30 Nëntor 2022

Intensifikohen përpjekjet për Abetaren e përbashkët


Prishtinë, 31 tetor - Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, z. Ramë Buja, ka pritur sot një delegacion nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës së Shqipërisë, kryesuar nga ministri Myqerem Tafaj.


Gjatë takimeve mes ministrave Buja dhe Tafaj dhe bashkëpunëtorëve të tyre është biseduar për intensifikimin e bashkëpunimit në të gjitha nivelet e arsimit, ndërsa një vend të rëndësishëm në këto takime ka zënë çështja e Abetares së përbashkët, për të cilët tashmë është formuar një grup punues i përbashkët dhe synohet nga të dyja shtetet që kjo Abetare të jetë e gatshme për fillimin e vitit të ri shkollor 2012/2013.


Ndërkaq, të dy ministrat u zotuan që do të punohet seriozisht edhe më tutje në drejtim të harmonizimit të planeve dhe programeve, për të cilën tashmë janë duke punuar 9 grupe të përbashkëta


Gjatë takimit, ministri Buja e informoi homologun e tij për gjendjen e sistemit arsimor në Kosovë në të gjitha nivelet. Në këtë drejtim, ai përmendi miratimin e dy ligjeve (Ligjit për Arsimin Parauniversitar dhe Ligjit për Arsimin e Lartë), Kornizën e Kurrikulës si dhe miratimin e Planit Strategjik Zhvillimor 2011/2016. “Këto dokumente na favorizojnë që të jemi më të sigurtë në punën tonë”, tha ministri Buja.


Ministri Buja po ashtu përmendi faktin se së fundmi Qeveria e Kosovës për vitin e ardhshëm ka ndarë buxhet më të lartë për arsimin. Mirëpo, ai falënderoi ministrin Tafaj për ndihmën që ka dhënë shteti i tij edhe në sferën e arsimit, dhe theksoi se këto përvoja do të shërbejnë edhe në të ardhmen. “Do të vazhdojmë t’i marrim përvojat për të gjitha ato procese që bëhen mirë në Shqipëri dhe anasjelltas”, tha ministri Buja.


Ndërsa, ministri Tafaj foli rreth gjendjes së arsimit në shtetin e tij, ku ndër të tjera tha se është arritur një shkallë më e lartë e përfshirjes në të gjitha nivelet e arsimit dhe në këtë drejtim theksoi përfshirjen më të madhe që është arritur në sistemin e arsimit parashkollor. Ai tha se është duke iu kushtuar më shumë rëndësi arsimit profesional, ku lavdëroi punën që është bërë në Kosovë në këtë fushë. “Reforma në arsimin profesional është reforma më e rëndësishme, sepse i shërben zhvillimit ekonomik dhe uljes së shkallës së punësimit”, tha ministri Tafaj.


Ministri i Arsimit i Shqipërisë theksoi se shteti i tij do të vazhdojë të ndajë kuotën prej 10 për qind për të interesuarit nga Kosova për studime të doktoraturës në Shqipëri.


Të dy ministrat u pajtuan se duhet të intensifikohet bashkëpunimi edhe në fushën e hulumtimit dhe shkencës dhe të aplikohet me projekte të përbashkëta edhe në Bashkimin Evropian, ndërsa u tha se në këtë fushë do të bëhen përpjekje më të madha nga të dyja vendet për kyçjen edhe të intelektualvëve dhe shkencëtarëve, që jetojnë dhe veprojnë në diasporë.


Pas dite, të dy ministrat do të vizitojnë Qendrën e Kompetencës në Malishevë, ndërsa delegacioni nga Shqipëria gjatë ditës do të ketë edhe takime të tjera me nivele të larta të shtetit. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 30 nëntor 2022

- Iniciative për Drejtësi dhe Barazi INJECT dhe Iniciativa Kosovare për Stabilitet IKS organizojnë diskutimin publik për iniciativat e reja ligjore për Mbrojtjen e Grave. (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Kosova Women 4 Women  në bashkëpunim me Departamentin e Punës Sociale të Universitetit të Prishtinës organizon konferencën "Politikat në veprim kundër dhunës në baza gjinore". (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Zëvendëskryeministër i parë për Integrim Evropian, Zhvillim dhe Dialog, Besnik Bislimi raporton para Komisionit për Integrim Evropian. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 10:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë shqyrton kërkesën për shtim të mjeteve buxhetore për Agjencinë e Kosovës për Inteligjencë në Projektligjin për Buxhet për vitin 2023. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione takohet me Fabian Salvioli raportues special i OKB-së për promovimin e së vërtetës, drejtësisë, dëmshpërblimit dhe garancive për mospërsëritje të shkeljeve të të drejtave të njeriut dhe të së drejtës ndërkombëtare. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Agjencia e Punësimit në bashkëpunim me GIZ Kosova, Universitetin e Prishtinës dhe Oda Ekonomike Gjermano-Kosovare organizojnë ceremoninë e hapjes së edicionit të shtatë të Panairit Kombëtar të Punës, Karrierës dhe Ndërmarrësisë. (Salla “1 Tetori”, ora 10:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton raportet lidhur me shqyrtimin e Projektligjit për Borxhin Shtetëror dhe Garancitë Shtetërore. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 10:00)

- Institutit për Politika Zhvillimore organizon edicionin e dytë të Forumit të OZhQ-ve me titull ‘Koordinimi në mes të nivelit lokal dhe qendror të qeverisjes për zbatimin e Agjendës 2030'. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Komuna e Rahovecit organizon konsultimin publik me qytetarë për planin e Mobilitetit Urban në Rahovec. (Hotel Park Plaza, ora 10:00)

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit shqyrton Projektligjin mbi ndarjet buxhetore për Buxhetin e Republikës së Kosovës për vitin 2023, nga fushëveprimi që mbulon Komisioni për Legjislacion. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 11:00)

- Aleanca Kosovare e Bizneseve mban Kuvendin e VIII Zgjedhor Qendror. (Hotel Amazona, ora 11:00)

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit​ të Republikës së Kosovës në të cilën do të paraqitet në interpelancë me kryeministrin, Albin Kurti për çështjen: "Masat urgjente të Qeverisë së Republikës së Kosovës në raport mesituatën e krijuar në vend". (Kuvendi i Kosovës, ora 11:30)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, së bashku me Ministren e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Arbërie Nagavci do të vizitojnë Komunën e Kamenicës me ç ‘rast do të​ takohen me Kryetarin, Kadri Rahimaj. (Komuna e Kamenicës, ora 12:30)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, së bashku me Ministren e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Arbërie Nagavci do të vizitojnë Shkollën Fillore të Mesme të Ulët, "Xhavit Ahmeti" në fshatin Hodonoc, Komuna e Kamenicës. (Objekti i Shkollës në fshatin Hodonoc, ora 13:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (Objekti i KQZ-së, ora 14:00)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, së bashku me Ministren e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Arbërie Nagavci do të jenë afër grave që udhëheqin biznese, znj. Ibadete Sadiku, znj. Kadrije Mustafa dhe znj. Emine Kërhanaj. (Kamenicë, ora 15:00)