18 Janar 2021

Indeksi i çmimeve të prodhimit në Kosovë u ngrit për 1.3% për qind

Prishtinë, 7 dhjetor - Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar Indeksin e Çmimeve të Prodhimit (IÇP) për tremujorin e tretë (TM3) 2020.

Indeksi i tërësishëm i çmimeve të prodhimit në Kosovë u ngrit për 1.3% në TM3 2020, krahasuar me TM2 2020.

Ngritje më të mëdha sipas degëve të veprimtarive ekonomike vërehen te: nxjerrja e xehes së metalit (44.4%); energjia elektrike, gazi, avulli dhe furnizimi me ajër të kondicionuar (2.6%); prodhimi i lëkurës dhe produkteve prej saj (1.8%); prodhimi i pijeve (0.8%); prodhimi i produkteve të fabrikuara metalike, përveç makinerisë dhe pajisjeve (0.6%); prodhimi i mjeteve motorike (të transportit), rimorkiove dhe gjysmërimorkiove (0.5%); prodhimi i produkteve minerale jometalike (0.4%); përpunimi i produkteve ushqimore (0.4%); dhe prodhimi i drurit dhe i produkteve të drurit dhe të tapës, përveç mobiljeve: prodhimi i artikujve nga kashta dhe materialeve të gërshetuara – thurëse (0.1%).

Ngritja u neutralizua me renien e çmimeve te: prodhimi produkteve të gomës dhe të plastikës (-1.0%); prodhimi produkteve kimike (-0.5%); xeheroret dhe guroret e tjera (-0.3%); prodhimi i letrës dhe produkteve prej saj (-0.1%); dhe prodhimi i mobiljeve (-0.1%).  

Ndërkaq, krahasuar TM3 2020 me TM3 2019, çmimet e prodhimit pësuan rënie në një mesatare prej (-0.8%).

Rënie më të mëdha sipas degëve të veprimtarive ekonomike vërehen te: prodhimi i produkteve minerale jometalike (-5.0%); prodhimi i metaleve (-4.9%); prodhimi i makinerisë dhe i pajisjeve p.k.t (-4.6%); prodhimi i mobiljeve (-4.4%); prodhimi i produkteve të gomës dhe të plastikës (-2.7%); prodhimi i pijeve (-2.5%); prodhimi i letrës dhe i produkteve prej saj (-0.5%); energjia elektrike, gazi, avulli dhe furnizimi me ajër të kondicionuar (-0.5%); dhe përpunimi i produkteve ushqimore (-0.5%).

Rënia u neutralizua nga ngritja e çmimeve te: prodhimi i mjeteve motorike (të transportit), rimorkiove dhe gjysmërimorkiove (12.9%); prodhimi i lëkurës dhe produkteve prej saj (8.5%); prodhimi i drurit dhe i produkteve të drurit dhe të tapës, përveç mobiljeve: prodhimi i artikujve nga kashta dhe materialeve të gërshetuara – thurëse (4.2%); nxjerrja e xehes së metalit (3.9%); prodhimi produkteve kimike (3.0%); prodhimi i produkteve të fabrikuara metalike, përveç makinerisë dhe pajisjeve (2.2%); prodhimi i pajisjeve elektrike (1.5%); dhe xeheroret dhe guroret e tjera (0.6%).
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 Dhjetor 2020 - Ministria e Punëve të Brendshme bën përurimin e aneks-objektit të Agjencisë së Kosovës për Forenzikë. (Objekti i Agjencisë, që gjendet afër ish-fabrikës së amortizatorëve, ora 9:30)

- Mbahet seanca gjyqesore ndaj te pandehures Mimoza Pajaziti. (Gjykata Themelore në Ferizaj, Salla nr.II, ora 9:30)

- Me rastin e fillimit të gjysëmvjetorit të dytë të vitit shkollor kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka dhe drejtoresha e Drejtorisë Komunale të Arsimit, Xhemile Thaçi Vezgishi, do të vizitojnë shkollën fillore "Lekë Dukagjini" dhe Gjimnazin "Remzi Ademaj", ora 10:00. (Nisja e organizuar nga Shtëpia e Bardhë, ora 9:40)

- Këshilli Prokurorial i Kosovës mban takimin e 193-të në të cilin pritet të votohet për Kryesuesin dhe Zëvendëskryesuesin e ri të Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Online, ora 10:00)

- Mbahet seanca gjyqesore ndaj te pandehurit Emin Stublla për vrasje në tentativë. (Gjykata Themelore në Ferizaj, Salla nr.II, ora 10:00)

- Ministri në detyrë i Drejtësisë, Selim Selimi do të mbajë konferencë për media. (Holli i Ministrisë së Drejtësisë, ora 11:00)

- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi do të ndajë çmimin vjetor “Anton Çetta”. (Ambientet e Bibliotekës Kombëtare të Kosovës, ora 11:00)

- Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës, prezenton Programin Zgjedhor 2021-2025. (Biblioteka Kombëtare, ora 15:00)