04 Korrik 2022

Pazari me tema të diplomës, mbrojtja e temës është bërë një formalitet

Prishtinë, 24 maj - Në kuadër të ciklit të diskutimeve të forumit “Zilja”, është organizuar tryeza e radhës e Koalicionit për Integritet dhe Transparencë në Universitete, tryeza është udhëhequr nga organizata Çohu e cila ka përditësuar hulumtimin lidhur me “shit-blerjen e temave të diplomës”.

Një pjesë e studentëve nuk përgatitën profesionalisht që të përgatitin temën e diplomës vetë dhe për këtë arsye e blejnë temën të gatshme, të cilën edhe e mbrojnë para mentorëve dhe komisioneve përkatëse.

Kjo tregon për cilësinë e dobët të studimeve në nivelin e lartë arsimor dhe mosangazhimin e profesorëve për të mentoruar siç duhet studentët.  

Pjesë e panelit në tryezë ishin Elton Bahtiri - prorektor për cilësi dhe zhvillim akademik në UP, Blerim Rexha, profesor në Fakultetin e Inxhinierisë Elektrike dhe Kompjuterike në UP, Xhavit Rexhaj, profesor në kolegjin AAB dhe Shkëlzen Gashi, aktivist.

Në tryezë u tha se lindja e kësaj dukurie ka ndodhur për shkak se një pjesë e konsiderueshme e profesorëve nuk po e kryejnë punën siç duhet dhe se mbrojtja e temës është bërë një formalitet.

Gjatë diskutimit u tha se është e domosdoshme që të ndërmerren disa hapa për ta parandaluar këtë dukuri, e të cilat janë: Kryerja është temës së diplomës të realizohet me një monitorim të vazhdueshëm nga mentori i temës, të ketë një mekanizëm mbikëqyrës në aspektin përmbajtjesor të temave, i cili në formë të mostrave do ta bënte një monitorim të tillë, temat e diplomës të publikohen në platformat online nga institucionet e arsimit të lartë si dhe të vihet në përdorim një softuer i cili do të detektonte përmbajtjet e njëjta të temave të diplomës, përkatësisht një softuer anti-plagjiat.

 
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 4 korrik 2022

- Zëvendëskryeministri i Parë për Integrim Evropian, Zhvillim dhe Dialog, Besnik Bislimi pret në takim delegacione nga shtetet e Finlandës dhe Irlandës, të kryesuara nga ministrja e Finlandës për Çështje Evropiane dhe Drejtimin e Pronësisë, znj.Tytti Tuppurainen dhe ministri i Shtetit për Çështjet Evropiane të Irlandës, Thomas Byrne. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 8:45)

 - Për nderë të 4 korrik 246 vjetori i Pavarsisë së SHBA zjarrfikësat e Prishtinës e pastrojnë platonë tek shtatorja e Presidentit Bill Clinton. (Sheshi Bill Clinton në Prishtinë, ora 9:00)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, pret në takim delegacione nga shtetet e Finlandës dhe Irlandës, të kryesuara nga ministrja e Finlandës për Çështje Evropiane dhe Drejtimin e Pronësisë, znj.Tytti Tuppurainen dhe ministri i Shtetit për Çështjet Evropiane të Irlandës, Thomas Byrne. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:55

- Kryetarja e Dhomave të Specializuara Ekaterina Trendafilova do të mbajë takim me përfaqësues të shoqërisë civile në Gjilan, ku do të ndajë informacion rreth mandatit, punës dhe zhvillimeve aktuale në Dhomat e Specializuara të Kosovës si dhe do t’u përgjigjet pyetjeve të tyre. (Hotel  Astoria në Gjilan, ora 10:00)

- Shoqata 'Miqtë e Amerikës' e mbështetur nga FSK, Zjarrfikësat dhe Policia e Kosovës organzon aktivitetin e radhës tashmë tradicional për nderë të 4 korrik 246 vjetori i Pavarsisë së SHBA. (Të shtatorja e Presidentit Bill Clinton, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Qeverisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 13:00‪)
   
- UBT oganizon festivalin ndërkombëtar të dijes “Global UBT Fest 2022”, përmes së cilit në Kosovë po sjell profesionistë dhe ekspertë vendorë dhe ndërkombëtarë, duke organizuar samite, forume, gara, ligjërata tematike, vizita studimore, e ngjarje të ndryshme interesante për studentët dhe palët e tjera. (Parku Shkencor Inovativ të UBT-së në Lipjan, ora 18:00)