04 Shkurt 2023

Mësimdhënia online në nivelin e duhur

Prishtinë, 21 korrik - Dje në Biblotekën Kombëtare në Prishtinë është mbajtur ceremonia e çertifikimit të mësimdhënësve të gjeneratës së parë të cilët kanë përfunduar me sukses trajnimin "Mësimdhënia Online në Nivelin e Duhur", trajnim ky i cili u implementua nga Kosova Center for Distance Education (KCDE).

Ceremonia u hap nga Drejtoresha Ekzekutive e organizatës Antigona Uka, e cila theksoj se megjithëse pandemia ka nxitur vëmendjen në sektorin e mësimit digjital, eksperienca gjatë pandemisë me mësim online është larg nga ajo se si duhet konceptuar mësimin digjital. Sipas Antigones, ngritja e programeve për mësim digjital kërkon angazhim dhe ekspertizë të thellë të fushës, diciplinë kërkimore, dhe qasje inovative në krijimin e materialeve të nevojshme për mbarëvajtjen e trajnimeve digjitale. 

Fjalën e përfundoj duke e falenderuar GIZ Kosova e cila e ka mbështetur programin trajnues si dhe Ministrinë e Arsimit, Shkences, Teknologjise dhe Inovacionit MASHTI i cili e ka njohur/akredituar këtë program.

Kjo ngjarje u nderua edhe me prezencen e përfaqësuasesve nga GIZ Kosova, me crast Z. Tobias Seiberlich uroi mësimdhënësit të cilët e kryen këtë program me sukses dhe theksoi nevojën për zgjerim të mundësive të tilla. Ai shtoi se programi i KCDE duhet të mbështetet tutje nga MASHTI me qëllim që të ngirten më teper kapacitete digjitale si dhe të siguorhet qëndrueshmëria e programit trajnues. 

Tutje vazhdoj Milazim Behrami, Menaxher dhe Trajnues i Programit, i cili njoftoj më detajisht lidhur programin trajnues “Mësimdhënia Online në Nivelin e Duhur”, duke theksuar se ky program është dizajnuar duke u mbështetur në të gjeturat e një studimi të kryer nga KCDE ku kanë marrur pjesë 300 pjesëmarrës. Studimi është fokusuar në përvojat e mësimdhënsve me mësimin online, nevojat e tyre për zhvillim profesional, dhe pritshmërive të dëshiruara nga një program trajnues në fushën e mësimit online.

Programi është i ndarë në pesë module që përfshijnë gjithsej 15 sesione të barazvleshme me 35 kredi. Modulet dhe sesionet janë të organizuara në mënyrë që mësimdhënësit të a) fitojnë njohuri të reja përmes instruksioneve, b) reflektojnë mbi njohuritë e fituara dhe planifikojnë aplikimin e tyre në praktikë, c) diskutojnë rreth sfidave të mundshme që mund të paraqiten gjatë implementimit të njohurive të reja dhe zgjidhjeve të mundshme të këtyre sfidave. 

Pra si tërësi, programi trajnues ka një qasje apo metodologji praktike, e cila u lejon pjesëmarrësve jo vetëm që të mësojnë teori apo të njoftohen me platforma, por edhe që të ekspolorojnë dhe eksperimentojnë me platformat e mësimit online. Behrami theksoi edhe kriteret rigoroze të përzgjedhjes së pjesëmarrjes në trajnim, si dhe kriteret e çertifikimit. 

Në fund fjalën morri Andi Berisha, përfitues i programit të trajnimit "Mësimdhënia Online në Nivelin e Duhur", i cili ndau përvojën e tij gjatë trajnimit duke theksuar se ishte shumë fitimprurës dhe njëherit inkurajoi të tjerët të ndjekin këtë trajnim.


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 shkurt 2023  - Këshilli Gjyqësor i Kosovës mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 9:00)

- Kuvendi Komunal i Gjilanit mban seancë të jashtëzakonshme, ku në rend dite do të jetë falja e tatimit në pronë në vlerën deri 100 euro për të gjithë tatimpaguesit e kësaj komune, për vitin 2023. (Salla e Kuvendit Komunal të Gjilanit, ora 10:00)

- Sindikata e Sektorit Privat të Kosovës mban konferencë për shtyp lidhur me gjendjen e punëtorëve teknik të Sektorit Privat te Kosovës dhe dialogu me qeverinë dhe institucionet tjera të Kosovës. (Zyrët e Sindikatës, ora 11:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës Dega në Prizren, mban konferencë për medie. (Selia e LDK-së në Prizren, ora 11:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit mbi ndarjet buxhetore, si dhe shqyrton listën e kandidatëve për plotësimin e një pozite për anëtar joekzekuiv të Bordit të Bankës Qendrore të Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, salla C203, ora 13:30)

- Prezantohet puna e kryer rreth vajzave dhe grave me aftësi të kufizuara të cilat kanë folur hapur për historitë e tyre të, abuzimeve seksuale, dhunës fizike, dhunës psikike, keqtrajtimeve, ofendimeve dhe diskriminimeve. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:30)