18 Shkurt 2018

Kërkohet reduktimi i boshllëkut të shkathtësive në tregun e punës

Prishtinë, 11 tetor - Ndërlidhja më e mirë e sektorit të arsimit me sektorin privat duhet të jetë prioritet kryesor gjatë hartimit të reformave në sektorin e arsimit në vend, me qëllim që të reduktohet boshllëku i shkathtësive në tregun e punës në Kosovë.

Kështu u tha sot në tryezën e organizuar nga Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë në bashkëpunim me projektin e Rritjes së Punësimit të të Rinjëve, ku edhe u prezantuan të gjeturat kryesore të një hulumtimi në këtë temë.

Arian Zeka, Drejtor Ekzekutiv i Odës Amerikane vlerësoi se gjetja e kuadrove të kualifikuara për profile të caktuara është identifikuar si një problem serioz për shumë kompani në sektorin privat, gjë që drejtpërdrejt ndikon në konkurrueshmërinë e tyre.

Kjo edhe ka nxitur nevojën e kryerjes së një hulumtimi të tillë, me qëllim të identifikimit të atyre shkathtësive të cilat më së shumti nevojiten në sektor privat, dhe të përpilohen rekomandime që mund të ndihmojnë në përmirësimin e dialogut mes institucioneve arsimore dhe kompanive private.

Patrick Etienne, Drejtor i Agjencisë Zvicrane për Zhvillim dhe Bashkëpunim në Kosovë, shprehu kënaqësinë e tij me hulumtimin e realizuar, duke konsideruar të gjeturat si shumë të rëndësishme dhe si indikatorë të rëndësishëm për eliminimin e problemeve me të cilat përballet sektori privat në aspektin e fuqisë punëtore.

Ai kërkoi nga ministritë përkatëse të marrin në konsideratë të gjeturat e hulumtimit dhe që të promovojnë trajnimet profesionale në mesin e të rinjve, në vend të drejtimeve akademike, për të cilat mund të mos ketë kërkesa në tregun e punës.
 
Në prezantimin e raportit, Visar Hapçiu, Menaxher i Politikave në Odën Amerikane, sqaroi se hulumtimi ka përfshirë një anketë me 200 kompani në shtatë rajone të Kosovës, me fokus në tre sektorë të ekonomisë, gjegjësisht sektorin e prodhimit, tregtisë dhe shërbimeve.

Sipas këtij studimi, boshllëku më i madh i shkathtësive është paraqitur në sektorët e prodhimit dhe shërbimeve, veçanërisht në profile teknike që zakonisht mësohen në shkolla të arsimit dhe aftësimit profesional.

Për më shumë, studimi vë në pah edhe mungesën e komunikimit të vazhdueshëm mes sektorit arsimor dhe atij privat, gjë që ka krijuar një situatë ku kurrikulat e institucioneve arsimore nuk janë në përputhje me kërkesat e kompanive për fuqi të kualifikuar punëtore.
 
Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Shyqiri Bytyqi, tha se këto të gjetura do t’i hyjnë në punë ministrisë që ai drejton në hartimin e planeve apo reformave për sektorin e arsimit.

Ai sqaroi se arsimi profesional do të jetë prioritet kryesor i ministries gjatë viteve në vijim, meqenëse është identifikuar si pike kryesore e intervenimit për të krijuar kuadro sipas nevojave të sektorit privat.

Bytyqi poashtu përmendi edhe disa nga sfidat kryesore me të cilat shkollat profesionale ballafaqohen, duke përfshirë këtu edhe vështirësitë financiare, si dhe u bëri thirrje bizneseve për bashkëpunim dhe komunikim më të shpeshtë me këto institucione.
 
Skender Reçica, Ministër i Punës dhe Mirëqenies Sociale, prezantoi planet e ministrisë në këtë fushë, duke potencuar se synimi kryesor i tyre është që falë përgatitjes më të mirë profesionale dhe rritjes së mundësisë së punësimit, në Kosovë të ketë sa më pak familje në asistencë sociale.

Reçica u zotua se në ministri do të krijohen grupe të punës për të analizuar të gjeturat e studimit dhe të shihet se si mund të përdoren ato për hartimin e politikave cilësore për aftësim profesional.

Ai poashtu përmendi edhe punën e qendrave të aftësimit profesional që funksionojnë në kuadër të Agjencisë së Punësimit, duke theksuar potencialin që ato kanë në përgatitjen e fuqisë punëtore. 
 
Konferenca vazhdoi me diskutime të mëtejme mes bizneseve, insitucioneve arsimore dhe organizatave të ndryshme vendore dhe ndërkombëtare, ku dakordimi kryesor ishte se reforma e sistemit arsimor duke u bazuar në nevojat e sektorit privat është tejet e rëndësishme për zhvillimin ekonomik afatgjatë në Kosovë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 Shkurt 2018 - Kryeministri Ramush Haradinaj pret në takim një delegacion nga Ministria e Jashtme e Japonisë. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 8:30 - vetëm pamje)

- Ministri i Punëve të Jashtme i Republikës së Kosovës, Behgjet Pacolli takohet me Delegacionin nga Marshal Islands. (Swiss Diamond Hotel, ora 9:00)

- Ministri i Punëve të Jashtme i Republikës së Kosovës, Behgjet Pacolli takohet me Delegacionin Shtetëror Japonez. (Swiss Diamond Hotel, ora 9:30)

- Ministri i Punëve të Jashtme i Republikës së Kosovës, Behgjet Pacolli dhe zëvendësministri parlamentar i Punëve të Jashtme të Japonisë, Manabu Horii do të nënshkruajnë marrëveshje të bashkëpunimit ndërmjet dy shteteve. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P32, ora 10:00)

- Mbahet konferenca Ndërkombëtare e Pan Europa-Kosova "Një dekat e Pavarësisë - Rruga evropiane e Kosovës. (Hotel Garden, ora 10:00)

- Ndihmës Sekretari i Mbrojtjes për Çështje të Sigurisë Ndërkombëtare, Robert Karem, takohet me Kryetarin e Kuvendit të Republikës së Kosovës, Kadri Veseli. (Zyra e Kryetarit Veseli, ora 10:20 - vetëm pamje)

- Ministri i Punëve të Jashtme i Republikës së Kosovës, Behgjet Pacolli takohet me delegacionin nga Bangladeshi. (Swiss Diamond Hotel, ora 10:30)

- Ndihmës Sekretari i Mbrojtjes për Çështje të Sigurisë Ndërkombëtare, Robert Karem, takohet me Kryeministrin e Republikës së Kosovës, Ramush Haradinaj, dhe Zëvendëskryeministrin Jevtiq. (Zyra e Kryeministrit, ora 11:15 - vetëm pamje)

- Ministri i Punëve të Jashtme i Republikës së Kosovës, Behgjet Pacolli takohet me Ish kryeministrin e Turqisë SH.T.Z Ahmet Davutoglu. (Swiss Diamond Hotel, ora 11:30)

 - Mbahet seanca solemne e Kuvendit të Republikës së Kosovës për 10 -Vjetorin e shpalljes së Pavarësisë së Kosovës(Kuvendi i Kosovës, ora 12:00)

- Ansambli i Forcave Ajrore të SHBA-ve për Evropë do të interpretojë në Prizren me rastin e festimeve të Dhjetëvjetorit të Pavarësisë së Kosovës. (Sheshi Shadërvan në Prizren, ora 12:00)

- Zhvillohet Parada e Forcës së Sigurisë së Kosovës dhe e Policisë së Kosovës. (Bulevardi “Zahir Pajaziti”, ora 13:00)

- Mbahet koktej me rastin e Promovimit të Librit të nënshkruesve të Pavarsisë dhe të GJND-së. ( Ministria e Puneve të Jashtme, ora 14:00)

- Ndihmës Sekretari i Mbrojtjes për Çështje të Sigurisë Ndërkombëtare, Robert Karem, takohet me Presidentin e Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi. (Hoteli Emerald, ora 14:15 - vetëm pamje)

- Mbahet programi i pritjes shtetërore nga Presidenti i Republikes se Kosoves, Hashim Thaci. (Hoteli Emerald, ora 15:00)

- Ndihmës Sekretari i Mbrojtjes për Çështje të Sigurisë Ndërkombëtare, Robert Karem do të mbajë fjalim në emër të Qeverisë së SHBA-ve në Pritjen Shtetërore. (Hoteli Emerald, ora 15:00)

- Kuvendi i Kosovës mban seancën e jashtëzakonshme për shqyrtimin e Projektligjit për ratifikimin e Marrëveshjes për Kufirin Shtetëror në mes të Republikës së Kosovës dhe Malit të Zi. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 18:00)

- Ansambli i Forcave Ajrore të SHBA-ve për Evropë do të interpretojë në Pejë me rastin e festimeve të Dhjetëvjetorit të Pavarësisë së Kosovës. (Kinemanë “Jusuf Gërvalla” në Pejë, ora 19:00)