18 Gusht 2022

Gjermania kundër Bullgarisë dhe Rumanisë në Shengen

Berlin, 21 janar - Gjermania vazhdon të kundërshtojë anëtarësimin e Bullgarisë dhe Rumanisë në listën e vendeve të zonës Shengen për lëvizje të lirë, duke thënë se këto dy vende duhet të bëjnë më shumë për të luftuar korrupsionin.

Në komentet sot në Bruksel, Ministri i Brendshëm gjerman Tomas de Mezier vlerësoi përpjekjet e Rumanisë dhe Bullgarisë për të përmbushur standardet teknike për antarësim.

Por ai tha se ka ende shumë pikëpyetje për sistemet gjyqësore të të dy vendeve dhe angazhimin e tyre në luftën kundër korrupsionit.

Zona Shengen u jep mundësi shtetasve të 25 vendeve anëtare të udhëtojnë lirisht pa kontroll në kufi.

Në dhjetor, Gjermania dhe Franca u shprehën kundër heqjes së kontrolleve kufitare të vendeve të tjera të BE-së për Bullgarinë dhe Rumaninë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 gusht 2022

 - Mbahet seanca në rastin e falsifikimit të tenderit 800 mijë euro për rinovimin e objektit të PSRK-së ndaj të akuzuarit Tahir Sopa, përfaqësues i firmave “NBT ING SHPK” dhe “NPN Bajramaj”. (Pallati i Drejtësisë, ora 9:30)

- Komuna e Rahovecit mbant dëgjimi publik për buxhetin e vitit 2023 më bashkësit lokale, lagjet urbane dhe përfaqesues të shkollave. (Shtëpia e Kulturës 'Mensur Zyberaj' në Rahovec, ora 10:00)

- Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës mban konferencë për media e cila ndërlidhet me shpalljen e grevës së përgjithshme. (Zyrat e BSPK-së, ora 13:00)

- Fondacioni Shtatëmbëdhjetë organizon hapjen e programit Rezidenca 17. (Shtëpia e Hivzi Sulejmanit në lagjen Taslixhe, ora 18:00)