05 Qershor 2020

Posta emeton pullat të cilat pasqyrojnë artin modern

Prishtinë, 10 korrik - Në kuadër të tematikës “Arti modern”,  Filatelia e Postës së Kosovës sot ka emetuar katër pulla postare, pamjet e të cilave pasqyrojnë artin modern në periudhën e pasluftës në Kosovë, nga autorët e dizajnit Leotrim Ademi dhe Agon Nimani.

Modernizmi në kuptimin prodhues infrastrukturor, fillon në vitet 1890 dhe në vitin 1900, një kohë që shënoi fillimin e risive masive teknologjike, valën e dytë të Revolucionit Industrial të nisur para gati një shekulli.

Modernizmi në kuptimin kulturor ose superstrukturor zë të njëjtën periudhë kohore atë të viteve të hershme të 1900-ave, fazë kjo e eksperimentimit modernist në shumë fusha si letërsi, muzikë, arte pamore si dhe arkitekturë.

Kjo do të shfaqet edhe në Kosovë, në një kohë kur arti humbet gjithë aspektin real dhe atë të imitimit të natyrës duke u përqendruar tek ekspresiviteti i thjeshtë i artistit në forma dhe ngjyra që u mungojnë komponentët referuese.

Në veprat e paraqitura  për motive të pullave postare, artistët nuk synojnë të pasqyrojnë realitetin por botën e tyre të brendshme, ata synojnë të shprehin ndjenjat e tyre ndaj të gjitha ndodhive që ata kanë përjetuar dhe kanë qenë dëshmitarë të atyre ngjarjeve si: abuzimi ndaj gruas, mbijetesa e një nëne gjatë luftës së fundit në Kosovë, ëndrrat mbi të ardhmen për lirinë, zhvillimin e hovshëm të teknologjisë informative, etj.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 5 Qershor 2020 - Pranimi i detyrës nga Ministri i zgjedhur, Selim Selimi. (Ministrinë e Drejtësisë, objekti ish-Rilindja, ora 9:00)

- Fillon pastrimi i deponisë inerte në fshatin Lebane. (Përfundimi i autostrades në anën e djathtë, ora 10:00)

- Mahet mbledhja e komisionit për Mbikëqyrjen e Financave në të cilën do të behët shqyrtimi i raportit të auditimit për Pasqyrat vjetore financiare të Ministrisë së Drejtësisë. (Ndertesa e Kuvendit, salla  N302, ora 10:00)

- Në kuadër të fushatës "Ta Pastrojmë Kosovën", Komuna e Prizrenit do t'i bashkëngjitet fushatës globale "Dita e Pastrimit të Botës 2020”, për të promovuar rëndësinë e kujdesit ndaj mjedisit, duke marrë për bazë faktin se ky aktivitet do të promovohet në nivel global. (Brigjet e liqenit të Vërmicës, ora 10:30)

- Për Ditën Botërore të Mjedisit, Instituti për Politika Zhvillimore organizon panelin e diskutimit me titull “Tani është koha për natyrën!”. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Kryetari i degës së PDK-së në Prizren Shaqir Totaj, do të mban një konferencë për Media. (Zyret e degës në Prizren, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Qeverisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 12:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi, pranon detyrën. (Ndërtesa e Ministrisë se Ekonomisë dhe Ambientit, ish-objekti i MZHE-së, ora 13:00)

- Ekipa qëndrore e “Ta Pastrojmë Kosovën” së bashku me vullnetarët fillon aktivitetet në Komunën e Suharekës, ku do të ketë aksion pastrimi dhe mbjellje, në bashkëpunim me komunën e Suharekës. (Suharekë, ora 14:30)

- Kryeministri Avdullah Hoti pret në takim ambasadorin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Kosovë, Philip Kosnett. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 15:45 - vetëm pamje)