04 Shkurt 2023

LDK: Qeveria pa program për zhvillimin e shkencës

Prishtinë, 4 janar - Lidhja Demokratike e Kosovës ka përcjellur zhvillimet në fushën e shkencës dhe ka vërejtur se Qeveria nuk ka politika dhe as program për zhvillimin e shkencës, prandaj alokon fond minimal për këtë fushë.

Shumat që jep qeveria janë simbolike, por edhe si të tilla po zvogëlohen vit pas viti. Vetëm gjatë viti 2012 për shkencën do të ketë tre herë më pak buxhet se në vitin që shkoi.

Është e kuptueshme që një qeveri pa interesim për të zhvilluar dhe përparuar shkencën, nuk përfill asnjë nga rekomandimet e Këshillit Kombëtar të Shkencës.

Punonjësit shkencorë, përkundër vendimit të qeverisë, nuk i kanë marrë pagat me rritje nga data e marrjes së vendimit. Sikur punonjësve të arsimit, qeveria u ka borxh edhe punjësve shkencorë.

Institucionet shkencore janë pa përkrahje, nuk ndihmohen financiarisht, janë të pareformuara dhe të shantazhuara nga qeveria.

Instituti Albanologjik, më i vjetri dhe më i njohuri, si edhe institutet e tjera, është tejet i pareformuar, funksionon në paqartësi të plotë, pa politika të kuadrit, ndërsa një pjesë e mirë e hapësirës së tij, tepër pahijshëm dhe në kushte të konfliktit të interesit, është shndërruar në qendër biznesi.Ky institucion, në kundërshtim me ligjin dhe në sy të qeverisë, gjatë viti 2011, ka doktoruar disa nga punonjësit e tij.

Revista e njohur e këtij instituti, “Gjurmime Albanologjike”, për fat të keq, është e pavërejtshme, sepse mungojnë fondet, prandaj edhe kërkimet shkencore me vlerë që do të publikoheshin aty.

Instituti i Historisë ka disa vite që po shantazhohet haptazi nga qeveria dhe nga vetë shefi i qeverisë e nuk po lejohet të vendoset në objektin e vet.

Objekti i ri i Institutit të Historisë është i mbyllur për të gjithë, ndërsa punonjësit shkencorë kanë nevojë enorme për ambiente të punës.

Ndërsa, Instituti Pedagogjik funksionon në kushte emergjente, pa hapësira të vetat, në një hapësirë të objektit të Institutit Albanologjik dhe pa një veprimtari të shënueshme.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 shkurt 2023  - Këshilli Gjyqësor i Kosovës mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 9:00)

- Kuvendi Komunal i Gjilanit mban seancë të jashtëzakonshme, ku në rend dite do të jetë falja e tatimit në pronë në vlerën deri 100 euro për të gjithë tatimpaguesit e kësaj komune, për vitin 2023. (Salla e Kuvendit Komunal të Gjilanit, ora 10:00)

- Sindikata e Sektorit Privat të Kosovës mban konferencë për shtyp lidhur me gjendjen e punëtorëve teknik të Sektorit Privat te Kosovës dhe dialogu me qeverinë dhe institucionet tjera të Kosovës. (Zyrët e Sindikatës, ora 11:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës Dega në Prizren, mban konferencë për medie. (Selia e LDK-së në Prizren, ora 11:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit mbi ndarjet buxhetore, si dhe shqyrton listën e kandidatëve për plotësimin e një pozite për anëtar joekzekuiv të Bordit të Bankës Qendrore të Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, salla C203, ora 13:30)

- Prezantohet puna e kryer rreth vajzave dhe grave me aftësi të kufizuara të cilat kanë folur hapur për historitë e tyre të, abuzimeve seksuale, dhunës fizike, dhunës psikike, keqtrajtimeve, ofendimeve dhe diskriminimeve. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:30)