13 Qershor 2021

Kosova me 229 664 nxënës në arsimin fillor dhe të mesëm të ulët

Prishtinë, 11 qershor - Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit (MASHTI) publikuan “Statistikat e Arsimit, 2020/2021”.
 
Ky publikim ofron informata statistikore për parashkollorë, arsimin fillor dhe të mesëm të ulët, arsimin e mesëm të lartë, arsimin special, si dhe informata statistikore për arsimin universitar për sektorin publik dhe privat.

Sipas rezultateve të dala nga ky publikim del se numri i fëmijëve në çerdhe dhe parashkollorë ishte 31 179, prej tyre në sektorin publik ishin 24 196 fëmijë, ose 77.6%, ndërsa në sektorin privat ishin 6 983 fëmijë, ose 28.9%.

Numri i nxënësve në arsimin fillor dhe të mesëm të ulët ishte 229 664, prej tyre në sektorin publik ishin 223 869, ose 97.5%, ndërsa në sektorin privat ishin 5 796 nxënës, ose 2.5%.

Numri i nxënësve në arsimin e mesëm të lartë ishte 74 387, prej tyre në sektorin publik ishin 70 742, ose 95.1%, ndërsa në sektorin privat ishin 3 645 nxënës, ose 4.9%.
 
Ndërsa numri i përgjithshëm i nxënësve në arsimin special ishte 307 nxënës.
 
Numri i përgjithshëm i studentëve në arsimin universitar ishte 95 335, prej tyre në universitetet publike ishin 54 753 studentë, ose shprehur në përqindje, 57.4%, ndërsa në kolegjet private ishin 40 582 studentë, ose 42.6%.
 
Vlen të theksohet se në vitin akademik 2020/2021 kanë raportuar të gjitha kolegjet private, gjë kjo ka ndikuar që numri i studentëve të jetë më i madh, krahasuar me vitin paraprak, ku vetëm një pjesë e kolegjeve private i kishin raportuar të dhënat. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 13 Qershor 2021 - Klubi Off Road Prizreni organizon ngjitje në Maje tek Liqenet. (Përball Qendrës Sportive ”Sezair Surroi” në Prizren, ora 10:00)
 
 - Me rastin e shënimit të 14 Qershorit, Ditës së Çlirimit të komunës së Rahovecit mbahet finalja në futboll të vogël. (Palestra Sportive“Mizahir Isma”, ora 18:00)