21 Mars 2019

UNDP vazhdon të mbështes MPB-në në fushën e legalizimit të armëve

Prishtinë, 21 shkurt - Në një ceremoni dorëzim – pranimi që u mbajt sot, Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP), përmes projektit për Siguri në Kosovë, dorëzoi pajisje teknike Departamentit për Siguri Publike të Ministrisë së Punëve të Brendshme (MPB).

Projekti i UNDP-së për Siguri në Kosovë është partner i vlefshëm dhe burim primar për këshilla teknike dhe ndihmë për reduktimin e dhunës së armatosur dhe kontrollin e AVL-ve, duke përfshirë legjislacionin dhe zhvillimin e strategjisë.

Në kuadër të kësaj mbështetjeje, projekti ndihmon në zbatimin e legjislacionit që rregullon tregtinë, posedimin, gjetjen dhe importimin e armëve dhe eksplozivëve për sektorin privat dhe qeveritar.

Në suaza të vendimit të fundit të Ministrisë së Punëve të Brendshme dhe përpjekjeve për legalizimin e armëve në Kosovë dhe bazuar në vlerësimin e nevojave të përbashkëta, zyra e UNDP-së në Kosovë ka blerë një printer të posaçëm bashkë me mjetet përkatëse, i cili do të ndihmoj këtë proces përmes printimit të lejeve për armët e legalizuara.

Gjurmimi është i lidhur ngushtë me regjistrimin adekuat dhe ruajtjen e provave. Lejet që do të printohen janë rezultati përfundimtar i një zinxhiri të dëshmuar mirë.

Z. Mensur Hoti, Drejtor i Departamentit për Siguri Publike në Ministrinë e Punëve të Brendshme dhe Znj. Valbona Bogujevci, Asistente e Përfaqësueses së Përhershme dhe Koordinatore e Programit në UNDP vlerësuan se projekti ka ofruar përkrahje në kohë dhe efikase bazuar në nevojat reale të Ministrisë së Punëve të Brendshme.

Ata ripërsëritën përkushtimin për mbështetje dhe bashkëpunim të vazhdueshëm në forcimin e hetimit të krimeve me armë dhe rritjen e sigurisë publike në Kosovë.

Ky projekt mbështetet me një kontribut financiar nga United Nations Trust Facility Supporting Cooperation on Arms Regulation (UNSCAR). 

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 mars 2019 - Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë me mbështetje të GIZ - CDBE organizon konferencën e rishikimit vjetor të planit strategjik të arsimit të Kosovës 2018. (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor në bashkë organizim me MASHT,  komunën e Prishtinës, OJQ “Lets Do it Kosova”, “Green Art Center”, SHUKOS, CDI dhe shoqërinë civile do të shënojnë Ditën Ndërkombëtare të Ujit dhe Ditës ndërkombëtare e Meteorologjisë. (Liqeni i Batllavës, ora 10:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës organizon tryezën me rastin e publikimit të “Raportit të Monitorimit të Punës së Kuvendit të Republikës së Kosovës 2018”, në një diskutim me shefat e grupeve parlamentare, përfaqësues të institucioneve dhe shoqërisë civile. (Orion Conference Center përballë Kino ABC, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon tryezën e rrumbullakët - Zëri i Popullit rreth 'Finales së Madhe' ndërmjet Kosovës dhe Serbisë - (Tek ABC Group, Gjilan, rr. Xhemajl Mustafa, nr. 99, ora 10:00)

- Kryesia e Kuvendit të Republikës së Kosovës mblidhet për të shqyrtuar kërkesën e 49 deputetëve për seancë të jashtëzakonshme. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C-301 10:30)

- Lëvizja Vetëvendosje mban aktivitet simbolik. (Takimi me media bëhet te shtatorja e Zahir Pajazitit, ora 10:45)

- Ambasada e Francës në Kosovë, Klubi afarist, France Albanie Bussiness në bashkëpunim me Klubin afarist frankofon në Kosovë do të organizojë një simpozium lidhur me investimet në Kosovë. (Hotel Sirius, ora 10:45)

- Drejtori i Përgjithshëm i Policisë së Kosovës, Rashit Qalaj raporton para Komisionit për Punë të Brendshme, Siguri dhe Mbikëqyrjen e Forcës së Sigurisë së Kosovës për raportin vjetor të punës për vitin 2018. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 11:00)

- Sindikata e Pavarur e Sektorit Privat të Kosovës mban konferencë për shtyp lidhur me diskriminimi i punëtorëve ne sektorin privat. (Selia e BSPK-së, ora 11:00)

- Kuvendi i Kosovës pritet të mblidhet në seancë të jashtëzakonshme, për të diskutuar lidhur me kërkesën e deputetëve nënshkrues. ​(Ndërtesa e Kuvendit,  ora 11:00)

- Ministri i Infrastrukturës dhe Transportit Pal Lekaj merr pjesë në fillimin e punimeve në segmentin e ri, Lum Madh-Gojbule, të rrugës Nacionale M2, Prishtinë - Mitrovicë, “Rruga e Tre Heronjve Zahir Pajaziti, Hakif Zejnullahu dhe Edmond Hoxha”. (Fshati Lum Madh i Vushtrrisë në drejtim të Mitrovicës, ora 12:00)

- Qendra e Lëvizjes Vetëvendosje në Fushë Kosovë mban aktivitet. (Para objektit të Komunës së Fushë Kosovës, ora 13:00)

- Komuna e Prishtinës mban konferencë për media. (Ndërtesa e vjetër e Komunës në katin e parë, ora 13:30)

- Kryetar i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, njëherit Kryeministër i Republikës së Kosovës, do të jetë prezent në ngjarjen e organizuar nga Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës- Dega në Rahovec, ku me këtë rast do bëhen edhe aderime të reja të disa figurave të rëndësishme, njerëz të profileve dhe moshave të ndryshme. (Shtëpia e Kulturës ″Mensur Zyberaj″ në Rahovec, ora 18:00)