30 Nëntor 2022

Hapet gara për kontribuuesit në fushën e arsimit profesional

Prishtinë, 3 nëntor - Oda Ekonomike e Kosovës, Ministria e Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë dhe GIZ-i kanë hapur sot garën për kontribuuesit në fushën e arsimit dhe aftësimit profesional.

Kryetari i OEK-ut, Safet Gërxhaliu me këtë rast ka theksuar se pas vlerësimit profesional , çmimi do ti jepet kompanisë e cila ka kontribuar ne mënyra te ndryshme, si materiale apo kohore ne aftësimin profesional te nxënësve, punëtorëve apo dhe personelit mësimor.

“OEK fton me shumë bizneset kosovare që te investojnë sa me shume qe është e mundur ne fuqinë punëtore sepse te paret qe do te fitojnë nga punëtorë te kualifikuar pikërisht do te jene kompanitë”, ka kryetari i OEK-ut.

Ai theksoi se nuk mund te kemi integrim politik pa pas integrim ekonomik, mirëpo nuk mund te kemi as integrim ekonomik pa punëtor te kualifikuar. Asnjë investitor i huaj nuk do te pëlqente te bashkëpunonte me kompani te cilat nuk kane njerëz te kualifikuar, tha kryetari Gërxhaliu.

Ragip Gjoshi, këshilltar politik ne MASHT-it tha se janë të përkushtuar për zhvillimit e mirëfilltë te arsimit profesional ne Kosove .

“Ideja e OEK –ut te cilën ne e vlerësojmë larte është një ide qe ndihmon realizimin e idesë sonë te përkushtuar për vitin 2011-2016 për realizimi ne dokumenteve tona strategjike qe është kurikula dhe ligji mbi arsimin dhe aftësimin profesional”, tha ai .

Gjoshi theksoi se në Kosovë janë 54 shkolla te arsimit profesional dhe se afër 7% te nxënësve te arsimit te mesëm i përkasin arsimit profesional qe konsiderohet si shprese për zbutjen e papunësisë dhe krijimin e kuadrove te aftësuara edhe për tregun e bashkësisë evropiane”.

Christoph Heil, nga GIZ tha se është e qarte qe arsimi dhe aftësimi profesional përgatit njerëz për jete.

Ai i dha përkrahje të madhe kësaj mënyre të arsimit duke theksuar se ky program bënë pjesë në projektet shumë të rëndësishme të GIZ-it.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 30 nëntor 2022

- Iniciative për Drejtësi dhe Barazi INJECT dhe Iniciativa Kosovare për Stabilitet IKS organizojnë diskutimin publik për iniciativat e reja ligjore për Mbrojtjen e Grave. (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Kosova Women 4 Women  në bashkëpunim me Departamentin e Punës Sociale të Universitetit të Prishtinës organizon konferencën "Politikat në veprim kundër dhunës në baza gjinore". (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Zëvendëskryeministër i parë për Integrim Evropian, Zhvillim dhe Dialog, Besnik Bislimi raporton para Komisionit për Integrim Evropian. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 10:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë shqyrton kërkesën për shtim të mjeteve buxhetore për Agjencinë e Kosovës për Inteligjencë në Projektligjin për Buxhet për vitin 2023. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione takohet me Fabian Salvioli raportues special i OKB-së për promovimin e së vërtetës, drejtësisë, dëmshpërblimit dhe garancive për mospërsëritje të shkeljeve të të drejtave të njeriut dhe të së drejtës ndërkombëtare. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Agjencia e Punësimit në bashkëpunim me GIZ Kosova, Universitetin e Prishtinës dhe Oda Ekonomike Gjermano-Kosovare organizojnë ceremoninë e hapjes së edicionit të shtatë të Panairit Kombëtar të Punës, Karrierës dhe Ndërmarrësisë. (Salla “1 Tetori”, ora 10:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton raportet lidhur me shqyrtimin e Projektligjit për Borxhin Shtetëror dhe Garancitë Shtetërore. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 10:00)

- Institutit për Politika Zhvillimore organizon edicionin e dytë të Forumit të OZhQ-ve me titull ‘Koordinimi në mes të nivelit lokal dhe qendror të qeverisjes për zbatimin e Agjendës 2030'. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Komuna e Rahovecit organizon konsultimin publik me qytetarë për planin e Mobilitetit Urban në Rahovec. (Hotel Park Plaza, ora 10:00)

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit shqyrton Projektligjin mbi ndarjet buxhetore për Buxhetin e Republikës së Kosovës për vitin 2023, nga fushëveprimi që mbulon Komisioni për Legjislacion. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 11:00)

- Aleanca Kosovare e Bizneseve mban Kuvendin e VIII Zgjedhor Qendror. (Hotel Amazona, ora 11:00)

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit​ të Republikës së Kosovës në të cilën do të paraqitet në interpelancë me kryeministrin, Albin Kurti për çështjen: "Masat urgjente të Qeverisë së Republikës së Kosovës në raport mesituatën e krijuar në vend". (Kuvendi i Kosovës, ora 11:30)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, së bashku me Ministren e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Arbërie Nagavci do të vizitojnë Komunën e Kamenicës me ç ‘rast do të​ takohen me Kryetarin, Kadri Rahimaj. (Komuna e Kamenicës, ora 12:30)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, së bashku me Ministren e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Arbërie Nagavci do të vizitojnë Shkollën Fillore të Mesme të Ulët, "Xhavit Ahmeti" në fshatin Hodonoc, Komuna e Kamenicës. (Objekti i Shkollës në fshatin Hodonoc, ora 13:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (Objekti i KQZ-së, ora 14:00)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, së bashku me Ministren e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Arbërie Nagavci do të jenë afër grave që udhëheqin biznese, znj. Ibadete Sadiku, znj. Kadrije Mustafa dhe znj. Emine Kërhanaj. (Kamenicë, ora 15:00)