25 Tetor 2021

Profesorët të gatshëm për veting

Prishtinë, 20 dhjetor - 3 profesorë të Universitetit të Prishtinës, Arben Hajrullahu nga departamenti i Shkencave Politike, Gani Jashari nga departamenti i Fizikës dhe Salem Lepaja nga departamenti i Telekomunikacionit, u shprehën të gatshëm që vetingu të fillojë me ta, nëse një proces i tillë fillon në Kosovë.

Në tryezën e mbajtur nga ORCA me temën “Çka po ndodh me arsimin në Kosovë, a është vetingu zgjidhja?”, pati pjesëmarrës nga OJQ-të aktive në Kosovë, profesorë universitarë, përfaqësues të organizatave studentore dhe studentë.

E gjithë tryeza u dakordua që arsimi në vend ka nevojë për reforma rrënjësore në të gjitha nivelet e tij dhe se vetingu është një nga instrumentet për të filluar reformën si mjet skanimi i gjendjes.

Befasi e tryezës, ishin profesorët universitarë të cilët përveç që e panë të nevojshëm një mjet të tillë si vetingu, ata edhe u shprehën të gatshëm që të jenë të parët që verifikohen nëse një proces i tillë zhvillohet në vendin tonë.

Në tryezë u diskutua edhe për rezultatet e nxënësve në PISA, si dhe nevojën për reformë rrënjësore në arsimin parauniversitar.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 Tetor 2021

- Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes shqyrton në parim Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit Nr.04/L-089 për deminimin Humanitar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Lëvizja Studentore për Barazi Studim Kritikë Veprim, mban aksion simbolik. (Para Fakultetit Ekonomik, ora 10:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton propozim-vendimin e Qeverisë për emërimin e anëtarëve të Këshillit Kombëtar të Shkencës dhe formon grupin punues për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për Inspektoratin e Arsimit në Republikën e Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)

- Bëhet lasnimi i projektit “Përfshirja e grave në tryezën negociuese në Kosovë”, mbështetur nga Bashkimi Evropian. (Shtëpia e Evropës, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton vendimin e Qeverisë për aprovimin e rekomandimit të Komisionit Ndërministror për Investime Strategjike për dhënien e statusit Investitor Strategjik për subjektin investues “Kosmonte Foods”, formon grupin e punës për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për Trepçën, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Mbahet simpoziumi shkencor “Muhaxhirët nëpër vite 1877/78 – 2021”. (Instituti Albanologjik, ora 11:00)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çeku organizon ceremoninë e ndarjes së çmimeve të artit pamor për vitin 2020. (Kabineti i Ministrit të Kulturës, Hajrulla Çeku, ora 13:00)

- Fondacioni Jahjaga organizon lansimin e edicionit të tretë të Revistës ZA që prodhohet nga fondacioni me përkrahjen e Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunim Ndërkombëtar të Italisë përmes Planit të Tretë Kombëtar të Italisë për Gra, Paqe dhe Siguri. (Libraria Dukagjini në Sheshin “Nënë Tereza”, ora 18:00)