03 Mars 2021

Shkalla vjetore e inflacionit në BE shënon rritje

Bruksel, 21 janar - Zyra e statistikave të Bashkimit Evropian (Eurostat) ka njoftuar se në muajin dhjetor çmimet e konsumit në bllokun evropian kanë shënuar një rritje prej 0,3 për qind krahasuar me dhjetorin e vitit 2019.

Eurostat njoftoi se shkalla vjetore e bllokut evropian me 27 vende anëtare u rrit nga 0,2 për qind në muajin nëntor të vitit 2020.

Kjo shifër ishte 1,6 për qind në të njëjtin muaj të vitit 2019.

Krahasuar me një muaj më parë, respektivisht me nëntorin e vitit 2020, inflacioni vjetor shënoi rënie në nëntë shtete anëtare, rritje në dhjetë shtete anëtare dhe mbeti i qëndrueshëm në tetë shtete anëtare.

Shkalla më e ulët e inflacionit është regjistruar në Greqi me minus 2,4 për qind, e ndjekur nga Sllovakia me minus 1,2 për qind dhe Irlanda me minus 1 për qind.

Vendi i BE-së që regjistroi shkallën më të lartë të inflacionit është Polonia me 3,4 për qind, e ndjekur nga Hungaria me 2,8 për qind dhe Çekia me 2,4 për qind.

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 Mars 2021 - Kolegji Ndërkombëtar i Biznesit në Mitrovicë inauguron projektin “Fuqizimi i autonomisë universitare dhe rritja e llogaridhënies e transparencës së universiteteve të Ballkanit Perëndimor”. (Selia e Kolegjit IBCM, ora 9:00)

- Mbahet seanca gjyqësore kundër të pandehurit Enis Ramadani për vepren penale 'Mbajtja në pronësi, kontroll ose posedim të paautorizuar të armëve'. (Gjykata Themelore në Ferizaj, ora 9:30)

- Avokati i Popullit, Naim Qelaj viziton ekspozitën për fëmijët e vrarë gjatë luftës “Na ishte një herë që kurrë mos qoftë”. (Biblioteka “Hivzi Sylejmani” në Prishtinë, lagjja Dardania, ora 10:00)

- Parlamenti i dytë rural shqiptar organizon konferencë për të diskutuar sfidat dhe veprimet konkrete për mirëqenien e banorëve të zonave rurale. (Platforma Zoom, ora 10:00)

- Pas rritjes së numrit të rasteve me COVID-19 në Gjilan, kryetari i Komunës, Lutfi Haziri, mban konferencë për media pas takimit të Komitetit për menaxhimin dhe parandalimin e përhapjes së COVID-19. (Zyra e krytarit Haziri, ora 10:30)

- Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit organizon ceremoninë e shpërndarjes së librave të botuar dhe të blerë me financimin e Departamentit të Kulturës në MKRS. (Biblioteka Kombëtare e Kosovës, ora 11:00)