21 Tetor 2021

Mësimdhënësit dhe nxënësit në përballje të sfidave të shumta të kohës

Bruksel, 4 tetor - Në shtëpinë e sindikatave ndërkombëtare në Bruksel është duke u mbajtur Konferencë dy ditore në të cilën marrin pjesë përfaqësues nga të gjitha sindikatat anëtare të Komitetit të Sindikatave të Arsimit të Evropës (ETUCE). Në këtë ngjarje të veçantë për arsimin në Evropë merr pjesë edhe SBASHK-u i përfaqësuar nga nënkryetarja Vjollca Shala dhe koordinatori për organizim të brendshëm Ymer Ymeri. 

Pjesëmarrësit kanë dëgjuar në fillim  paraqitjen dhe mesazhin për gjithë sindikatat të kryetarit të ETUCE-s , Larry Flanagan dhe të drejtores së përgjithshme Suzan Flocken. Ata janë ndalur te tema kyçe e kësaj Konference që  është gjithë-përfshirja, diversiteti dhe sfidat e shumta me të cilat vazhdojnë të përballën nxënësit dhe punëtorët arsimor.  Në sesione  të grupeve punese dhe në seanca plenare  do të angazhohen dhe Konferenca do të miratojë strategjinë konkrete për zbatimin e planit të veprimit  të ETUCE duke veçuar se për të arritur  arsimim  gjithëpërfshirës në të gjitha shkollat, qeveritë  duhet siguruar financim të qëndrueshëm publik, ambient të sigurt pune dhe pagë e mirë si dhe dialog të mirëfilltë social mes sindikatave dhe institucioneve në nivelin lokal e qendror. 

Në debatin  e zhvilluar është thënë se në shoqëritë gjithnjë e më të larmishme të Evropës  është jetike të sigurohet barazi dhe përfshirje në arsim. Nevoja për të përqafuar diversitetin në arsim po merr gjithnjë e më shumë vëmendje politike në nivel evropian. Sidoqoftë, hulumtimi i ETUCE tregon se mësuesit dhe personeli tjetër arsimor nuk ndihen të përgatitur dhe të mbështetur për të mësuar studentët nga prejardhje të ndryshme socio -ekonomike, kulturore dhe gjuhësore .Këto dyshime shpesh burojnë nga mungesa e trajnimit përkatës dhe praktik të mësuesve se si të krijohen mjedise gjithëpërfshirëse të mësimdhënies dhe mësimit. Personeli arsimor dhe drejtuesit e shkollave gjithashtu përballen me mungesën e mbështetjes për përfshirjen, siç janë asistentët mësimdhënës ose ndërmjetësuesit ndërkulturorë. 

Kjo Konferencë do të miratojë në fund të punimeve të saj Strategjinë për angazhime e veprim, e cila do të jetë bazë e mirë e angazhimeve të gjithë sindikatave të arsimit të Evropës në përballje me sfidat e kohës. 

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 21 Tetor 2021

- Zyra e Bankës Botërore në Kosovë prezanton raportin më të ri të rregullt ekonomik të Bankës Botërore për Ballkanin Perëndimor. (https://worldbankgroup.zoom.us/j/97581587600?pwd=YzBVb2NnVHJDak1kRDBscE0rVG5Ldz09 - Meeting ID: 975 8158 7600 dhe Passcode: 4Z+2*BBChV, ora 10:00)

- Ministrja e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Arbërie Nagavci raporton para Komisioni për Integrim Evropian. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)  

- Komiteti Lokal për Siguri Publike “Qendër” mban fushat sensibilizuese duke iu dhuruar qytetarëve maska falas. (Sheshi “Zahir Pajaziti”, ora 11:00)

- Ministri i Mbrojtjes, Armend Mehaj mban konferencë për media lidhur me të arriturat gjatë vizitës zyrtare në SHBA, si ministër i parë i Mbrojtjes së Republikës së Kosovës. (Ambientet e Ministrisë së Mbrojtjes, ora 12:30)

- “Rronifer” bënë inaugurimin e selisë së re të fabrikës. (Magjistralja Gjakovë - Prizren, kilometri i dytë, ora 12:30)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (ndertesa e KQZ-së, ora 13:30)