19 Tetor 2021

Shkollat PASCH në Kosovë

Prishtinë, 21 maj - Gjatë „Ditëve të gjuhës gjermane 2012“ 40 nxënës dhe nxënëse nga dy shkolla kosovare kishin për herë të parë mundësinë për t’iu nënshtruar provimit të gjuhës, të nivelit Fit1 dhe Fit2.

Bëhet fjalë për Shkollën „Vezir Jashari“ nga Ferizaji dhe Shkollën „Mileniumi i Tretë“ nga Prishtina, të cilat që nga viti 2010 janë pjesë e iniciativës mbarëbotërore „Shkollat: Partnere të së Ardhmes (PASH)“.

Sot në ambientet e Ambasadës Gjermane në Prishtinë gjashtë nxënësve nga këto shkolla iu ndanë çertifikatat për bursa për kurse për të rinj në Gjermani. Në kuadër të këtyre kurseve, pjesëmarrësit kanë mundësinë për të përmirësuar njohuritë e tyre të gjuhës gjermane, për t’u njoftuar me Gjermaninë dhe kulturën gjermane dhe për të takuar të rinj nga Shkollat PASH nga mbarë bota.

Iniciativa „Shkollat: Partnere të së Ardhmes“ koordinohet nga Ministria Federale për Punë të Jashtme dhe realizohet së bashku me Zyrën për Sistemin arsimor jashtë vendit, Institutin Goethe, Shërbimin për Shkëmbim Pedagogjik dhe Shërbimin Gjerman për Shkëmbim Akademik.

Aktualisht ekzistojnë 1.530 Shkolla PASCH në 124 vende të ndryshme të botës. Qëllimi i Iniciativës PASH është nxitja e kurreshtjes së të rinjve për të mësuar gjuhën gjermane dhe për t’iu hapuar atyre dyert drejt kulturës, shkencës dhe ekonomisë gjermane.

Shkollat pjesëmarrëse në këtë iniciativë gëzojnë përkujdesje dhe mbështetje nga partnerët e projektit, si për shembull nëpërmjet dërgimit të mësimdhënësve nga Gjermania, nëpërmjet ofertave për trajnime për mësimdhënës lokalë, nëpërmjet vënies në dispozicion të pajisjeve teknike për mësim, si dhe në formë të kurseve për të rinj për nxënës në Gjermani.

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 Tetor 2021

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 10:00)

- Shefi i Misionit për Vëzhgimin e Zgjedhjeve nga BE Lukas Mandl dhe Udhëheqësja e Delegacionit të Anëtarëve të Parlamentit Evropian Viola von Cramon-Taubadel mbajnë konferencë për shtyp lidhur me për zgjedhjet lokale në Kosovë. (Hotel Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin "Transparenca dhe llogaridhënia në universitetet publike në Kosovë - Mos - Informimi i Publikut 3". (Swiss Diamond Hotel, ora 11:00)

- Komisioni Evropian do ta publikojë paketën vjetore të zgjerimit, përfshirë Raportet e Vendeve ku do te mbahet konferencë për shtyp nga Komisioneri për Fqinjësi dhe Zgjerimi, Oliver Varhelyi. (Transmetimi në faqen e Zyrës së BE-së në Facebook, ora 17:15)

- Teatri i Prishtinës Dodona shfaq “Bob Vatsoni bie nga kati i nëntë por nuk vdes plotësisht”. (Teatri Dodona, ora 17:30)

- Shefi i Zyrës së BE-së, Tomas Szunyog i dorëzon raportin e Komisionit Evropian Kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti me ç'rast do të mbajnë edhe një konferencë te përbashkët për shtyp, ora 18:30)