24 Mars 2018

80 për qind e grave janë joaktive në tregun e punës

Prishtinë, 4 tetor - Instituti Demokraci për zhvillim (D4D), organizon sot shënimin e ditës ‘Gratë bashkëmoshatare për zhvillim’.

Fjalimet hapëse do të mbahen nga Shpend Emini, Drejtor Ekzekutiv D4D, znj. Miranda Jolicoeur, zëvendësdrejtoreshë, Zyra për Demokraci dhe Qeverisje - USAID dhe znj. Linda Shala, Zëvendëskryetare e Odës Ekonomike të Grave – G7.

Ky aktivitet organizohet në kuadër të projektit ‘Gratë për zhvillim: Aktivizimi i grave në treg të punës’.

Të dhënat e fundit në Kosovë flasin se rreth 80.2% e grave janë joaktive në tregun e punës. Duke qenë jashtë punës, jo vetëm që pengohet zhvillimi ekonomik i përgjithshëm në vend, por kjo dëmton edhe pozitën e përgjithshme të gruas në shoqëri.

Aktiviteti ka për qëllim që grave të reja t’u ofrohet mundësia  të njihen për së afërmi me përvojën e grave të suksesshme në fusha të prodhmitarisë, ofrimit të shërbimeve dhe ndërmarrësisë. Kjo mëton të shërbejë si mënyrë për t’i motivuar gratë e reja  për t’u aktivizuar në  tregun e punës.

Panelet e diskutimit dhe të rrjetëzimit do të kenë përfaqësuese gra të suksesshme nga sfera e prodhimtarisë, shërbimeve dhe ndërmarrësve të reja, duke përfshirë:  Syzana Aliu, Magic Ice; Besa Berisha, Univerzum Audit; Melita Ymeraga, Melita&Partners; Donjeta Sahatçiu, Rrota; Gëzime Rexhepi - Çollaku, Bardha; Venera Biçaku, Jetë o Jetë; Annea Hapçiu, KosovaLive360 dhe Zana Idrizi, Girls Coding Kosova.

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 Mars 2018 - Organizohet një ecje prej Parkut të Gërmisë deri në Pyllin e Arinjve Prishtina në shenjë të 5 vjetorit të ariut të parë që është shpëtuar në Kosovë, ariut Kasandra. (Nisja bëhet prej rampës së Gërmisë, ora 10:00)

- Oda Ekonomike e Kosovës së bashku me Odën Amerikane të Kosovës organizojnë konferencë për media, ku do të trajtohet aktualiteti politik dhe ekonomik në Kosovë e në vecanti sfidat me të cilat ballafaqohet sektori privat në vendin tonë. (Oda Ekonomike e Kosovës, ora 11:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj në kuadër të manifestimit qendror “Epopeja e Dukagjinit”, bënë homazhe në Kompleksin Memorial në Gllogjan. (Gllogjan, ora 11:00)

- Në kuadër të edicionit të 18-të të Frankofonisë, 12 shkolla fillore dhe të mesme nga Gjilani, Drenasi, Vushtrria, Klina, Mitrovica dhe Prishtina marrin pjesë ne garën e organizuar nga Ministria franceze e Kulturës dhe Komunikimit, spektakli i nxënësve që mësojnë gjuhën frenge në Kosovë. (Salla e kuqe në Prishtinë, ora 11:00)

- OVL-UÇK dega në Kaçanik në bashkëpunim me Institucionet Komunale  organizon “Orë Përkujtimore në shënimin e  19 vjetorit të Betejës së 24 marsit 1999 në Kotlinë, komuna e Kaçanikut". (Shkolla e fshatit “Naim Frashëri” në Kotlinë, ora 11:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës, dega në Mitrovicë bën homazhe te varri i Prof. Latif Berisha, me rastin e 19 vjetorit të vrasjes së tij. (Varrezat e fshatit Smrekonicë, ora 12:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në Akademinë Përkujtimore kushtuar të gjithë dëshmorëve dhe të rënëve për liri. (Fshati Gllogjan, ora 12:00) 

- OVL-UÇK dega në Kaçanik në bashkëpunim me Institucionet Komunale   ben vizitë në vendin e rënies se dëshmorëve dhe martirëve të Betejës së 24 marsit 1999 në Kotlinë. (Fshati Kotlinë, ora 12:00)

- Në Pyllin e Arinjve Prishtina hapet ekspozita në të cilën do të mund të shihet rrugëtimi i Kasandrës për 5 vite me rradhë permës fotografive. (Pylli i Arinjve Prishtina, ora 13:00)

-  Gjimnazi Hasan Nahi në kuadër të Fondacionit për Arsim dhe Kulturë Atmosfera organizon edicionin e pestë me radhë Gara e Intelegjencës "Eureka 5". (Ambienti i Gjimnazit Hasan Nahi në Prishtinë, ora 13:00)

- OVL-UÇK dega në Kaçanik në bashkëpunim me Institucionet Komunale   ben homazhe në Kompleksin e Varrezave të Dëshmorëve të Brigadës 162 “Agim Bajrami”. (Fshati Kotlinë, ora 13:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës, Dega në Obiliq shënon 28 vjetorin e themelimit. (Restorani i KEK-ut, ora 17:00)