15 Shkurt 2019

Abuzimi me çmime dhe mos reagimi i shtetit po e vështirësojnë të bërit biznes

Prishtinë, 26 shtator - Ankesat e shumta të pranuara nga Oda e Afarizmit të Kosovës (OAK) në lidhje me ndryshimin e çmimeve është një ndër arsyet kryesore për organizimin e takimit të përbashkët me Autoritetin Kosovar të Konkurrencës (AKK) dhe bizneset.

Në bazë të gjendjes të cilën po e shohim çdo ditë në teren, Kosova ka një klimë shumë të pafavorshme të të bërit biznes, ku ndër problemet kryesore janë mungesa e ofertave nga shteti për bizneset dhe mos harmonizimi i ligjeve tha ndër të tjera kryetari i Odës së Afarizmit të Kosovës Skënder Krasniqi në fjalimin përshëndetës për të pranishmit.

Kryetari i AKK Valon Prestreshi falënderoi OAK-në për këtë organizim, i cili ju mundëson të marrin inpute drejtpërdrejt nga bizneset. Prestreshi përveç që informoi më detajisht për shtyllat kryesore të këtij Autoriteti e që janë kartelet, përqëndrimi dhe abuzimi me pozitën dominuese, ai shtoi që AKK nuk është organ politik-bërës por është organ ekzekutiv.

Kryetari i Shoqatës së Operatorëve Kabllor Elhami Haziri shtoi që problemet e sektorit kabllor janë të vazhdueshme dhe kryesisht kanë të bëjnë me abuzim të pozitës dominuese, prishjen e tregut dhe uljen e çmimeve. Ai gjithashtu shtoi që falë Odës së Afarizmit të Kosovës, ky është hapi i parë i ndërmarrë për adresim të problemeve me të cilat po përballen.

Gjatë këtij takimi bizneset kishin mundësinë të parashtrojnë pyetjet dhe kërkesat e tyre që kanë të bëjnë me kompetencat e këtij Autoriteti, e për të cilat morën përgjigje drejtpërdrejt nga kryetari Valon Prestreshi dhe zëvendëskryetari Ahmet Krasniqi.

Konkurrenca e drejtpërdrejtë nga shteti përmes dhurimit të librave pa pagesë për nxënësit e shkollave fillore, po na obligon me shit vetëm fletore dhe lapsa tha Mensur Bytyçi, pronar i Librarisë Pena. Ai kërkoi që shpërndarja e librave të bëhet sipas nevojës dhe përmes librarive ashtu siç është e organizuar edhe në Shqipëri, sepse përqëndrimi në vetëm tre (3) librari po i dëmton bizneset tjera të kësaj fushe.

Ndërsa Vedat Morina përfaqësues i Orange Net përveç identifikimit të problemeve të sektorit te operatoreve kabllor e që kanë të bëjnë kryesisht me konkurrencën jolojale dhe operimin me çmim nën kosto të prodhimit, kërkoi që shteti të mos i sheh vetëm si vjelës të tatimit, por edhe si mbështetës pasiqë ata kontribuojnë në gjenerimin e vendeve të reja të punës.

Problemet e sektorit të bukëpjekësve u theksuan nga Cenë Gjuraj, i cili shtoi që edhe pse ka rritje të çmimit të miellit dhe përbërësve të tjerë, çmimi i bukës prap mbetet i njejtë. Ai kërkoi që të vendoset çmimi tavan dhe dysheme në mënyrë mënyrë që të kufizohet hapësira e lëvizjes së çmimeve dhe njëkohësisht të vendosen standardet e sasisë dhe cilësisë së bukës.

Për problemin e librarive Krasniqi shtoi që deri para dy (2) viteve ndihma shtetërore ka qenë degë e veçantë e AKK, mirëpo tani është pjesë e Ministrisë së Financave dhe se ky Autoritet i rregullon çështjet që kanë të bëjnë me mbrojtjen e konsumatorëve dhe bizneset private, ndërsa tek shteti vetëm japin opinionet ose vërejtjet.

Prestreshi theksoi që AKK do të angazhohet në analizimin e problemeve të sektorit të operatorëve kabllor dhe atij të bukëpjekësve, në mënyrë që të identifikojnë se a është ndonë biznes që ka pozitë dominuese dhe a është duke abuzuzar me këtë pozitë. Në rast të prezencës së abuzimit me pozitën dominuese AKK do të ndërmarr hapat të cilët janë në përgjegjësi të këtij Autoriteti.

Në fund të këtij takimi kryetari i OAK-së Skënder Krasniqi falënderoi të pranishmit për pjesëmarrjen dhe shtoi që për të gjitha pyetjet e parashturara shpresojnë se do të marrin përgjigje më të detajuara nga Autoriteti Kosovar i Konkurencës gjatë ditëve në vijim me shkrim. Ai gjithashtu shtoi që kjo është vetëm një nga hapat e ndërmarrë nga Oda për të adresuar problemet e bizeseve dhe në rast të mos arritjes së përmirësimit të klimës së të bërit biznes, atëherë do të ndërmerren edhe veprime të tjera.

Kalendari

Ngjarjet e datës 15 shkurt 2019 - Përfaqësues të Zyrës së Koordinatorit Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport së bashku me Zëvendësministrin e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë Azem Guri, do të mbajnë takim me drejtorët e shkollave të Komunës së Hanit të Elezit ku do të prezantohet Programi Nacional për Rininë. (DKA, Hani i Elezit, ora 9:00)

- Me rastin e shënimit te 49-të vjetorit të themelimit të Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” mbahet konferenca e rektorëve të universiteteve publike shqiptare. (Hotel Swis Diamand, ora 9:30)

- Kryetarit i Komunës, Lutfi Haziri, mban konferencë të jashtëzakonshme për media. (Zyra e krytarit Haziri, ora 9:45)
 
- Ministrisë së Shëndetësisë, Uran Ismaili raporton para Komisionit për Shëndetësi, Punë dhe Mirëqenie Sociale lidhur me Licencimin e institucioneve private shëndetësore. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 10:00)

- Kryeparlamentari Kadri Veseli pret në takim bashkëkryesuesit e delegacionit shtetëror për dialog, Fatmir Limajn dhe Shpend Ahmetin. (Kabineti i Kryeparlamentarit, ora 10:00)

- Koordinatori  Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport në Qeverinë e Kosovës, Rexhep Hoti do të mbajë takim me drejtorët e shkollave të Komunës së Prizren ku do të prezantohet Programi Nacional për Rininë. (Shkolla “Abdyl Frashëri”, Prizren, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike në të cilën do të behët shqyrtimi i Raportit të Auditimit për Menaxhimin Financiar dhe Kontrollet e Borxheve Publike për periudhën 2009-2017. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 302, ora 10:00)

- Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim përmes Projektit për Siguri në Kosovë dhe me mbështetjen e Ambasadës Mbretërore Norvegjeze në Kosovë, do të lansojnë projektin "Lufta kundër Krimit Kibernetik në Kosovë". (Rezidenca e ambasadorit norvegjez në fshatin ndërkombëtar, ora 10:30)

- Përfaqësues të Zyrës së Koordinatorit Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport së bashku me Zëvendësministrin e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë Azem Guri, mbajnë takim me drejtorët e shkollave të Komunës së Kaçanikut  ku do të prezantohet Programi Nacional për Rininë.(DKA, Kaçanik, ora 10:30)

- Ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Fatmir Matoshi do të vizitojë Gjilanin, ku do të pritet në takim nga kryetari i komunës, Lutfi Haziri, me të cilin do të bisedojnë për realizimin e projekteve të përbashkëta në fushën e mjedisit. (Zyra e Kryetarit të Komunës së Gjilanit, ora 10:30)

- Lidhja Demokratike e Kosovës mban konferencë për medie. (Selia qendrore të LDK-së, Kompleksi Qafa, ora 11:00)

- Lëvizja Vetëvendosje! mban koferencë për media. (Zyrët e Vetëvendosjes, ora 11:00)

- Komuna e Gjilanit në bashkëpunim me MMPH-në mbjell njëmbëdhjetë drunjë dekorativ për nder të njëmbëdhjetë vjetorit të Pavarësisë së Kosovës. (Shkolla Fillore “Abaz Ajeti” në Gjilan, ora 11:00)

- Drejtoria e Shërbimeve Shëndetësore e Policisë së Kosovës në bashkëpunim me Qendrën e Kosovës për Transfuzionin e Gjakut mbajnë fushatën për dhurimin vullnetar te gjakut. (Kampi Vrella, tek pjesëtarët e Njësive Speciale të PK-së, ora 11:00)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Gashi do të ndajë Çmimin për vepër jetësore “Azem Shkreli” si dhe çmimet tjera vjetore në letërsi. (Kabineti i ministrit. ora 11:00)

- Komuna e Gjilanit organizon program nga fëmijët e shkollës fillore “Thimi Mitko” në Gjilan për shënimin e njëmbëdhjetë vjetorit të Pavarësisë së Kosovës. (Përballë Teatrit të Qytetit të Gjilanit, ora 11:30)

- Mbahet manifestimi qendror për 49-vjetorin e themelimit të Universiteti i Prishtinës. (Biblioteka Qendrore Universitare, ora 12:00)

- Kryetari i Komunes se Gjilanit, Lutfi Haziri dhe Ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Fatmir Matoshi do të inspektojnë vazhdimin e punimeve në lumin “Mirusha” në Gjilan. (Pjesa në Dardania 2, ora 12:00)

- Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport në Qeverinë e Kosovës Rexhep Hoti do të mbajë takim me drejtorët e shkollave të Komunës së Ferizajit ku do të prezantohet Programi Nacional për Rininë. (DKA, Ferizaj, ora 13:00)

- Përfaqësues të Zyrës së Koordinatorit Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport së bashku me Zëvendësministren e Kulturës, Rinisë dhe Sportit znj. Leonora Morina-Bunjaku do të mbajnë takim me drejtorët e shkollave të Komunës së Gjilanit ku do të prezantohet Programi Nacional për Rininë. (DKA, Gjilan, ora 13:00)

- Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Shyqiri Bytyqi, do të presë në takim ministren e Arsimit, Sportit dhe Rinisë të Shqipërisë, Besa Shahini. (Kabineti i Ministrit, ora 14:00)

- Policia e Kosovës mban konferencën e jashtëzakonshme për media, e cila i dedikohet një rasti të suksesshëm policor si dhe prezantimit të disa raporteve statistikore në fusha të ndryshme policore. (Stacioni policor “Qendra” në Prishtinë, ora 14:30)

- Koordinatori  Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport në Qeverinë e Kosovës Rexhep Hoti do të mbajë takim me drejtorët e shkollave të Komunës së Vitisë ku do të prezantohet Programi Nacional për Rininë. (DKA, Viti, ora 15:00)

- Në shënimin e njëmbëdhjetë vjetorit të Pavarësisë së Kosovës  Komuna e Gjilanit organizon program Festiv nga Gjimnazi  “Zenel Hajdini”. (Gjimnazi “Zenel Hajdini” në Gjilan, 15:00)

- Përfaqësues të Zyrës së Koordinatorit Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport së bashku me Zëvendësministren e Kulturës, Rinisë dhe Sportit znj. Leonora Morina-Bunjaku do të mbajnë takim me drejtorët e shkollave të Komunës së Kamenicë ku do të prezantohet Programi Nacional për Rininë. (DKA,Kamenicë, ora 15:00)

- Fondacioni Lumbardhi dhe Fondacioni Kosovar i Arkitekturës organizojnë ligjeratën publike “Bukuria e asaj që mbetet” të arkitektes Aslıhan Demirtaş. (Kino Armata, ora 17:00)

- Hapet ekspozita “Të jetosh me kujtimet e të pagjeturve”, me rrëfime të familjarëve të të pagjeturve, fotografi të Atdhe Mullës dhe të kuruar nga Eliza Hoxha. (Kuvendi i Republikës së Kosovës, ora 18:00)

- Kryeparlamentari Kadri Veseli viziton klubin e basketbollit Prishtina me rastin e kualifikimit historik në garat përfundimtare të FIBA-s. (Klubi i basketbollit Prishtina në Pallatin e Rinisë, ora 19:00)

- Mbahet mbrëmje Festive në Hotelin “Kristal” nga Gjimnazi” Hydajet Lezha” dhe “Zenel Hajdini” në Gjilan. (Hotel Kristal në Gjilan, ora 20:00)