16 Shtator 2019

Falimentimi i “Insig” ka shkaktuar dëme e paqartësi të mëdha

Prishtinë, 29 maj - Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK), likudiatori,dhe shoqata e sigurimeve heshtin përballë kësaj situate. Asnjë kontratë e sigurimit me kompaninë tashmë të falimentuar.

Insig më nuk është valide dhe të gjitha janë shuar që nga data 26 maj. Kjo ka bërë që dhjetëra mijëra klientë që kanë qenë të siguruar në Insig, të dëmtohen financiarisht në forma të ndryshme, dhe të mbesin të pasiguruar, ndonëse e kanë paguar atë.

Eksperti i sigurimeve, Besnik Nikçi, thotë se ligji për marrëdhënie detyrimore, në pikën e dytë të nenit 944, sqaron se në rastin e falimentimit të siguruesit, kontrata për sigurimin shuhet pasi të kenë kaluar 30 ditë nga data e hapjes së falimentimit. E në këtë rast, BQK ka hapur proceduat për likuidim të detyrueshëm të Insig-ut me 26 prill.

Si rrjedhojë e kësaj, sipas Nikcit, dëmi tjetër është se policia mund të gjobis edhe për drejtim të makinës së pasiguruar. Për të mos ndodhur kjo, Nikçi rekomandon që klientët e InsigUT tashmë të falimentuar, që të bëjnë sigurim të ri tek kompanitë e tjera, ndërsa paratë për pjesën e pashfrytëzuar të sigurimit në Insig pas 26 majit, ta kërkojnë të likuidatori.

RTK ka kontaktuar likuidatorin e caktuar nga BQK Nezir Lokaj për të sqaruar shumë çështje lidhur me dëmet dhe likuidimin e Insig-it, por i njëjti nuk ka pranuar të flas me arsyetimin se që dy ditë e ka marrë pozitën dhe se i duhet më shumë kohë.

RTK ka pyetur dhe ka kërkuar sqarime edhe nga BQK, por edhe pas një jave, nuk kemi marrë përgjigje.

Po ashtu RTK ka pyetur kryetarin e shoqatës së Kompanive të Sigurimeve, Sami Mazreku, lidhur me përgjegjësinë që kanë si shoqatë ndaj klientëve të kompanive që përfaqësojnë, por atij dhe zyrës ligjore të shoqatës, ju deshën rreth një javë që të përgjigjen, se Insig më nuk është anëtare e tyre dhe se pyetjet du het ti bëhen BQK-së dhe likuidatorit.

Kalendari

Ngjarjet e datës 16 shtator 2019 - Fillon edicioni i dytë i konferencës më të madhe për zhvillimin e qëndrueshëm në rajon më temë 'Mbrojtja e mjedisit: kërkim për qeverisje të mirë dhe thirrje për bashkëpunim rajonal'. (Hotel Emerald, ora 9:30)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka, do të marr pjesë në përurimin ei analizave të reja laboratorike në QMF-në në Reçane, ku i pranishëm do të jetë edhe drejtori i Drejtorisë së Shëndetësisë, Visar Shehu.(Reçane, ora 9:30)

- Nën moton “Pjesëmarrja“, për të 11-in vit me radhë, Kuvendi i Republikës së Kosovës shënon Ditën Ndërkombëtare të Demokracisë ku qytetarë, studentë dhe nxënës do të vizitojnë ndërtesën e legjislativit të vendit dhe do të njihen me punën e përfaqësuesve të tyre të zgjedhur. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 9:30)

- Komuna e Prizrenit bën hapja e Javës 'Shtigjeve të Lirisë' ku do të ketë fjalë rasti edhe nga kryetari i Komunës, Mytaher Haskuka. (Prizren, ora 10:30)

- Në kuadër të Ditës Ndërkombëtare të Demokracisë bëhet hapja e panairit të organizatave të shoqërisë civile. (Oborri i Kuvendit, ora 10:50)

- Partia Demokratike dega në Prizren, do të mbajë një koferencë për media. (Zyrët e PDK-së në Prizren, ora 11:00)

- Në kuadër të Ditës Ndërkombëtare të Demokracisë mbahet kuizi i demokracisë. (Holli i Kuvendit, ora 11:30)

- Lëvizja FOL organizon diskutimin e parë në kuadër të Forumit FOL Hapur me kandidatët për Kryeministër/e të Kosovës. E ftuara e parë do të jetë znj. Vjosa Osmani, Kandidate për Kryeministre nga Lidhja Demokratike e Kosovës. (Zyrat e Lëvizjes FOL, ora 12:00)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka, do të marr pjesë në aktivitetin në Nashec tek lapidari i komandantit Remzi Ademaj. (Nashec, ora 12:00)

- Ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Fatmir Matoshi, do të pres në takim Ministrin e Ministrisë së Mjedisit Jetësor dhe Planifikimit Hapësinor nga Republika e Maqedonisë së Veriut, Naser Nuredini, me të cilin do të bisedojnë rreth bashkëpunimit mes dy shteteve në fushat përkatëse. (Kabineti i Ministrit Matoshi, ora 12:30)

- Në kuadër të Ditës Ndërkombëtare të Demokracisë mbahet debat publik “Transparenca dhe pjesëmarrja qytetare në Kuvend”.  (Ndërtesa e Kuvendit, salla 405, ora 13:30)

- Mbahet ceremonia e varrimit të veprimtarit të shquar romë, Nexhip Menekshe. (Varrezat e Prizrenit, ora 16:00)

- Mbahet ceremonia solemne e hapjes zyrtare të zyrës së re qëndore të Bankës Raiffeisen. (Zyra e re ndodhet në rrugën Robert Doll, ora 17:30)