01 Gusht 2021

ORCA kërkon që të ndalen presionet në Agjencinë e Akreditimit

Prishtinë, 3 mars - Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim (ORCA) ka vlerësuar se ndërhyrjet politike në Këshillin Shtetëror të Cilësisë dhe parregullsitë në mbarëvajtjen e punës në Agjencinë e Kosovës për Akreditim, po vazhdojnë ta pengojnë procesin e akreditimit në vendin tonë.

Në tryezë u tha se mungesa e infrastrukturës ligjore po vazhdon ta cenojë pavarësinë e këtyre institucioneve.

Ushtruesi i detyrës së drejtorit të AKA-së, Shkëlzen Gërxhaliu tha se agjencia po përballet me mungesën e stafit, mungesën e databazave të cilat do t’ua lehtësonin punën, si dhe me ndërhyrjet të kohëpaskohshme të cilat sipas tij, nuk po i ndihmojnë procesit të akreditimit të programeve dhe institucioneve.

Anëtarja e KShC-së, Rozafa Koliqi deklaroi se ndërhyrjet në këshill kanë qenë publike dhe se konsideron se ato janë presion i drejtpërdrejtë në punën e tyre, duke u bërë thirrje veçanërisht ambasadorëve që të qëndrojnë larg Këshillit Shtetëror të Cilësisë.

E pranishme në këtë tryezë ishte edhe ish-kryetarja e KShC-së, Ferdije Zhushi, sipas të cilës, anëtarët e KShC-së duhet t’u rezistojnë ndërhyrjeve në punën e tyre, çfarëdo qofshin ato.

Ndërkohë që drejtori i ORCA-s, Rron Gjinovci përmendi rastin e arrestimit të Henri Çili, pronarit të universitetit privat UET në Shqipëri, i cili ka lëshuar doktorata për vite të tëra, të cilat kanë akredituar shumë programe të kolegjeve private në Kosovë. Andaj sipas Gjinovcit, bizneset private në arsimin e lartë duhet të ndalohen me ligj.

ORCA do të vazhdojë monitorimin e Këshillit Shtetëror të Cilësisë ndërsa përmes QAINT do të ofrohet mbështetje për Agjencinë e Kosovës për Akreditim.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 Gusht 2021

- Nën organizimin e Presidentes së Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani mbahet ceremonia e dorëzimit të medaljes post-mortem për Beau Biden më ç'rast me një fjalë rasti do t’iu drejtohet Presidentja Osmani, gjithashtu përmes një video-mesazhi edhe Presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Joe Biden, si dhe me një fjalë rasti ambasadori i Shteteve të Bashkuara në Kosovë Philip S. Kosnett. (Oborri në hyrje të objektit të Kuvendit ora 18:30 - Mediat duhet të jenë të pranishme në Presidencë, ora 17:45)