03 Dhjetor 2020

Japonia ndan donacion prej 15 kamionëve për kompaninë “Ekoregjioni” të Prizrenit

Prishtinë, 13 nëntor - Kompania “Ekoregjioni” për rajonin e Prizrenit, ka pranuar 15 kamionë për pastrimin e ambientit si donacion që ka dhënë Qeveria Japoneze ku këto automjete do të shfrytëzohen për njësitë e “Ekoregjionit” për rajonin e Prizrenit gjegjësisht në; Malishevë, Dragash, Suharekë dhe Rahovec.

Zëvendësministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Ergin Bunjaku tha se Japonia është ndër shtete që ka njohur pavarësinë dhe na është gjendur pranë që nga viti 1999.

“Edhe në këtë kohë Japonia ndihmoi institucionet shëndetësor. Para disa viteve dhuroi 43 tash po dhuron 15 të tjera për 5 komuna”.  “Këto automjete do të shfrytëzohen me përgjegjësi nga komunat përfituese. Shpresojmë që ky bashkëpunim të vazhdoj”.

Ndërsa, drejtori i kompanisë “Ekoregjioni”, Nehat Basha, tha se këta kamionë do të lehtësojnë punën e tyre.   

“Ne kemi pasur nevojë për këtë teknikë. Kapacitetet teknike për mbeturina po i plotësojnë kushtet të gjitha njësitë. Sot të rreshtua çdo të jenë këta kamion dhe punëtorët tanë do të jenë të kënaqur”. Ai me tej tha se siguria dhe shërbimi do të jetë cilësor ku kjo kompani vepron.

I ngarkuari me punë në Ambasadën e Japonisë, Mitsunori Ogasawara, tha se për shkak të gjendjes me pandeminë janë të fokusuar për ndihmë në shëndetësi por ai ka premtuar edhe donacione për rajonet e tjera.

Ogasawara tha, “Marrëveshja për këtë lloj donacioni është nënshkruar vitin e kaluar. Shteti japonez mori një vendim të hapet ambasada e Japonisë në Kosovë. Andaj unë jam këtu prej janarit. Duke marrë parasysh gjendjen jemi fokusuar në shëndetësi”. “

Gjithashtu njëra nga grantet ka të bëjë me arsimin ne Kosovë. Duhet ti zhvillojmë edhe kapacitet e ambientit në Kosovë. Kjo edhe pason si vazhdimësi e asaj pune të mirë ku keni përfituar 43 kamionë. Ne do të vazhdojmë të ju përkrahim edhe në rajone tjera. Andaj shpresojmë që së bashku t’ia dalim të bëjmë një ambient më të pastër në Kosovë”, shtoi ai.

Pjesëmarrës në këtë ngjarje ishin edhe Kryetar i Prizreni, Mytaher Haskuka, kryetari i Suharekës Bali Muharremaj, kryetar i Malishevës Milazim Morina, kryetar i Rahovecit Smajl Latifi dhe Kryetari i Dragashit Shaban Shabani.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 Dhjetor 2020

- Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Personave me Aftësi të Kufizuara, Handikos mban konferencën lansuese të Raportit vlerësues mbi qasshmërinë e fëmijëve me aftësi të kufizuara në ndërtesat shkollore të nivelit fillor dhe të mesëm të ulët në Kosovë. (Qendra e Resurseve të Handikos në Veternik, ora 9:30)

- Gjykata Themelore në Ferizaj mban seancën kundër të pandehurit Ibrahim Mustafa Keqpërdorimi i pozitës apo autoritetit zyrtar. (Gjykata Themelore në Ferizaj, ora 9:30)

- Kuvendi i Kosovës mban seancë te veçantë në të cilën do të mbahet debat parlamentar për gjendjen e të drejtave të personave me aftësi të kufizuara në Republikën e Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)

-  Komisioni për Integrim Evropian shqyrton Projektligjin për rimëkëmbjen ekonomike – COVID-19, me amendamentet e Komisionit funksional nga aspekti i përputhshmërisë me legjislacionin e BE-së. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

-  Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim shqyrton Projektligjin për Rimëkëmbjen Ekonomike - COVID-19, me raport amendamente të Komisionit funksional për Buxhet dhe Transfere. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303 Koha: 10:00  

- Për nder të Ditës Ndërkombëtarë për Personat me Nevoja të Veçanta, ushtruesja e detyres Presidentja, dr.Vjosa Osmani bashkërisht me ambasadorin Britanik, Nicholas Abbott dhe ministrin e Arsimit, Ramë Likaj  nënshkruajnë panon e zotimit për gjithëpërfshirje. Oborri i Kuvendit të Republikës së Kosovës (hyrja nga sheshi, ora 11:30)

- OJQ EC Ma Ndryshe organizon aktivitetet ndërgjegjësuese që ka qëllim të përcjell porosinë vetëdijësuese për eliminimin e pengesave që janë krijuar për shkak të mungesës së gjithëpërfshirjes. (Parku i Qytet në Prizren, ora 11:00 - Keji përballë xhamisë së “Sinan Pashës”, ora 12:00 - Marash, ora 13:00)