kundërshtim me parimet fondamentale të marrëdhënieve të mira fqinjësore'', theksohet në kumtesën e qeverisë së Malit të Zi.

Në fillim të shkurtit, presidenti i Serbisë, Boris Tadiç mbajti një fjalim me përfaqësuesit serbë të vendeve fqinje për shqyrtimin e kësaj strategjie. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 shtator 2022

- Federata Atletikës së Kosovës dhe Departamenti i Sporteve, organizon maratonën “Prishtina 2022”, në të cilën marrin pjesë mbi 500 garues. (Nisja bëhet nga Teatri Kombëtar, ora 9:00)

- Me qëllim të koordinimit ndër-institucional mes Qeverisë dhe Pushtetit Lokal mbahet takimi i përbashkët me Kryeministrin, Albin Kurti, Ministrin e Pushtetit Lokal, Elbert Krasniqi, Ministrin e Financave, Hekuran Murati, Ministren e Ekonomisë, Artane Rizvanolli dhe Kryetarët e Komunave me ç ‘rast do të diskutohet performanca buxhetore e Komunave dhe Investimet Kapitale, energjia, etj... (Hotel Dukagjini në Pejë, ora 10:00)

- Partia Demokratike e Kosovës mban Konventën Programore të Gruas Demokratike të Kosovës.  (Hotel Emerald, ora 10:00)  

- Lidhja Demokratike e Kosovës, Dega në Gjilan mban konventën e madhe programore. (Salla e Teatrit të Qytetit në Gjilan, ora ora 11:00)

- Koalicioni i OJQ–ve për Mbrojtjen e Fëmijëve në Kosovë bën prezantimin e instalacionit simbolik “Fëmijët në Shkolla”. (Sheshi “Skënderbeu” në Prishtinë, ora 12:00)
 
- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, bashkë me Zëvendëskryeministren për Çështje të Pakicave dhe të Drejtat e Njeriut, Emilija Redžepi, marrin pjesë në hapjen solemne të Qendrës Kulturore Boshnjake, me rastin e festimit të Ditës Kombëtare të Boshnjakëve. (Qendra Kulturore Boshnjake në Prizren, ora 14:00)