04 Mars 2021

Rënia e çmimit të naftës, deri 50 miliardë dollarë më pak të hyra për Rusinë

Moskë, 28 prill - Sipas të përditshmes ruse “Kommersant”, viti 2020 pritet të jetë vit i vështirë për ekonominë ruse, e cila është shumë e varur nga eksporti i naftës dhe gazit, të cilat së bashku marrin pjesë me mbi 60% të të gjithë eksportit rus.
 
Industria ruse e naftës pritet të ketë rreth 18 miliardë dollarë të hyra më pak sesa parashikimet paraprake për vitin 2020.

Pos humbjeve që pritet t’i ketë industria ruse e naftës, humbjet për buxhetin e Rusisë, bazuar edhe në tarifën për eksploatimin e naftës, pritet të jenë rreth tri herë më të mëdha dhe pritet të shkojnë deri në 50 miliardë dollarë.

Kjo analizë është bërë duke u bazuar në çmimet e naftës të tremujorit të parë, çmime të cilat në tremujorin e dytë pritet të jenë edhe më të ulëta.

Nëse vazhdon trendi i rënies së çmimeve të naftës, eksploatimi i naftës ruse, e njohur si Ural, pritet të jetë ekonomikisht i padobishëm, pasi që fitimi neto duke i përjashtuar kostot operative, pritet të jetë minus 3 dollarë për fuçi. Dhe, nëse do të vazhdojë kështu, rafineritë ruse do të punojnë me humbje, çka do të qojë në ndërprerjen e prodhimit.

Kriza për industrinë ruse të naftës pritet të jetë edhe më e madhe, ku pos humbjeve nga eksporti pritet të ketë humbje edhe në tregun e brendshëm, si pasojë e rënies së madhe të kërkesës për karburante që ka ardhur nga pandemia COVID-19.

Kjo do të thellojë humbjet e industrisë Së naftës dhe do të ndikojë edhe në zvogëlimin e mëtejmë të të hyravet për buxhetin e Federatës së Rusisë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 4 Mars 2021

 - Guvernatori i BQK-së Femi Mehmeti takohet me përfaqësuesit e bankave. (Ndërtesa e BQK-së, ora 10:00 - mediat mund te marrin pamje)

- Oda e Mjekëve të Kosovës ndan mirënjohje për mjekët në pension dhe për institucionet shëndetësore që kanë kontribuar në luftën kundër Covid-19. (Amfiteatri i Telemjekësisë në QKUK, ora 10:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve shpall rezultatet përfundimtare të zgjedhjeve të parakohshme për Kuvendin e Republikës së Kosovës, të cilat u mbajtën më 14 shkurt 2021. (selia e KQZ-se, ora 11:00) 

- Me rastin e ndarjes nga jeta të Enver Krasniqi, Prokuror i Prokurorisë Speciale të Republikës së Kosovës, sistemi prokurorial organizon mbledhje komemorative. (Amfiteatri i ndërtesës të ish-Rilindjes, ora 11:00)

- Guvernatori i BQK-së Femi Mehmeti takohet me shoqatat e bizneseve. (Ndërtesa e BQK-së, ora 14:00 - mediat mund te marrin pamje)

- Dogana e Kosovës organizon konferencë për shtyp ku do të paraqiten rezultatet e doganës gjatë dy muajt e parë të vitit 2021 dhe luftimi i kontrabandës dhe informalitetit në muajt e fundit. (Drejtoria e doganës në lagjjen Emshir, ora 14:00)   

- Guvernatori i BQK-së Femi Mehmeti mban konferencë për media. (Ndërtesa e BQK-së, ora 15:00)