15 Maj 2021

Ushtarët e KFOR-it mbështesin strehimoren e dhunës në familje në Kosovë

Prishtinë, 30 korrik - Këtë javë, gjashtë ushtare të KFOR-it shpërndanë kuti me produkte higjienike femërore, batanije, artikuj të lehtë ushqimorë dhe rroba, dhe përshëndetën gratë e Qendrës për Mbrojtjen e Grave dhe Fëmijëve në Ferizaj.

Ekipi I Ushtrisë Amerikane, i përbërë tërësisht nga femrat, është një nga ekipet e shumta të monitorimit dhe të ndërlidhjes (LMT) në forcën e Kosovës, të udhëhequr nga NATO-ja. Takimet si këto janë të rëndësishme për LMT-të që të krijojnë linja të hapura të komunikimit me misionin e udhëhequr nga NATO-ja, të krijojnë marrëdhënie dhe të nxisin një mjedis të qëndrueshëm për të gjithë njerëzit në Kosovë.

"Ne u takuam me strehimoren e grave për të marrë një përditësim për gjendjen e dhunës në familje, në komunë," tha nëntogerja Tereza SMALLS, komandante e ekipit LMT Kilo 21. "Të jesh një ekip i përbërë tërësisht nga femrat është një gjë jashtëzakonisht e rrallë dhe na lejon të arrijmë demografi të caktuara në Kosovë që ekipet e tjera nuk kanë mundësi ta bëjnë."

Qendra për Mbrojtjen e Grave dhe Fëmijëve, e njohur gjithashtu si "Shtëpia ime" ka një mision

për të krijuar një mjedis për promovimin e të drejtave të grave në Kosovë, për të përmirësuar shëndetin, mirëqenien e grave dhe fëmijëve në rajonin e Ferizajt, pavarësisht racës, moshës, gjinisë dhe fesë.

Vizita e tyre pasoi me një donacion masiv të krevateve dhe çarçafëve në strehimoren dhe shkollat e tjera përreth në komunë, i cili u mundësua në fillim të muajit.

Donacioni u drejtua nga Grupi i Mbështetjes së Ushtrisë Ballkanike dhe u mbështet nga Komanda Rajonale e KFOR-it, e udhëhequr nga SH.B.A.-Lindje.

Sevdije Kasumi Banjku, menaxherja e strehimores të dhunës në familje tha se strehimorja aktualisht po avokon një ndërtesë publike për të ofruar siguri për viktimat e  strehimores. LMT-ja ndihmon duke vazhduar adresimin e çështjes në komunë për të siguruar një vendndodhje publike.

Banjku pranoi se një nga misionet e tyre kryesore është të ndërgjegjësojnë qytetarët në komunë për dhunën në familje, veçanërisht gjatë pandemisë.

Shumë vende në botë kanë raportuar një rritje të incidencave të dhunës në familje gjatë pandemisë.

Dhuna me bazë gjinore në të vërtetë ka tendencë të rritet gjatë çdo lloji urgjence, përfshirë epidemitë.

Gratë që janë shpërngulur, refugjate dhe që jetojnë në zona të prekura nga konflikti janë veçanërisht të cenueshme. Ndërsa masat në distancë janë vendosur dhe njerëzit inkurajohen të qëndrojnë në shtëpi, rreziku i dhunës nga partneri intim ka të ngjarë të rritet.

Përkundër COVID-19, Ekipet e Monitorimit dhe të Ndërlidhjes të KFOR-it (LMT) vazhdojnë misionin e tyre për të mbështetur institucionet në Kosovë.

LMT-të janë sytë dhe veshët e KFOR-it dhe ofrojnë një lidhje shumë të vlerësuar midis komuniteteve dhe forcës.

Ata marrin trajnime të hollësishme për vetëdijen kulturore, angazhime ballë për ballë, vlerësimin dhe inicimin e projekteve për bashkëpunim civilo-ushtarak dhe çështjet që kanë të bëjnë me gjininë.

KFOR-i është i përkushtuar të mbështesë institucionet dhe organizatat që ndihmojnë viktimat e dhunës me bazë gjinore dhe ka dhënë kontributin e tij në strehimoren rajonale që u përurua në Zubin Potok, më 30 qershor, duke instaluar një sistem sigurie me kamera të mbikëqyrjes.

 

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 15 Maj 2021 - Nga pika kufitare Morinë deri në Bajgorë do të bëhet përcjellja e transportit të jashtëzakonshëm i cili do të ketë 6 automjete në shoqërim te cilat do të jenë me një gjatësi maksimale 75 m. (Pik kufitre Morinë - Vërmicë, ora 00:10)

- Vazhdon vaksinimi i personave të moshës mbi 65 vjeç me vaksinën anti-Covid. (Salla 1 Tetori, ora 8:00)

- BP Home Invest, së bashku me fabrikën InstaBuilt mbajnë konferencë për media lidhur me nisjen e kontingjentit te parë të shtëpive modulare për në SHBA. (Fabrika InstaBuilt - rruga Prishtinë Vushtrri afer fshatit Llazarevë, ora 11:30)

- Lidhja Demokratike e Kosovës mban konferencë për medie. (Selia qendrore e LDK-së, ora 12:00)

- Koordinatori i Qendrës së Vaksinimit në Prishtinë, Niman Bardhi mban konferencë për medie. (Salla 1 Tetori, ora 12:00)