30 Shtator 2020

Vendet e CEFTA-së i hoqën kufijtë për tregtinë me shërbime

Tiranë, 18 dhjetor - Në kuadër të javës tradicionale të CEFTA-së, që të mërkurën ka filluar në Tiranë, shtatë vende anëtare të kësaj organizate rajonale kanë arritur marrëveshjen për liberalizimin e tregut të shërbimeve, që konsiderohet si një hap tjetër madhor i kësaj organizate pas atij për liberalizimin e tregëtisë me mallra para katër vjetëve.

E quajtur “Protokolli Shtesë 6 për Tregtinë në Shërbime”, marrëveshja konsiderohet sidomos e rëndësishme për kompanitë dhe organizatat biznesore, sepse do të hapte të gjitha shtatë ekonomi për tregti në shërbime, si dhe do të krijojë edhe mundësi për integrim të mëtejshëm ekonomik, përmes njohjes së ndërsjellë të licencave specifike, kualifikimeve profesionale, lehtësimit të së ashtuquajtures tregëti elektronike (e-commerce) etj.

Kur aplikohet, nuk do të duhej të kishte asnjë problem për inxhinierin nga Maqedonia, pa ndonjë licencë shtesë, të marrë një vend pune në Mostar, thanë zyrtarët e CEFTA, duke paralajmëruar se zbatimi i “Protokollit Shtesë 6 për Tregtinë në Shërbime” do të fillojë posa ai të ratifikohet në të shtatë ekonomitë brenda CEFTA-s.

Drejtori i sekretariatit të CEFTA-së, Emir Gjikiq, ka deklaruar se me arritjen e marrëveshje për liberalizimin e tregut me shërbime, për këtë organizatë hapet kapitulli i ri në procesin e  liberalizimit dhe lehtësimit të mëtejshëm të tregtisë midis Shqipërisë, Bosnjës dhe Hercegovinës, Kosovës, Moldavisë, Malit të Zi, Maqedonisë Veriore dhe Serbisë.

I pyetur nëse nisma për krijimin e “Mini-Shenegenit Ballkanik” e dëmton procesin e CEFTA-së, Gjikiq ka thënë se CEFTA tash për tash e përbën të vetmen marrëveshje për treg të lire mes gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe Moldavisë dhe se nuk do të egzistonte nevoja për “Mini-Shengenin Ballkanik” nëse procesi të cilin e ka hapur CEFTA me themelimin e saj në dhjetor të vitit 2006, të debllokohet.

“Nëse do të gjeni interes për prodhuesit Tuaj në shtatë ekonomi, atëherë nuk keni nevojë të reduktoni këtë vetëm në tri tregje,” ka thënë ai.  

Marrëveshja e Tregtisë së Lirë të Evropës Qendrore (CEFTA) u themelua me qëllim të liberalizimit dhe lehtësimit të mëtejshëm të tregtisë midis Shqipërisë, Bosnjës dhe Hercegovinës, Kosovës, Moldavisë, Malit të Zi, Maqedonisë Veriore dhe Serbisë.

Konferenca e Tiranës ishte një hap i mëtejshëm drejt forcimit të tregtisë dhe tregtisë së shërbimeve midis vetë palëve, ekonomive të tyre dhe BE-së, si dhe tregjeve globale.

Zbatimi i plotë i CEFTA-së do të sigurojë një kornizë për ekonomitë me kapacitete të vogla për të forcuar konkurrencën e produkteve nga rajoni i CEFTA-së. Sipërmarrësit e rinj dhe bizneset fillestare do të jenë në gjendje t'i ofrojnë produktet e tyre jo në një, por në shtatë tregje dhe më gjerë.

I gjithë ky proces që synon eliminimin e barrierave administrative dhe politike për tregtinë e lire në rajon përkrahet nga Bashkimi Evropian, sepse konsiderohet një pjesë e paevitueshme e rrugëtimit drejt pranimit në BE të gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor, pasi ai i motivon palët të shpejtojnë harmonizimin e legjislacionit të tyre ekonomik me atë të BE-së.

Kalendari

Ngjarjet e datës 30 Shtator 2020 - Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur dhe Peticione takohet me Komision me përfaqësuesit e Komisionit  qeveritar për njohjen e statusit të ish të dënuarve dhe ish të përndjekurve politikë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Administrata Tatimore e Kosovës së bashku me Oden Ekonomike të Kosovës do të vizitojnë biznesin “Prishtina Mall”. (Zona industriale Prishtinë - Lipjan, tek rrethi i QMI-së, ora 10:00)

- Qendra Kosovare për Studime të Sigurisë organizon publikimin e raportit “Indeksi Kosovar i Reziliencës-Ekstremizmi i Dhunshëm në Kosovë: Çfarë mund të mësojmë nga rezilienca në komunitet?” (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e katërt e rregullt për vitin 2020 të Kuvendit Komunal të Prizrenit. (Salla për mbledhjet e Kuvendit të Komunës së Prizrenit, tek “Shtëpia e Bardhë”, ora 10:00)

- Instituti Demokraci për Zhvillim organizon ceremoninë e nënshkrimit të Memorandumit të Bashkëpunimit për Procesin Zgjedhor. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

 - Komisioni për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike shqyrton raportin vjetor të Operatorit të Sistemit, Transmisionit dhe Tregut dhe të Autoritetit Rregullativ të Komunikimeve Elektronike dhe Postare. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10,, ora 11:00)

- Lëvizja Vetëvendosje mban konferencë për media. (Zyrët e LV-së në Arbëri, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi nesër zhvillon vizitë në Komunën e Drinasit. (Ambientet e Komunës së Drinasit, ora 11:00)
 
- Administrata Tatimore e Kosovës së bashku me Oden Ekonomike të Kosovës do të vizitojnë biznesin “Ciao Berto”. (Magjistralja Prishtinë - Mitrovicë, km2, ora 11:30)

- Grupi i aktorëve të Prishtinës do mbajnë protestë pasi që kërkesat e tyre të deritanishme nuk janë realizuar. (Para objektit të vjetër të Komunës së Prishtinës, ora 12:00)

-  Komisioni për Buxhet dhe Transfere shqyrton në parim i Projektligjit për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për financimin e subjekteve politike si dhe Ligjin për zgjedhje të përgjithshme në Republikën e Kosovës si dhe shqyrton raportin Vjetor të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 13:00)
 
- Administrata Tatimore e Kosovës së bashku me Oden Ekonomike të Kosovës do të vizitojnë biznesin “Lesna”. (Rruga Lidhja e Pejës nr. 133 10000, ora 13:00)

-  Komisioni për Integrim Evropian shqyrton programin Kombëtar për zbatimin e Marrëveshjes së Stabilizim- Asociimit, i ftuar Zëvendëskryeministri Driton Selmanaj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 13:30)

- Fondacioni Shtatëmbëdhjetë organizon edicionin e tretë të Metamorphosis. (Objekti i Kryqit të Kuq, në rrugën "Xhemajl Prishtina", nr.36 te RTK-ja te pazari, ora 16:30)

- Në kuadër të javës së tretë të programit publik në Festivalin e Arkitektures në Kosovë. (Drejtperdrejt në faqen facebook-ut të Festivalin e Arkitektures, ora 18:30)