22 Shkurt 2019

IFC dhe Komisioni Evropian ndihmojnë Kosovën që të rrisë investimet

Prishtinë, 20 nëntor - IFC, anëtare e Grupit të Bankës Botërore, ka nënshkruar një Marrëveshje me Ministrinë e Tregtisë dhe Industrisë për të ndihmuar në rritje të investimeve të huaja direkte, duke përafruar më shumë politikat e saj të investimeve me praktikat më të mira ndërkombëtare, si dhe duke përmirësuar shërbimet e saj ndaj investitorëve.

Kjo është në përputhje me zotimet e bëra nga Kosova për zhvillimin e zonës ekonomike rajonale. 

Liderët e Ballkanit Perëndimor janë pajtuar, më 2017, që të krijojnë një Zonë Ekonomike Rajonale (ZER) për të mundësuar lëvizjen e lirë të mallrave, shërbimeve, investimeve dhe punëtorëve profesionalë. IFC, me kontributin financiar nga Komisioni Evropian, do të mbështesë Kosovën në implementimin e reformave kryesore të lidhura me politikat e investimeve të domosdoshme për ZER-në.

Projekti do të adresojë të gjitha fazat e ciklit jetësor të një investimi, që nga përmirësimi i procedurave për hyrjen dhe kryerjen e investimeve, si dhe përforcimi i politikave për mbajtjen e investimeve, deri tek avancimi i punës në promovim dhe tërheqje të investimeve.

“Numri i investitorëve të gatshëm për të hyrë në tregun e Kosovës është në rritje," tha Endrit Shala, Ministër i Tregtisë. “Me këtë projekt, duam të përmirësojmë klimën e investimeve për biznese, të përafrojmë politikat tona të investimeve me standardet e BE-së, si dhe të shërbejmë investitorët në mënyrë më efikase.”

Marrëveshja është pjesë e Projektit të IFC-së për Politikat dhe Promovimin e Investimeve në Rajonin e Ballkanit Perëndimor, i cili synon të shtyjë reformat e përqendruara në klimën e investimeve, për të hapur treg të ri rajonal për investime në Ballkanin Perëndimor.

“Ndërlidhja e ekonomive të rajonit me tregjet globale përmes tregtisë, transportit dhe investimeve do të ndihmojë në shtytjen e investimeve të huaja dhe rajonale, si dhe të krijojë vende të reja pune”, tha Thomas Lubeck, Menaxher Rajonal i IFC-ë për Evropën Qendrore dhe Juglindore.

“Puna jonë me Ministrinë është pjesë e një programi më të gjerë të Grupit të Bankës Botërore, të fokusuar në reformat e klimës së investimeve dhe konkurrencës në rajon.’

“Projekti do të kontribuojë në implementimin e rekomandimeve në lidhje me politikat e investimeve nga Raporti i KE-së për Vendin më 2018,” tha Riccardo Serri, Zëvendës Shef i Zyrës së Bashkimit Evropian / Përfaqësuesit Special të Bashkimit Evropian në Kosovë.

“Projekti do të mbështesë gjithashtu përpjekjet e Kosovës që të zbatojë Planin Shumëvjeçar të Veprimit për themelimin e Zonës Ekonomike Rajonale të miratuar në Samitin e Ballkanit Perëndimor 6 në Trieshte më 2017.”

Komisioni Evropian ka kontribuar me 2.5 milionë euro në Projektin e gjerë Rajonal të Politikave dhe Promovimit të Investimeve, i cili do të implementohet deri në qershor të vitit 2020. Projekti do të implementohet në partneritet me Këshillin e Bashkëpunimit Rajonal.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 shkurt 2019  - Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport në Qeverinë e Republikës së Kosovës, Rexhep Hoti do të​ takohet me Kryetarin e Federatës së Shahut, Nysret Avdiu (Objekti i Kryeministrisë, kati VIII, zyra 806, ora 8:30)

-  Kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, Berat Rukiqi, Shefi i Ambasadës Japoneze në Kosovë, Mitsunori Ogasawara dhe Drejtori gjeneral i kompanisë Jetro Vjenë, Satoshi ABE vizitojnë kompaninë Gjirafa. (Kompania Gjirafa, Dragodan, ora 9:30)

- Let’s Do It do të mbajë konferencën “Efiçienca e energjisë dhe Ruajtja e ujit”, në bashkëpunim me Oden e Gjelbër Ekonomike te Amerikës. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Koordinatori  Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport në Qeverinë e Republikës së Kosovës Rexhep Hoti do të mbajë takim me drejtorët e shkollave të komunitetit boshnjak në Komunën e Prizrenit ku do të prezantohet Programi Nacional për Rininë. (Drejtoria Komunale e Arsimit, Prizren, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike në të cilën do të shqyrtohet raporti i auditimit për pasqyrat vjetore financiare të ZKM-së, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 302, ora 10:00)

- Ministrja e Integrimit Evropian, Dhurata Hoxha, mban konferencë për media. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:00)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Gashi i shoqëruar nga kryetari i Komunës se Rahovecit, Smajl Latifi do të vizitojë Palestrën e Sportit, ku do të shohë punimet e realizuara deri më tani në këtë objekt sportiv, projekt kapital në të cilin MKRS-ja ka investuar. (Komuna e Rahovecit, ora 11:00)

- Mbahet debati publik me temën 'Transparenca e punës së komunës së Graçanicës'. (Qendra Mediale në Çagllavicë, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e komisionit për Bujqësi, Pylltari, Zhvillim Rural, Mjedis e Planifikim Hapësinor në të cilën do të shqyrtohet projektligjit për pijet e forta alkoolike, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 11:00)

- Ambasada Norvegjeze në Prishtinë, IPKO Foundation dhe RIT Kosova organizojn ngjarjen për projektin KosLift i cili ka për qëllim të mbështesë deri në 1000 student të Universitetit të Prishtinës dhe RIT Kosovë si dhe 60 biznese kosovare në sektorët e energjisë, TIK-ut dhe prodhimit në ngritjen e aftësive të nevojshme dhe kapaciteteve për të rritur konkurrueshmërinë e tyre në sektorin e biznesit në Kosovë dhe rajon. (Residenca Norvegjeze në Fshatin Ndërkombëtar, ora 12:00)

- Lëvizja Vetëvendosje mban konferencë për media. (Zyret qendrore të Vetëvendosjes, ora 13:00)

- Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport në Qeverinë e Republikës së Kosovës Rexhep Hoti i shoqëruar nga Drejtori Komunal i Arsimit, Agim Blakçori do të vizitojë shkollat “Ibrahim Rugova”, “Naim Frashëri”, dhe “Aleksandër Xhuvani”, në Podujevë për të përcjellë mbarëvajtjen e garës. (Podujevë, ora 13:30)

- Kryeministri Ramush Haradinaj vizitë pune në Komunën e Mamushës. (Fshati Mamushë, ora 14:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj viziton disa sera në Komunën e Mamushës. (Fshati Mamushë, ora 14:40)

 - Kryeministri Ramush Haradinaj vizitë pune kompanisë “Liri” në Prizren. (Prizren, ora 17:00)