30 Nëntor 2022

Lehtësira për arsimimin e personave me aftësi të kufizuara

Prishtinë, 3 nëntor - Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Tekonoligjisë, z.Ramë Buja, kryetari i Shoqatës së Personave me Hendikep dhe Aftësi të Kufizuara, Agim Vatovci, si dhe kryetari i Asociacionit të Komunave të Kosovës, Bajrush Xhemajli, nënshkruan Memorandum Mirëkuptimi , që të gjithë persnave me aftësi të kufizuara t’u mundësohet shkollim i mesëm dhe regjistrimi i semestrave pa pagesë në Institucionet e Arsimit të Lartë.

Më rastin e nënshkrimit, ministri Buja tha se me këtë Memorandum po ofrohet  një ndihmesë modeste, që ka të bëjë me kategorinë e personave me aftësi të kufizuara, e që shkollimi i tyre, pavarësisht se ku niset dhe ku mbaron, të jetë pa pagesë.

“Kjo besoj se është diēka që ne kemi mundur ta bëjmë  në marrëveshje edhe me kryetarin e Asociacionit të Komunave.  Me këtë akt po bëjmë atë që është e mundur  e që është diēka elementare dhe shumë e rëndësishme për këta njerëz”, ka thënë ministr Buja.  

Nga ana e tij, Agim Vatovci, kryetar i Shoqatës së Personave me Hendikep dhe Aftësi të Kufizuara , e falënderoj Ministrinë e Arsimit dhe Qeverinë e Kosovës  për këtë  gjest  të mirë,  për të shtuar se “kjo është një  ndimesë e vogël në kuptim të parë, por në anën tjetër është një gjest i madh  për shoqatat e personave me aftësi të kufizuara”. “Kjo është një ditë e madhe për personat me aftësi të kufizuar, të cilët nuk e kanë të kryer shkollimin në nivele të ndryshme. Kjo  është ditë e veēantë për ne personat me aftësi të kufizuar,është një dritë në tunel”, ka thënë Vatovci .

Kryetari i Asociacionit të Komunave, Bajrush Xhemajli, gjithashtu tha se “është mirë që me këtë Memorandum po krijohen shanse më të mira të shkollimit e të jetës së këtyre pesaonave, të cilët vërtetë meritojnë vëmendje të posaēme të shoqërisë sonë “.

Ndryshe, deri me sot këta persona është dashur të paguajnë, të participojnë për shkollimin e tyre në shkollimin e mesëm dhe atë të lartë.

Nga sot 18.746 persona me aftësi të kufizuara, sipas statistikave të OSBE-së dhe mbi 4 mijë invalidë të luftës do të shkollohen pa pagesë në nivelet e përmendura. 

Memorandumi hyn në fuqi nga dita e sotme.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 30 nëntor 2022

- Iniciative për Drejtësi dhe Barazi INJECT dhe Iniciativa Kosovare për Stabilitet IKS organizojnë diskutimin publik për iniciativat e reja ligjore për Mbrojtjen e Grave. (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Kosova Women 4 Women  në bashkëpunim me Departamentin e Punës Sociale të Universitetit të Prishtinës organizon konferencën "Politikat në veprim kundër dhunës në baza gjinore". (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Zëvendëskryeministër i parë për Integrim Evropian, Zhvillim dhe Dialog, Besnik Bislimi raporton para Komisionit për Integrim Evropian. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 10:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë shqyrton kërkesën për shtim të mjeteve buxhetore për Agjencinë e Kosovës për Inteligjencë në Projektligjin për Buxhet për vitin 2023. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione takohet me Fabian Salvioli raportues special i OKB-së për promovimin e së vërtetës, drejtësisë, dëmshpërblimit dhe garancive për mospërsëritje të shkeljeve të të drejtave të njeriut dhe të së drejtës ndërkombëtare. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Agjencia e Punësimit në bashkëpunim me GIZ Kosova, Universitetin e Prishtinës dhe Oda Ekonomike Gjermano-Kosovare organizojnë ceremoninë e hapjes së edicionit të shtatë të Panairit Kombëtar të Punës, Karrierës dhe Ndërmarrësisë. (Salla “1 Tetori”, ora 10:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton raportet lidhur me shqyrtimin e Projektligjit për Borxhin Shtetëror dhe Garancitë Shtetërore. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 10:00)

- Institutit për Politika Zhvillimore organizon edicionin e dytë të Forumit të OZhQ-ve me titull ‘Koordinimi në mes të nivelit lokal dhe qendror të qeverisjes për zbatimin e Agjendës 2030'. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Komuna e Rahovecit organizon konsultimin publik me qytetarë për planin e Mobilitetit Urban në Rahovec. (Hotel Park Plaza, ora 10:00)

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit shqyrton Projektligjin mbi ndarjet buxhetore për Buxhetin e Republikës së Kosovës për vitin 2023, nga fushëveprimi që mbulon Komisioni për Legjislacion. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 11:00)

- Aleanca Kosovare e Bizneseve mban Kuvendin e VIII Zgjedhor Qendror. (Hotel Amazona, ora 11:00)

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit​ të Republikës së Kosovës në të cilën do të paraqitet në interpelancë me kryeministrin, Albin Kurti për çështjen: "Masat urgjente të Qeverisë së Republikës së Kosovës në raport mesituatën e krijuar në vend". (Kuvendi i Kosovës, ora 11:30)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, së bashku me Ministren e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Arbërie Nagavci do të vizitojnë Komunën e Kamenicës me ç ‘rast do të​ takohen me Kryetarin, Kadri Rahimaj. (Komuna e Kamenicës, ora 12:30)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, së bashku me Ministren e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Arbërie Nagavci do të vizitojnë Shkollën Fillore të Mesme të Ulët, "Xhavit Ahmeti" në fshatin Hodonoc, Komuna e Kamenicës. (Objekti i Shkollës në fshatin Hodonoc, ora 13:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (Objekti i KQZ-së, ora 14:00)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, së bashku me Ministren e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Arbërie Nagavci do të jenë afër grave që udhëheqin biznese, znj. Ibadete Sadiku, znj. Kadrije Mustafa dhe znj. Emine Kërhanaj. (Kamenicë, ora 15:00)