04 Shkurt 2023

SBASHK po u mohon 320 mijë nxënësve të drejten për shkollim

Prishtinë, 12 shtator - Që nga data 25 gusht 2022, 320,000 nxënësve të të gjitha niveleve u mohohet e drejta elementare e njeriut, e drejta për shkollim e që sipas ligjeve në fuqi për nxënësit e arsimit fillor është i detyrueshëm.

Është ky viti i katërt që viti shkollor fillon me vonesë për shkak të grevave që organizohen nga SBASHK që kërkojnë kushte më të mira për mësimdhënësit.

Për dallim nga grevat e mëparshme, greva e fundit ishte paralajmëruar shumë më heret dhe kërkesa e SBASHK ishte që të gjithë mësimdhënësit të marrin 100 euro shtesë.

Duket se qeveria këtë kërkesë e ka marrë si  diçka që nuk mund ta realizojë duke ofruar, si zgjidhje një shtesë prej 50 eurove, deri në kohën kur të votohet Ligji për Paga e që nuk është pranuar nga SBASHK.
 
Në çdo reagim, deri më sot, KMDLNj ka deklaruar se greva mbetet vetëm si zgjidhje e skajshme kur shpenzohen të gjitha mundësitë për arritje të një marrëveshjeje e që KMDLNj mendon se nuk janë shfrytëzuar këto mundësi prandaj, pa të drejtë po e pësojnë 320,000 nxënës në Kosovë si dhe familjet e tyre.

Për KMDLNj, edhe këmbëngulja e SBASHK dhe Rrahman Jasharaj se: “ ose 100 euro ose do të bëhet kijameti ...” nuk është e arsyeshme për faktin se nëse kërkoni ndërmjetësim dhe zgjidhje përmes dialogut atëherë nuk duhet dhe nuk  mund të insistoni 100 % në qëndrimin tuaj. Sepse, nëse nuk ka gatishmëri për një lëshim nga pozitat fillestare pse atëherë duhet të bisedohet ? !

KMDLNj e kupton gjendjen e rënduar ekonomike të qytetarëve të Kosovës sikur edhe të punonjësve të arsimit mirëpo, aktualisht ka kategori shumë më të rrezikuara ekonomikisht e të cilat nuk bëjnë grevë prandaj këtë duhet ta ketë parasysh edhe SBASHK.

KMDLNj kërkon që kryeministri Kurti të takohet me kryetarin e SBASHK dhe Këshillin grevist në përpjekje që të gjindet një zgjidhje, e pranuar nga të dy palët “ ndërluftuese “ qoftë edhe për një afat të caktuar, deri te një zgjidhje përfundimtare.

Fillimisht duhet të ndalet gjuha e urrejtjes, kërcënuese, degradues dhe linçuese ndaj Kryetarit të SBASHK, Rrahman Jasharaj dhe anëtarëve të Këshillit Grevist e pastaj të fillojë një bashkëbisedim mirëkuptimi mids palëve në mënyrë që nxënësit të shkojnë në shkolla.

SBASHK duhet ta ketë të qartë se, nëse paguhen edhe për ditët e munguara shkaku i grevës, orët e humbura duhet të kompensohen.

KMDLNj është fuqishëm kundër vendimit diferencues që pagesa të bëhet në bazë të listave ku grevistët do të përjashtoheshin nga pagesa. Greva është e imponuar dhe jo se po bëhet për të plotësuar dëshirat e Rrahman Jasharajt apo një grupi rreth tij.

SBASHK duhet ta ketë parasysh faktin se për shkak të gjendjes së rënduar energjetike dhe kufizimeve me rrymë dhe ngrohje e që duket se do të jenë të pashmangshme, edhe procesi mësimor mund të ketë reduktime të orarit prandaj, të mos humbet shumë kohë dhe mësimi të fillojë sa më parë.

Për këtë për KMDLNj-së përgjegjësi do të kenë dy persona me fuqi të madhe vendimmarrëse në institucionet që drejtojnë, Albin Kurti, kryeminister i Kosovës dhe Rrahman Jasharaj, kryetar i SBASHK.

Deri në kohën kur kryeministri Albin Kurti do të refuzojë ta takojë kryetarin e SBASHK, Rrahman Jasharaj, përgjegjësia e kreministrit do të jetë e pamohueshme dhe e pafalshme ndërsa, nëse realizohet ky takim dhe SBASHK do të këmbëngul 100 % në realizim të kërkesave, një pjesë e përgjegjësisë do të shkojë në adresë të Rrahman Jasharajt dhe udhëheqësve të grevës.

Nëse mund të bëjnë dhe bëjnë kompromis dy shtete, pse nuk do të bënin kompromis dy institucione brenda shtetit të njëjtë!

Pasi, në vazhdimësi po flitet për një rënie të cilësisë në arsim e sidomos nga bartësit e posteve, KMDLNj propozon që të krijohet një bazë e të dhënave për institucionet arsimore ku shkollohefëmijët e bartësve të këtyre posteve e të mos derdhin lotë krokodili për gjendjen katastrofale në arsim nëse fëmijët i shkollojnë jashtë institucioneve arsimore publike.

KMDLNj thërret palët që urgjentisht të gjejnë një zgjidhje dhe nxënësit të fillojnë mësimin. Ndryshe, të dyja palët do të marrin përgjegjësi për shkelje të rënda dhe serioze të drejtave të njeriut për një arsim cilësor dhe të domosdoshëm!

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 shkurt 2023  - Këshilli Gjyqësor i Kosovës mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 9:00)

- Kuvendi Komunal i Gjilanit mban seancë të jashtëzakonshme, ku në rend dite do të jetë falja e tatimit në pronë në vlerën deri 100 euro për të gjithë tatimpaguesit e kësaj komune, për vitin 2023. (Salla e Kuvendit Komunal të Gjilanit, ora 10:00)

- Sindikata e Sektorit Privat të Kosovës mban konferencë për shtyp lidhur me gjendjen e punëtorëve teknik të Sektorit Privat te Kosovës dhe dialogu me qeverinë dhe institucionet tjera të Kosovës. (Zyrët e Sindikatës, ora 11:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës Dega në Prizren, mban konferencë për medie. (Selia e LDK-së në Prizren, ora 11:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit mbi ndarjet buxhetore, si dhe shqyrton listën e kandidatëve për plotësimin e një pozite për anëtar joekzekuiv të Bordit të Bankës Qendrore të Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, salla C203, ora 13:30)

- Prezantohet puna e kryer rreth vajzave dhe grave me aftësi të kufizuara të cilat kanë folur hapur për historitë e tyre të, abuzimeve seksuale, dhunës fizike, dhunës psikike, keqtrajtimeve, ofendimeve dhe diskriminimeve. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:30)