07 Dhjetor 2021

UP me program Master në Menaxhimin e Integruar të Resurseve Ujore

Prishtinë, 20 tetor - Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” dhe programi i financuar nga Zvicra, “Menaxhimi i Integruar i Resurseve Ujore në Kosovë” (IWRM-K) kanë nënshkruar sot marrëveshje bashkëpunimi për implementimin e Programit Master në Menaxhimin e Integruar të Resurseve Ujore në Kosovë.

Sipas këtij bashkëpunimi, programi i studimit do të udhëhiqet nga UP-ja, në bashkëpunim me Universitetin “Haxhi Zeka” në Pejë, si dhe me partnerë të tjerë ndërkombëtarë.

Nënshkrimin e marrëveshjes për nisjen e implementimit të këtij programi studimor e konsideroi si shumë të rëndësishëm për vendin rektori i UP-së, prof. dr. Naser Sahiti.

“Kemi nderin ta nisim këtë partneritet të veçantë, i cili do të rezultojë me një kurrikulë moderne. Duke marrë parasysh ndryshimet e vazhdueshme globale, ky program i cili do të implementohet në më së paku dy fakultete dhe në dy universitete partnere, është i rëndësisë së lartë edhe për vendin tonë”, tha Sahiti në fjalën e tij. Rektori Sahiti njëherësh falënderoi mbështetësit e këtij projekti për ndihmesën e dhënë në nisjativën për realizim të këtij programi.

Në ceremoninë e nënshkrimit të marrëveshjes ishte i pranishëm z. Laurent Torche, zëvendësdrejtor i Zyrës për Bashkëpunim Zviceran. Ai deklaroi si në vijim: “Këtë program të masterit e shohim si një prej investimeve më të rëndësishme zvicerane në sektorin e ujit në Kosovë. Është një investim në ardhmërinë e Kosovës, veçanërisht investim te të rinjtë, të cilët do të marrin përgjegjësi në menaxhimin e resurseve ujore, bazuar në shkathtësitë dhe praktikat më të mira.”

Për t’ia rritur vlerën e shtuar praktike, universitetet partnere do të përpiqen të krijojnë një program studimi të orientuar në zgjidhjen e problemeve, i cili është i bazuar plotësisht në specifikat e kontekstit të menaxhimit të resurseve ujore në Kosovë. Po ashtu, ky program do të bazohet në praktikat më të mira ndërkombëtare të programeve të ngjashme.  

“Programi master do të krijojë edhe një platformë, e cila do t’i sjellë më afër njohuritë dhe përvojat zvicerane në menaxhimin e resurseve ujore për universitetet dhe studentët e Kosovës. Përmes këtij programi, universitetet partnere do të mund t’u qasen lehtësisht homologëve të tyre zviceranë për shkëmbime dhe kërkime akademike”, shtoi Torche nga SCO-ja.

Në anën tjetër, dr. Dimitrija Sekovski, udhëheqës i ekipit të IWRM-K, foli për hapat tutje të implementimit të këtij memorandumi. “Ky investim do të shkoj në pajisje, laboratorë, në mbështetjen e kërkimit shkencor dhe në aspekte të tjera që janë të nevojshme për realizim të programit. Njëherësh, ky investim paraqet mbështetjen më domethënëse që kemi bërë për rininë tonë”, theksoi Sekovski.

Në përkrahje të këtij programi master, Agjencia Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC) do të sigurojë një grant në vlerë prej 150,000 eurosh. Financimi i ofruar nga programi IWRM-K do të përdoret nga universiteti nikoqir dhe universiteti partner, për t’i angazhuar kapacitetet e nevojshme për organizimin e suksesshëm të këtij programi master.

Zhvillimi dhe akreditimi i programit master do të fillojë në periudhën e ardhshme 1-2 vjeçare, për të filluar më vonë edhe me regjistrimin e studentëve të interesuar për t’u bërë profesionistë të menaxhimit të resurseve ujore në Kosovë.

Implementimi i këtij programi është parë si nevojë kombëtare në zhvillimin e kapaciteteve afatgjata për administrimin e resurseve ujore në nivel kombëtar dhe të pellgjeve lumore në përputhje me prioritetet socio-ekonomike dhe politike të Kosovës, si dhe me nevojat e zhvillimit të qëndrueshëm në të ardhmen.

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 dhjetor 2021

- Zyra e Rregullatorit për Energji organizon konferencën për integrimin e tregut të energjisë elektrike. (Hotel “Swiss Diamond”, ora 9:00)

-  Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyrton në parim i Projektligjit për ndryshimin dhe plotësimin e ligjeve që kanë të bëjnë me racionalizimin dhe vendosjen e vijave llogaridhënëse të Agjencive të Pavarura. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 10:00)

- Mbahet ceremonia inauguruese e pranim dorëzimit të detyrës së Kryetarit të Prishtinës ku edhe do të bëhet betimi dhe nënshkrimi i deklaratës solemne për marrjen e detyrës së Kryetarit të ri të Komunës së Prishtinës, Përparim Rama si dhe betimi i anëtarëve të ri të Kuvendit të Komunës së Prishtinës. (Salla e Kuvendit të Komunës së Prishtinës, ora 10:00)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çeku raporton para Komisionit për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)

- Lëvizja FOL në partneritet me Misionin e Bashkimit Evropian për Sundimin e Ligjit në Kosovë bën lansimin e Raportit “Pajisjet elektronike: fokusi në parandalimin e rasteve të dhunës në familje”. (Hotel Emerald, ora 10:00)

-  Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjit mbi Ndarjet Buxhetore për Buxhetin e Republikës së Kosovës për vitin 2022. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 10:00)

- Komuna e Rahovecit organizon shënimin e Ditës së Bibliotekës Komunale “Sulejman Krasniqi”. (Salla e Kuvendit të Komunës së Rahovecit, ora 11:00)

- Me rastin e Ditës së Bibliotekës Komunale “Sulejman Krasniqi” udhëheqes të Komunës së Rahovecit vizitojn shkollën e mesme të lartë  "Heronjtë e Kosovës" në Hoçë të Vogel. (Fshati Hoçë, ora 11:00)

- Qendra për Informim, Kritikë dhe Aksion së bashku me disa organizata të tjera feministe organizon aksion simbolik lidhur me aktgjykimin seksist të Gjykatës Themelore në Gjilan që shfajësoi pesë burra të akuzuar për përdhunim në grup të një vajze 19 vjeçare në vitin 2012. (Para Këshillit Gjyqësor të Kosovës, ora 12:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti mban dëgjim publik për Pakon e projektligjeve të pronësisë industriale si Projektligji për topografitë e gjysmëpërçuesve; Projektligji për dizajnin industrial, si dhe projektligji për patentat. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 13:00)

- Komisioni për Bujqësi, Pylltari, zhvillim Rural, Mjedis e planifikim hapësinor dhe Infrastrukturë shqyrton Projektligjin për Odat e Arkitektëve dhe Inxhinierëve në fushën e ndërtimit dhe  planin e performancës për vitin 2022 nga Agjencia për menaxhimin e komplekseve memoriale të Kosovës (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 13:00)
 

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (Selia e KQZ-së, ora 13:30)