23 Tetor 2018

Nënshkruhet marrëveshja për promovimin e eksportit

Prishtinë, 17 shtator - Sot, Klubi i Prodhuesve te Kosovës ka nënshkruar një marrëveshje bashkëpunimi me EYE- Enhancing Youth Emloyment, për implementimin e projektit për ngritjen e kapaciteteve për eksportin e produkteve ‘Made in Kosova’ në tregjet jashtë vendit. Projekti EYE i Agjencisë  Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC) implementohet nga HELVETAS Swiss Intercooperation dhe MDA. 

Prioriteti kryesor i KPK-së është zhvillimi i qëndrueshëm ekonomik i Kosovës dhe përfshirja në tregjet ndërkombëtare si pjesë e këtij zhvillimi.

Kompanitë kosovare kanë kapacitete prodhuese dhe janë të gatshme të rrisin këto kapacitete edhe për tregjet jashtë vendit. Të dhënat tregojnë që kompanitë të cilat eksportojnë janë më konkurruese, më produktive si dhe janë më inovative krahasuar me kompanitë të cilat fokusohen vetëm në tregun e brendshëm.  

Kosova si një ndër ekonomitë më të hapura, eksportet e saj kanë filluar të zgjerohen në tregjet të cilat kanë potenciale të mëdha, e për këtë arsye është mese e nevojshme krijimi i lidhjeve të rëndësishme tregtare.

Me anë të këtij projekti të dy palët të cilat sot nënshkruan këtë marrëveshje bashkëpunimi dakordohen që në kuadër të fuqizimi të sektorit të prodhimit, është e rëndësishme edhe gjetja e tregjeve të reja për produktet ‘Made in Kosova’.

Astrit Panxha, drejtor ekzekutiv i Klubit të Prodhuesve të Kosovës, tha që “Roli i jonë është të ndihmojmë kompanitë kosovare dhe produktet ‘Made in Kosova’ të kenë qasje dhe të arrijnë sukses si në tregjet rajonale, po ashtu edhe në ato globale.

KPK në vazhdimësi ka punuar për fuqizimin e sektorit të prodhimit, dhe tanimë është në fazën e krijimit të një programi i cili do të mundësonte ndihmë dhe mbështetje direkte për kompanitë të cilat dëshirojnë të eksportojnë në tregjet e Amerikës Veriore dhe BE, vendet e CEFTA-së duke përfshirë edhe regjionin e Turqisë, si dhe tregjet  Lindjes së Mesme dhe Afrikës Veriore”.

KPK në kuadër të këtij programi do të ofrojë këto shërbime për kompanitë prodhuese, si Hulumtime të tregjeve për eksporte, strategji për eksportet, zhvillim të brendit, strategji për shitje dhe marketing, përfshirja në panaire të ndryshme, si dhe përgatitjen e dokumenteve të nevojshme strategjike. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 23 tetor 2018  - Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, pret në takim deputetin e Parlamentit të Gjermanisë, Peter Beyer. (Kabineti i Presidentit, ora 9:00 - vetëm pamje)

- Ministri i Mbrojtjes të Malit të Zi, Predrag Boshkoviç viziton Ministrinë për Forcën e Sigurisë të Kosovës. (Ministria për Forcën e Sigurisë të Kosovës në Prishtinë, ora 9:25)

- Misioni i OSBE-së organizon punëtori për gazetarët me titull mediat në gjykatore në Gjykatat Themelore. (Gjykata Themelore në Prizren, ora 9:30)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Punë të Brendshme, Siguri dhe Mbikëqyrjen e Forcës së Sigurisë së Kosovës në të cilën do të behët formimi i grupeve punuese për Projektligjin për Ministrinë e Mbrojtjes, Projektligjin për Forcën e Sigurisë së Kosovës dhe Projektligjin për Shërbimin në Forcën e Sigurisë së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 10:00)

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi pret në takim zëvendës-ndihmës sekretarin e shtetit amerikan, Matthew Palmer.  (Kabineti i Presidentit, ora 10:00 - vetëm pamje)

- Me rastin e vizitës së zotit Peter Beyer, deputet në Bundestag, në Kosovë, Ambasada Gjermane organizon një takim me gazetarë. (Ambasada Gjermane, ora 10:00)

- Policia e Kosovës organizon hapjen e  fushatës së titulluar “Dhuna nuk arsyetohet”.  (Sheshi ”Zahir Pajaziti”, ora 10:00)

 - Mbahet mbledhja e Komisionit për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë në të cilën do të behët shqyrtimi i propozimit për mbështetjen e punës së AKI-së. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 10, ora 10:00)

- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon panelin e diskutimit me temë “Performanca e sistemit gjyqësor dhe prokurorial sipas këndvështrimit dhe vlerësimit të qytetarëve". (Hotel Swiss Diamond, ora 10:30)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës pret në takim zëvendës ndihmës Sekretarin e Shtetit Amerikan, Matthew Palmer. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 10:45)

- Ministri për Forcën e Sigurisë të Kosovës, Rrustem Berisha dhe Ministri i Mbrojtjes të Malit të Zi, Predrag Boshkoviç mbajnë konferencë për media. (Ndërtesa e Ministrisë se FSK-së, ora 10:50)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë, Tregti, Industri dhe Zhvillim Rajonal në të cilën do të behët shqyrtimi i Propozim - vendimit të Qeverisë për kandidatet për kryesues të Bordit të ZRRE-së. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 11:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës mban konferencën për media në të cilën do të paraqiten rekomandimet e KDI-së, lidhur me të drejtat e punëtorëve në sektorin privat dhe rreziqet me të cilat përballen në vendin e punës. (Zyrat e KDI-së, ora 11:00)

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, pret në takim Ministrin e Mbrojtjes të Malit të Zi,  Predrag Bošković. (Kabineti i Presidentit, ora 11:20 - vetëm pamje)

- Drejtoria Rajonale e Policisë në Pejë mban onferencën për media e cila i dedikohet rastit të ndodhur në fshatin Studenicë të Komunës së Istogut, vizita e pelegrinëve serb. (Drejtoria Rajonale e Policisë - Pejë  ora 13:00)

- Qendra për Paqe dhe Tolerancë në përkrahje nga OSBE dhe në bashkëpunim me Komunën e Vitisë dhe me shkollat e mesme në këtë komunë organizon aktivitetin e pastrimit të Parkut të Qytetit në Viti. (Parku i Qytetit në Viti, ora 13:00)

 - Mbahet mbledhja e Komisionit për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit në të cilën do të behët shqyrtimi i kërkesave të Këshillit Gjyqësor të Kosovës dhe Këshillit Prokurorial të Kosovës lidhur me Projektligjin për Pagat dhe Zyrtarët Publik. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Lëvizja Vetëvendosje mban konferencë për media. (Zyrët qendrore të Vetëvendosjes, ora 14:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në mbledhjen e Qeverisë së Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 14:00)

- Mbahet ceremonia e diplomimit të gjeneratës së parë të Shkollës së Lartë Profesionale - Cacttus Education. (Hotel Sirius, ora 15:00)