23 Tetor 2018

Rritet deficiti tregtar, arrin në 276 milionë euro

Prishtinë, 24 shtator - Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar të dhënat lidhur me rrjedhat e eksportit dhe importit për muajin gusht 2018.

Të dhënat nga Tregtia e Jashtme në Kosovë tregojnë për një deficit tregtar më të lartë për 4.5% në muajin gusht 2018, në raport me periudhën e njëjtë të vitit 2017, gjegjësisht në vlerë prej 276,5 milionë Euro, krahasuar me deficitin prej 264,6 milionë Euro në vitin 2017. Eksporti mbulon importin me 9.9%.

Eksporti i mallrave në muajin gusht 2018 kishte vlerën 30,4 milionë Euro, ndërsa importi 307,0 milionë Euro, që është një rënie prej (-6.5%) për eksport dhe rritje prej 3.3% për import, duke krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit 2017.
 
Sipas të dhënave të grupeve kryesore të eksportit: 24.9% të eksporteve e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre; 17.4% e përbëjnë produktet minerale; 15.0% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 12.0% e përbëjnë plastika, goma dhe artikujt prej tyre; 9.7% e përbëjnë produktet bimore; 4.2% e përbëjnë makineritë, pajisjet mekanike dhe elektrike; 3.8% e përbëjnë artikujt e ndryshëm të prodhuar, etj.

Ndërsa, sipas të dhënave të grupeve kryesore për import: 17.1% e përbëjnë produktet minerale; 14.3% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 12.0% e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre; 10.6% e përbëjnë makineritë, pajisjet mekanike dhe elektrike; 6.7% e përbëjnë mjetet e transportit; 6.3% e përbëjnë produktet e industrisë kimike; 6.2% e përbëjnë plastika, goma dhe artikujt prej tyre; 4.8% e përbëjnë kafshët e gjalla, produktet me origjinë kafshe etj.

Eksportet e Kosovës në vendet e BE-së arritën në 10,5 milionë Euro, ose rreth 34.5% e eksporteve të përgjithshme, me një rritje prej 31.4%. Partnerët kryesorë për eksportin e mallrave në BE janë: Gjermania (7.2%), Sllovenia (5.5%), Britania e Madhe (4.7%), Holanda (3.6%) etj.

Kurse, importet e Kosovës nga vendet e BE-së ishin rreth 128,2 milionë Euro, ose 41.8% e importeve të përgjithshme, me një rritje prej 5.0%. Importet me pjesëmarrje më të lartë ishin nga: Gjermania (11.1%), Italia (6.5%), Rumania (4.1%), Greqia (3.3%), Polonia (3.2) etj.

Në muajin gusht 2018, eksportet e Kosovës me vendet CEFTA-s arritën në 15,4 milionë Euro, ose 50.6% të eksporteve të përgjithshme, me një rënie prej (-6.2%). Partnerë kryesorë për eksport nga vendet e CEFTA-s janë: Shqipëria (19.8%), Serbia (11.5%), Maqedonia (11.1%) dhe Mali i Zi (6.2%).
 
Ndërsa, importet nga vendet e CEFTA-s në muajin gusht 2018 arritën në 90,6 milionë Euro, ose 29.5% të importeve të përgjithshme, me një rritje prej 4.2%. Vendet me pjesëmarrje më të lartë për import ishin: Serbia (14.0%), Shqipëria (7.2%), Maqedonia (5.5%) dhe B&H (2.4%).

Eksportet e Kosovës me vendet e tjera të botës arritën në 4,5 milionë Euro, ose 14.9%. Si partnerë më të rëndësishëm nga këto vende për eksport vlen të përmendet Zvicra  me 9.6%.
 
Ndërsa, importet e Kosovës me vendet e tjera të botës arritën në 88,0 milionë Euro, ose 28.7%. Vendet me pjesëmarrje më të lartë për import në këtë grup ishin: Turqia (9.0%) dhe Kina (8.8%).


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 23 tetor 2018  - Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, pret në takim deputetin e Parlamentit të Gjermanisë, Peter Beyer. (Kabineti i Presidentit, ora 9:00 - vetëm pamje)

- Ministri i Mbrojtjes të Malit të Zi, Predrag Boshkoviç viziton Ministrinë për Forcën e Sigurisë të Kosovës. (Ministria për Forcën e Sigurisë të Kosovës në Prishtinë, ora 9:25)

- Misioni i OSBE-së organizon punëtori për gazetarët me titull mediat në gjykatore në Gjykatat Themelore. (Gjykata Themelore në Prizren, ora 9:30)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Punë të Brendshme, Siguri dhe Mbikëqyrjen e Forcës së Sigurisë së Kosovës në të cilën do të behët formimi i grupeve punuese për Projektligjin për Ministrinë e Mbrojtjes, Projektligjin për Forcën e Sigurisë së Kosovës dhe Projektligjin për Shërbimin në Forcën e Sigurisë së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 10:00)

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi pret në takim zëvendës-ndihmës sekretarin e shtetit amerikan, Matthew Palmer.  (Kabineti i Presidentit, ora 10:00 - vetëm pamje)

- Me rastin e vizitës së zotit Peter Beyer, deputet në Bundestag, në Kosovë, Ambasada Gjermane organizon një takim me gazetarë. (Ambasada Gjermane, ora 10:00)

- Policia e Kosovës organizon hapjen e  fushatës së titulluar “Dhuna nuk arsyetohet”.  (Sheshi ”Zahir Pajaziti”, ora 10:00)

 - Mbahet mbledhja e Komisionit për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë në të cilën do të behët shqyrtimi i propozimit për mbështetjen e punës së AKI-së. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 10, ora 10:00)

- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon panelin e diskutimit me temë “Performanca e sistemit gjyqësor dhe prokurorial sipas këndvështrimit dhe vlerësimit të qytetarëve". (Hotel Swiss Diamond, ora 10:30)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës pret në takim zëvendës ndihmës Sekretarin e Shtetit Amerikan, Matthew Palmer. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 10:45)

- Ministri për Forcën e Sigurisë të Kosovës, Rrustem Berisha dhe Ministri i Mbrojtjes të Malit të Zi, Predrag Boshkoviç mbajnë konferencë për media. (Ndërtesa e Ministrisë se FSK-së, ora 10:50)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë, Tregti, Industri dhe Zhvillim Rajonal në të cilën do të behët shqyrtimi i Propozim - vendimit të Qeverisë për kandidatet për kryesues të Bordit të ZRRE-së. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 11:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës mban konferencën për media në të cilën do të paraqiten rekomandimet e KDI-së, lidhur me të drejtat e punëtorëve në sektorin privat dhe rreziqet me të cilat përballen në vendin e punës. (Zyrat e KDI-së, ora 11:00)

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, pret në takim Ministrin e Mbrojtjes të Malit të Zi,  Predrag Bošković. (Kabineti i Presidentit, ora 11:20 - vetëm pamje)

- Drejtoria Rajonale e Policisë në Pejë mban onferencën për media e cila i dedikohet rastit të ndodhur në fshatin Studenicë të Komunës së Istogut, vizita e pelegrinëve serb. (Drejtoria Rajonale e Policisë - Pejë  ora 13:00)

- Qendra për Paqe dhe Tolerancë në përkrahje nga OSBE dhe në bashkëpunim me Komunën e Vitisë dhe me shkollat e mesme në këtë komunë organizon aktivitetin e pastrimit të Parkut të Qytetit në Viti. (Parku i Qytetit në Viti, ora 13:00)

 - Mbahet mbledhja e Komisionit për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit në të cilën do të behët shqyrtimi i kërkesave të Këshillit Gjyqësor të Kosovës dhe Këshillit Prokurorial të Kosovës lidhur me Projektligjin për Pagat dhe Zyrtarët Publik. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Lëvizja Vetëvendosje mban konferencë për media. (Zyrët qendrore të Vetëvendosjes, ora 14:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në mbledhjen e Qeverisë së Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 14:00)

- Mbahet ceremonia e diplomimit të gjeneratës së parë të Shkollës së Lartë Profesionale - Cacttus Education. (Hotel Sirius, ora 15:00)