01 Dhjetor 2020

Lansohet Observatori i Agjendës Digjitale për Kosovë

Prishtinë, 4 nëntor - Open Data Kosovo publikoi Observatorin e Agjendës Digjitale për Kosovë, në kuadër të projektit ICEDA - Rritja e Iniciativës Qytetare Në Agjendën Digjitale.

Agjenda Digjitale për Ballkanin Perëndimorë është njëra nga shtyllat kryesore të strategjisë së Komisionit Evropian për Ballkanin Perëndimor. Agjenda Digjitale mbulon fusha të ndryshme siç janë: infrastruktura digjitale dhe qassjes në internet, modernizimi i administratës publike, digjitalizimi i industrive të ndryshme, siguria kibernetike dhe fusha të tjera të cilat lidhen me transformimin digjital dhe agjendën digjitale. Qëllimi i kësaj agjende është që qytetarët e rajonit të përfitojnë sa më shumë nga transformimi digjital përmes informimit, shkathtësimit dhe përfitimit të njohurive mbi digjitalizimin.

Në linjë me raportin e publikuar znj. Daniela Hoffman, Menaxhere e Programit në Zyrën e BE-së në Kosovë shprehu rëndësinë të cilën e ka transformimi digjital dhe jo vetëm në rritjen e vendeve të reja të punës dhe zhvillimin ekonomik por edhe për institucione më efikase dhe përmisimin e mënyrës së dhënies së shërbimeve për qytetarët.

Në anën tjetër z. Agim Kukaj, Udhëheqës i Departamentit të IT-së në Ministrinë e Ekonomisë dhe Ambientit theksoi rëndësinë e bashkëpunimit në mes të shoqërisë civile dhe qeverisë në implementimin e proceseve të ndryshme që lidhen me digjitalizimin dhe promovimin e tyre. Ai po ashtu theksoi rëndësinë e njoftimit të qytetarëve me mënyrën e përdorimit të shërbimeve digjitale për shkak që numri i përdorimit të tyre është ende i vogël.

Disa nga rekomandimet të cilat u dhanë gjatë eventit dhe që janë pjesë e raportiti:

    Zhvillimet strategjike, ligjore dhe administrative - Përditësimi i strategjisë ekzistuese me atë të Agjendës Digjitale të BE-së, përfshirja më e madhe e OSHC-ve në procesin e digjitalizimit, miratimi i ligjeve të duhura që ndërlidhen me shërbimet elektronike sidomos në raport me Identitetin Digjital.

    Edukimi Digjital - Rritja e promovimit të përdorimin e shërbimeve elektronike duke përfshirë krijimin e kushteve të duhura teknike, edukimin e qytetarëve në lidhje me përdorimin e tyre, trajnimin e zyrtarëve publik në ofrimin e ndihmës, dhe angazhimin më të madh institucional në lidhje me agjendën digjitale dhe qeverisjen elektronike.

    Siguria Kibernetike - Siguria kibernetike është domësdoshmëri përmes të cilës institucionet përkatese do të bëjnë mbrojtjen e të dhënave personale të qytetarëve dhe do të rrisin besimin në këto shërbime. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 Dhjetor 2020

- Komisioni Hetimor Parlamentar lidhur me procesin e privatizimit në Kosovë në të cilën do të behët plotësimi i listës së dëshmitarëve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 9:00)

- Drejtorit të AKI-së raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë lidhur me gjendjen e sigurisë në vend. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 9:30)

- Campus France, Ambasada Frnceze në Kosovë, Aleanca Franceze e Prishtinës dhe Universiteti i Prishtinës organizojnë Panairin e tretë Universitar Francez në Kosovë. (online -https://tourneebalkanskosovo.com, ora 10:00)

- Mbahet edicioni i 5-të virtual i Green Business Expo. (Businessexpo.greenkosovo.com, ora 10:30)

- Ministri i Shëndetësisë Armend Zemaj raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me raportin e auditimit për Pasqyrat Vjetore Financiare të vitit 2019, për Ministrinë e Shëndetësisë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike diskuton lidhur me rekomandimet e dala nga “Raporti për vendin për vitin 2020, i Komisionit Evropian” me të ftuar ministrat dhe përfaqësuesit e agjencive të pavarura. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 11:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës interviston drejtorin e Departamentit të mjedisit dhe ujërave Muhamet Malësiu dhe drejtorin e Autoritetit të Rajonit të Pellgjeve Lumore, nga Ministria e Ekonomisë dhe Ambientit, Gani Berisha lidhur me lejet e lëshuara për operimin e dy hidrocentraleve nga kompania “Kelkos Energy”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 11:00)

- Nënkryetari i Partisë Demokratike të Kosovës, njëkohësisht, kryetari i Degës së PDK-së në Prizren, Shaqir Totaj, i shoqëruar nga deputetja Eliza Hoxha, mbajnë konferencë për media në të cilën do të flasin për shtatoren e re të Skënderbeut, punën e dobët artistike dhe lokacionin jo adekuat. (Zyret e PDK-së në Prizren, ora 11:00)  

- Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës interviston kryetarin e Komunës së Deçanit, Bashkim Ramosaj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 13:00)

- Partia Demokratike e Kosovës, Dega në Prishtinë, do të mbajë konferencë për medie. (Te stacioni i autobusëve urbanë “Katedralja”, ora 13:00)

- Zyrtarët e Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë raportojn para Komisionit për Bujqësi, Pylltari, zhvillim Rural, Infrastrukturë dhe Mjedis rreth importimit të vajit të palmës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës organizon diskutimin online "Kuvendi përballë dialogut Kosovë-Serbi”, me deputetët e Kuvendit të Kosovës. (Paltforma Zoom dhe Live në faqen e KDI-së në Facebook, ora 13:00)

- Instituti Demokraci për Zhvillim (D4D) mban diskutimin “Rimëkëmbja nga viti 2020: Si të rindërtojmë ekonominë dhe politikat sociale në vitin 2021?”. (Hotel Sirius, ora 17:00)

- Kryeministri Avdullah Hoti mban konferencë për media lidhur me menaxhimin e situatës me pandeminë Covid-19. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 17:00)