04 Tetor 2022

"Maple Bear" e interesuar të investojë në kopshtet dhe shkollat në Kosovë

Prishtinë, 7 shkurt - Shkolla Kanadeze "Maple Bear", e që është ekskluziviteti më i madh global në arsim, ka shprehur interesim që të investoj dhe në Kosovë, për të hyrë në një lloj eksluziviteti arsimor,  në të cilin do të përfshihen kopshtet dhe shkollat.

E për këtë Shkolla Kanadeze Maple Bear, po kërkon partner lokal, për të krijuar kopshte dhe shkolla dhe në Prishtinë, Kosovë.

"Pas hapjes së një parashkollori në Sibiu, Rumani në vitin 2019, dhe disa kopshte dhe shkolla fillore të planifikuara për Vjeshtë në vitit 2020 në Cluj Napoca Rumani dhe Sofje, Bullgari, ne jemi duke kërkuar partner lokal,  për të krijuar kopshte dhe shkolla edhe në Kosovë.

Kopshtet dhe shkollat tona kanë pozicionim unik në treg. Ata ofrojnë metodologji dhe strategji të plotë mësimore dygjuhësore kanadeze duke përdorur kurrikulën kanadeze dhe lokale.

Kjo hap shumë mundësi arsimore për Maple Bear për studentet brenda dhe jashtë vendit ”, ka thënë Yann Bidan, Menaxher i Përgjithshëm i Maple Bear Qendrore dhe Lindore.

Përgatitja e fëmijëve për të mësuar gjatë gjithë jetës, suksesin dhe të qenit qytetar global është bërë themeli i metodologjisë arsimore kanadeze, e cila e bën Kanaden një nga liderët në botë në arsim. Ky koncept po bëhet i disponueshëm për herë të parë në rajonin tonë, përmes shkollave kanadeze Maple Bear dhe modelit të tij të ri arsimor.

Ata janë krijuar për të edukuar tërë fëmijën - fizikisht, intelektualisht, emocionalisht dhe shoqërisht, në të cilin tre përbërës janë thelbësorë: kreativiteti, bashkëpunimi dhe të menduarit kritik.

 “Mbi 85% të  vendeve të punës deri ne vitin 2030, akoma nuk janë shpikur akoma sipas Institutit për Ardhmërinë (IFTF). Si mund të përgatisë arsimi fëmijët për punë që nuk ekzistojnë? Cilat shkolla duhet t'u sigurohen fëmijëve për të siguruar të ardhmen e tyre të suksesshme? Meqenëse askush nuk e di se çfarë mban e ardhmja, përgjigjja thjesht është e kodifikuar në "mësojnë të mësojnë metodologjinë".

Nëse fëmijëve u jepen aftësi dhe dashuri, për të mësuar dhe për të marrë njohuri, ata do të jenë të përgatitur të përballen me çfarëdo sfide dhe të lundrojnë me siguri rrugën e tyre në një botë me shndërrime të shpejta dhe të gjëra.", tha Yann Bidan.

Sistemi arsimor në Kanada po renditet vazhdimisht në mesin e pesë vendeve më të larta në botë sipas vlerësimit të studentëve ndërkombëtarë të OECD PISA. Ai përgjigjet në pyetjet thelbësore: Çfarë është e rëndësishme për qytetarët të dinë dhe të jenë në gjendje të bëjnë? Si e zbatojnë ato që kanë mësuar për problemin e jetës reale dhe mësimet gjatë gjithë jetës?

Kanada renditet ne vendin e pare prej të gjithë vendeve anglisht folëse në botë dhe është përpara rezultateve të liderëve ekonomikë në Evropë (Francë dhe Gjermani).

Përfitimet e arsimit dy gjuhësore

Së bashku me metodologjinë. Kanada është një udhëheqëse botërore në ofrimin e arsimit dy-gjuhësor për zhytje. Studimet vërtetojnë se fëmijët qe sa ma herët i ekspozohen një gjuhe të dytë, aq më shumë sukses do te kenë në jetë. D

ygjuhësia megjithatë është një avantazh, që shtrihet përtej komunikimit të rrjedhshme në dy gjuhë.

Përmirëson funksione të ndryshme mendore dhe rrit aftësitë shoqërore. Sipas hulumtimeve të shumta të kohëve të fundit, fëmijët qe flasin dy gjuhë, kanë një aftësi më të madhe për t'u përqendruar, të përfshihen në shumë detyra, të përshtaten me ndryshimin dhe zgjidhjen e problemeve. Gjithashtu vonon disa sëmundje si Alzheimer dhe Demenca deri në 5 vjet.

Rreth Maple Bear

Shkolla Kanadeze Maple Bear, sjell praktikat më të mira nga metodologjia dygjuhesore Kanadeze. Maple Bear është një nga markat private, në zhvillim më të shpejtë në botë. Filluar vetëm 14 vjet më parë, tash është e pranishme në 20 vende të botes me 447 shkolla të hershme të fëmijërisë, fillore dhe të mesme dhe më shumë se 41,000 studentë.

Modeli i saj i suksesshëm i biznesit për shkollat në mbarë botën i solli ato kohët e fundit në Evropën Qendrore dhe Lindore, me një plan ambicioz zhvillimi për dhjetë vitet e ardhshme - për të zhvilluar një rrjet të madh shkollash me më shumë se 15.000 nxënës.

Tregimet e suksesit të Maple Bear:

Singapori: Singapori ka, sipas renditjes PISA & OCDE, sistemi më te mire arsimor në botë. Me popullsi prej 5,6 milion banorë ka një treg arsimor privat shumë konkurrues. Shkolla e parë Maple Bear, u hap në vitin 2014, sot në vitin 2020 kemi 42 shkolla që funksionojnë. Në vitin 2019 Maple Bear ka marrë çmimin "Më të mirë në shkollën parashkollore dygjuhëshe", si dhe zgjedhjen më të mirë të prindërve në Singapor.

Brazili: Maple Bear mban 40% të tregut të Shkollave Private në Brazil me më shumë se 130 shkolla në 81 qytete.

India: Maple Bear në 5 markat më të mira të parashkollimit privat brenda 10 viteve dhe së fundmi mori çmimin 2019 IDA për pedagogji Inovative në arsimin e hershëm.

Kalendari

Ngjarjet e datës 4 tetor 2022

- Komisioni për Punë të Jashtme dhe Diasporë takohet me delegacionin e administratës së Parlamentit të Republikës së Austrisë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 8:30)

- Misioni i Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë organizon ceremoninë zyrtare të nënshkrimit të Memorandumit të Mirëkuptimit ndërmjet komunave të rajonit, Prishtinës, Obiliqit, Lipjanit, Podujevës dhe Fushë Kosovës dhe Qendrës për Mbrojtjen e Grave dhe Fëmijëve në Prishtinë. (Hotel Amazona, ora 10:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës organizon tryezën e diskutimit gjatë të cilës do të shpalosën të gjeturat nga analiza e procedurave të prokurimit publik lidhur me shpenzimet publike të realizuara nga Ministria e Shëndetësisë dhe Shërbimi Spitalor Klinik Universitar gjatë periudhës 2020 – 2022. (Restorant Boho, ora 10:00)  

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Financave Publike shqyrton raportin e Auditorit të Përgjithshëm për Raportn Vjetor Financiar të Buxhetit të Republikës së Kosovës për vitin 2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)

- Në kuadër të aktiviteteve kulturore artistike brenda institucioneve korrektuese, nesër në Qendrën Korrektuese për Femra në Lipjan, do të shfaqet Filmi “ Sffaragette”. (Qendra Korrektuese për Femra Lipjan, ora 11:00)

- Me rastin e 4 Tetorit, “Ditës Botërore për Mbrojtjen e Kafshëve”,  Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës në bashkë organizim me Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë, OJQ-në Fondacioni për Mbrojtjen e të Drejtave të Kafshëve si dhe Fondacioni për mbrojtjen e kafshëve Vier Pfoten Kosova do të shënojmë këtë ditë në Pyllin e Arinjve Prishtina. (Fshati Mramor, afër liqenit të Badovcit, ora 11:00)
 
- Qendra Kryesore e Mjekësisë Familjare në Rahovec, përgjatë gjithë muajit tetor, si muaji i ndërgjegjësimit për kancerin e gjirit, çdo ditë pune ofron shërbimin e mamografisë falas për të gjithë. (Rahovec, ora 11:00)

- Ministri i Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati së bashku me Ministren e Financave dhe Ekonomisë të Shqipërisë, Delina Ibrahimaj, Drejtorin e Përgjithshëm të Doganave të Kosovës Agron Llugaliu dhe Doganës së Shqipërisë Genti Gazheli do të inspektojnë punët në hapësirat e përbashkëta të Portit të Durrësit. (Porti i Durrësit, ora 12:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton në parim i Projektligjit për Sigurinë e përgjithshme të produkteve si dhe formon grupin e punës për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për komunikimet elektronike. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 12:00)