30 Nëntor 2022

Mundësitë e pashfrytëzuara në edukim dhe punësim

Prishtinë, 27 tetor - Instituti Demokratik Kombëtar (NDI), organizojë një tryezë diskutimi për Mundësitë e Punësimit dhe Arsimit të Lartë për të rinjët e etnive të ndryshme në Kosovë.

Nxënës të shkollave të mesme nga komuna të ndryshme dhe komunitete të ndryshme të Kosovës, duke përfshirë nga Mitrovica e Veriut,  patën mundësi të njihen dhe të diskutojnë më shumë mbi mundësitë e tyre për Bursat e ministrive për arsim të lartë, mundësitë e tyre për punësim pas studimeve si dhe perspektivat e vullnetarizmit për të rinj që të njihet si përvoj tek të rinjët që kërkojnë punë. 

Anëtarë të këtyre paneleve ishin përfaqësues nga ministritë , Bojan Stojanoviq, Kryteari i Komunës së Graçanicës, përfaqësues nga Ministria për Arsim, Shkencës dhe Teknologjisë si dhe Ministria e Punës dhe Mirëqenies Sociale, si dhe nga sektori privat përfaqësues nga Aleanca e Kosovare për Biznes.

Gjersa Ministria për Arsim paraqiti shifrat për bursat e fituara nga studentët për të studiuar jashtë Kosovës, pjesëmarrësit e kësaj tryeze, që ishin kryesisht të rinjë shfaqen shqetësimin e tyre për informim jo të mjaftueshëm mbi bursat që jep Qeveria e Kosovës. 

Drita Kadriu, Këshilltare Politike në Ministrinë për Arsim tha që ne vitin 2011 në përgjithësi janë dhënë 1150 bursa për studentë, ndërsa Pleurat Sejdiu nga Ministria për Integrime Evropiane tha që të rinjët të cilët fitojnë këto bursa, 80% e tyre kthehen për të punuar për insituticionet e Kosovës, ndërsa 20% nga ta mbesin të punësuar në Kosovë mirëpo jo për Institucionet e vendit.

Si konkludim të kësaj tryeze, të rinjtë kërkojnë shkëmbime më të mëdha me universitete botërore, informim më të mirë për bursa që jepen nga ana e qeverisë mirëpo edhe na sektori privat.

Ndërsa sa i përket arsimit, të rinjtë kërkojnë nga bizneset vendore të kenë mundësi të punësohen pa pasur përvojë të kërkuar pune siç thanë ata. Poashtu është kërkuar mundësia që paralelisht të studiohet dhe punësohet për të fituar përvoj pune.

NDI është duke mbështetur përpjekjet për politika dhe dialog më të gjerë ndër-etnik në Kosovë. Dy vitet e fundit janë organizuar iniciativa lokale që kanë lidhur komunitetet e ndryshme në Kosovë, shkëmbim vizitash me grupe të Irlandës Veriore, si dhe ekskursione e vizita të trashëgimisë kulturore me grupe të komuniteteve të ndryshme.

Kalendari

Ngjarjet e datës 30 nëntor 2022

- Iniciative për Drejtësi dhe Barazi INJECT dhe Iniciativa Kosovare për Stabilitet IKS organizojnë diskutimin publik për iniciativat e reja ligjore për Mbrojtjen e Grave. (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Kosova Women 4 Women  në bashkëpunim me Departamentin e Punës Sociale të Universitetit të Prishtinës organizon konferencën "Politikat në veprim kundër dhunës në baza gjinore". (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Zëvendëskryeministër i parë për Integrim Evropian, Zhvillim dhe Dialog, Besnik Bislimi raporton para Komisionit për Integrim Evropian. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 10:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë shqyrton kërkesën për shtim të mjeteve buxhetore për Agjencinë e Kosovës për Inteligjencë në Projektligjin për Buxhet për vitin 2023. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione takohet me Fabian Salvioli raportues special i OKB-së për promovimin e së vërtetës, drejtësisë, dëmshpërblimit dhe garancive për mospërsëritje të shkeljeve të të drejtave të njeriut dhe të së drejtës ndërkombëtare. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Agjencia e Punësimit në bashkëpunim me GIZ Kosova, Universitetin e Prishtinës dhe Oda Ekonomike Gjermano-Kosovare organizojnë ceremoninë e hapjes së edicionit të shtatë të Panairit Kombëtar të Punës, Karrierës dhe Ndërmarrësisë. (Salla “1 Tetori”, ora 10:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton raportet lidhur me shqyrtimin e Projektligjit për Borxhin Shtetëror dhe Garancitë Shtetërore. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 10:00)

- Institutit për Politika Zhvillimore organizon edicionin e dytë të Forumit të OZhQ-ve me titull ‘Koordinimi në mes të nivelit lokal dhe qendror të qeverisjes për zbatimin e Agjendës 2030'. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Komuna e Rahovecit organizon konsultimin publik me qytetarë për planin e Mobilitetit Urban në Rahovec. (Hotel Park Plaza, ora 10:00)

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit shqyrton Projektligjin mbi ndarjet buxhetore për Buxhetin e Republikës së Kosovës për vitin 2023, nga fushëveprimi që mbulon Komisioni për Legjislacion. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 11:00)

- Aleanca Kosovare e Bizneseve mban Kuvendin e VIII Zgjedhor Qendror. (Hotel Amazona, ora 11:00)

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit​ të Republikës së Kosovës në të cilën do të paraqitet në interpelancë me kryeministrin, Albin Kurti për çështjen: "Masat urgjente të Qeverisë së Republikës së Kosovës në raport mesituatën e krijuar në vend". (Kuvendi i Kosovës, ora 11:30)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, së bashku me Ministren e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Arbërie Nagavci do të vizitojnë Komunën e Kamenicës me ç ‘rast do të​ takohen me Kryetarin, Kadri Rahimaj. (Komuna e Kamenicës, ora 12:30)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, së bashku me Ministren e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Arbërie Nagavci do të vizitojnë Shkollën Fillore të Mesme të Ulët, "Xhavit Ahmeti" në fshatin Hodonoc, Komuna e Kamenicës. (Objekti i Shkollës në fshatin Hodonoc, ora 13:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (Objekti i KQZ-së, ora 14:00)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, së bashku me Ministren e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Arbërie Nagavci do të jenë afër grave që udhëheqin biznese, znj. Ibadete Sadiku, znj. Kadrije Mustafa dhe znj. Emine Kërhanaj. (Kamenicë, ora 15:00)